Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ibolya napja van.

A köztársaságért, a diktatúra ellen

2014-10-23 17:13:50


Sólyom László köztársasági elnök el sem ment az új 56-os emlékmű avatására 2006. október 23-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, bezzeg Kosáry Domokos nem félt a csürhétől. Az első, szimbolikus árulás ezzel megtörtént. Az az 1989-es átmeneti figura, mint ideiglenes köztársasági elnök és az is, aki 2006-ban menekülőre fogta az Orbán által felheccelt puccsista tömeg ellen, ma mélyen hallgat. Pedig szólniuk kéne, de legalább Sólyomnak. Ám az ő gerince is megtört.

 

2014. október 23-ája pedig csendes. Az ország nagy része megroppant. Elnémult. Várja az újabb csapást, az internetadót, hogy még ennyire se tudjon tájékozódni, kapcsolatot tartani a külvilággal, akár külföldre menekült rokonaival. A demokrácia 1989-90-ben kiépített, tartósnak hitt rendszere romokban, ismét épül a diktatúra. Az az ember építi ki öröknek hitt, a maffiaműködésre, a lopásra, a megfélelmlítésre, a törvénytelenségekre épülő hatalmát, aki 1989-ben éppen mai, liberális elenfeleitől kapott lehetőséget, hogy beszédet mondjon Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének napján.

 

A klíma hűvösödik Orbán körül: a külső is, a belső is. A NAV-elnök már iszkol, vagy küldik. Európai néppárti politikusok élesen bírálják a rezsimet, Amerika visszainteget, ökölbe szorított kézzel. A gazdaság pang, az életszínvonal zuhan, nő a szegénység, a fejlődésre esély sincs ilyen gazdaságpolitikával.

 

A feladat azonban nem a Nyugaté, hanem a mienk. Ha nem akarjuk, hogy 1956 hősei ne nyughassanak, ha nem akarom, hogy 56-os, Mécs Imréékkel együtt ülő apám majd odafent megkérdezze tőlem: miért hagytátok, akkor itthon kell cselekedni. Amerika nem fogja helyettünk elvégezni a munkát. Nem is a dolguk. Magyarországon, magyaroknak kell létrehozni az ellenállás szigeteit, hogy mihamarabb ezek összeérhessenek. A Fidesszel nincs és nem is lehet kollaboráció. Nincs velük kiegyezés, alku. Egész rothadt rendszerüknek mennie kell. Nincs jobb vagy rosszabb fideszes. Mindegyik szem a láncban. Még van rá idő, hogy kitaláljuk, mit teszünk utánuk. De a munkát el kell kezdeni és nem is lehet megspórolni.

 

 

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hozzátartozók, barátok, tisztelők, közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap déle...
Bővebben >>