Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mária napja van.

A gyurcsányozás vége

2014-05-26 08:28:06


Sok szempontból sorsdöntő nap volt a tegnapi európai parlamenti választás. A többi párt eredményét nem elemezném, ez a poszt igazából csak a Demokratikus Koalícióról szól. A DK eredménye ugyanis több szempontból is figyelemreméltó.
 
Természetesen más egy országgyűlési választás és más egy európai parlamenti voksolás. Más a tét, más a mozgósító erő, ráadásul idén másfél hónapos különbségnyire volt egymástól a két megmérettetés. Annyi bizonyos, hogy a rendszerváltozás óta alakult pártok 1990-es eredményei óta - első önálló indulását tekintve - egy párt sem ért el közel tíz százalékos eredményt. Ehhez a DK-nak két és fél évre volt szüksége úgy, hogy a nemrég lezárult ciklusban jogtalanul fosztották meg frakciójától. Ezzel sok százmilliós költségvetési bevétel és megszólalási lehetőség nem adatott meg a Demokratikus Koalíciónak.
 
Párttagságát, országos lefedettségét illetően két és fél év alatt a DK a demokratikus oldal legerősebb szervezete lett. Nem csak Budapesten, hanem többek között Győrben, Székesfehérváron, Kaposváron, Százhalombattán a Fidesz mögött a második erő lett Gyurcsány Ferenc csapata. A párt számos, eddig alig megszólíthatónak tartott településen, apró falvakban ért el öt százalék fölötti eredményt.
 
Ezek a számok, az adatok. Minden bizonnyal mégis az a legfontosabb mozzanat, hogy véget ért a gyurcsányozás. Megbukott a nézet, hogy a Magyar Köztársaság korábbi miniszterelnöke "hoz vagy visz" a demokratikus oldalon. Értelmetlenné vált az LMP üzengetése a hitelességről, hiszen a DK közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint ők. Felesleges az Együtt-PM gyakran hangoztatott véleménye, hogy "korszakváltás kell a múlt emberei nélkül." A "múlt emberei", a két korábbi miniszterelnök közül Gyurcsány Ferenc kapta a több szavazatot. Számos szocialista politikus is elgondolkodhat azon, érdemes volt-e nehezíteni Gyurcsány Ferenc pártelnöki és miniszterelnöki munkáját. Mostantól nem jöhet többé publicista, politológus, vagy magát jóakarónak nevező értelmiségi és "barát", hogy "lépj vissza, Feri!
 
A választók tegnap azt is jelezték: a demokratikus oldalon sokan tisztelik a mindenhonnan támadott Gyurcsány Ferenc kormányfői teljesítményét is.
 
A munka folytatódik. A demokratikus pártok egymásra utaltak az önkormányzati választáson. Kellő bölcsességgel a Fideszt számos városban meneszteni lehetne. Ehhez most új feltételek adódtak, Érdemes lenne megragadni ezeket.Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Győr volt polgármestere őstermelőként dolgozik a birtokán. Nem tervezi visszatérését a közéletbe.
Bővebben >>