Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Appolónia napja van.

Beszéd a Szabadság téren

2014-05-20 11:12:37


Gréczy Zsolt 2014. május 19-én, a Szabadság téren, a náci emlékműnél elmondott beszédének szerkesztett változata.
 
 
Hölgyeim és Uraim!
 
Gréczy Zsolt vagyok, magyar és európai. Azért jöttem ide a Szabadság térre, hogy emlékezzünk,és beszéljünk a hitről. Akadémikusok és történészek vitatják azt itt épülő gyalázatos emlékmű létjogosultságát. Ennél is nagyobb tragédia, hogy Orbán Viktor nem hallja a sírást. Nem hallja azok jajveszékelését, akiket elvittek innen meghalni. A szülők zokogását sem hallja, azokét, akiket erőszakkal szétválasztottak gyermekeiktől. Nem hallja a menetben lépkedők sóhajait, nem hallja a vagonokra záródó ajtók, a Duna-parti sortüzek, és nyomukban az élettelen testek vízbe csobbanásának visszhangját sem.
 
Ha Orbán azt hiszi, hogy ezzel a förmedvénnyel kifizeti a Jobbikot, akkor téved. Ordas eszmék terjesztőinek száját nem lehet befogni márványtömbökkel. Horthy is leültette néha Szálasit, máskor gesztusokat tett szaporodó híveinek, a végén mégis neki adta át a hatalmat. A szobor egyre magasabb oszlopairól Orbán azt hiszi, megemelik őt, pedig az út, ez a lépcső lefelé, a politikai pokolba vezet.
 
Demokraták nem állnak szóba nácikkal. Nem hiszünk a nyájas, vizslasimogató Jobbiknak. Egy ilyen tévévita nem más, mint színház, ócska kampányelem. Háromszor három perces időkeretben fogják megvitatni a Jobbikkal, hogy szabad-e zsidózni, cigányozni, kasztrálásról beszélni, uniós zászlót égetni, embert leköpni? Ha kedves lesz a Jobbik, azért nyerik a vitát,. ha demagóg, akkor meg azért.
 
A terepmunka nem megúszható demokraták számára. Oda kell menni városba, faluba és megérteni, miért szavaztak ilyen sokan a Jobbikra. Szégyellném, ha kezet kéne fognom ilyen párt vezetőivel, de a szavazóikat megpróbálnám meggyőzni. Ez kétségkívül fárasztóbb munka, de tisztességes és őszinte.
 
Ezt az emlékművet pedig előbb-utóbb el fogjuk innen vinni a szoborparkba. Ott a helye a többi diktatúra mementói között. Hiszek abban, hogy ez hamarabb megtörténik, mint ezt ma sokan gondolnák.
 
Köszönöm, hogy meghallgattak.
 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Már biztosan Ön is indult úgy útnak, hogy előtte hosszasan tanulmányozta az autós térképét, memorizálta a legi...
Bővebben >>