Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ágnes napja van.

Búcsú Orbán Viktortól

2015-02-07 20:20:16


Az ország lehet, hogy megbízta volna még a kormányalakítással - az ellenzék problémáit nem itt fejteném ki -, de az emberek nem akartak még négy év egyeduralmat. Főleg nem a lopás intézményesítését. Ráadásul ha a közmédiának hazudott Fidesz-híradó csak tényszerű szolgáltatást nyújtott volna, sok minden máshogy alakulhatott volna.

 

Orbán legfőbb gondja az egyre inkább zavartnak tűnő viselkedésén kívül a totális kiégettség. Ő a magyar politika veteránja, aki sosem csinált mást a politikán kívül - rajta kívül ilyenek amúgy is csak a Fideszben, vagy annak környékéről vannak: Kövér, Áder, Szájer, Deutsch, Fodor és társaik. Mindenki más vagy később jött, vagy vele egy időben, de azóta visszavonultak, háttérbe húzódtak, a margóra kényszerültek.

 

A hatalmi technikákban oly kifinomult Vezér elveszített minden kontrollt. Tudja, hogy nem lesz ellene büntető eljárás, mindenhol haverok, cimborák, kifizetett emberek. Másokról ott az akta, a fenyegetés ereje. Pedig amiről Simicska beszél, az maga a diktatúra és mindent elmond Orbán rendszeréről. Azt mondja a kollégiumi szobatárs, a korábbi Fidesz-pénzügyes, hogy elütheti egy autó. 

 

Ismerik egymást, tudja, mit beszél. 

 

Orbán rendszere velejéig rothadt, de ettől még lehetne bármiről ötlete. Jobban érdekli az aranylabda gála, mint a szegénység vagy az elvándorló orvosok. Hazudja a nemzeti érzést, hazudja a magyar érdeket. Csak a hatalom és a pénz érdekli. A kiégett ember ötlettelen. Már nincs mire fognia rossz döntéseit. Nincs elmúlt nyolc év, nincs világválság, mégis romhalmazt fog hátra hagyni. Átkozzák az oktatásban, az egészségügyben, a munka világában. Szidják a fiatalok, a vállalkozók, a nincstelenek, a közmunkások. Már nincs, aki megmondja neki, hogy rossz, amit tesz. Akik körülveszik, csak a kólás dobozát őrizgetik, vagy rettegnek megszólalni is. Nekem ne mondja senki, hogy "de a mögötte álló hatamas tömeg": volt itt tömege másoknak is. 1989 előtt és után is. A tömegek jönnek-mennek. Ahova pedig ő küzdötte fel magát politikai tehetséggel, intrikával, gazemberséggel, tisztátalan pénzekkel, onnan lehet igazán nagyot esni.

 

Ha bármilyen strukturális reformot indítana, minden korábbi állítását ellene lehetne fordítani. Ezért sem lép, hanem tévéhirdetéseket ad fel hazugságokról. Hülye ötletei vannak matricákról, netadóról,, miközben a korrupcióban fuldokolva plebejus politikáról hadovál. Mellékes, marginális sztorikat talál ki, ráadásul ezek is népszerűtlenek. 

 

Marad a bezártság, az egyre szűkebb alagút. Ha hátrébb lép az ember, akár mulatságosnak is találhatnánk ezt a reménytelen sodródást. Sajnos azonban a veszély is adott, hogy a beszorult ember mindenre képes. Most egykori barátja mondta ki, mit gondol róla. Nem mintha a barát különb lenne, de a döfés akkor is mélyre ment. Az eposzi jelző megszületett. A búcsú fájdalmas lesz. Az országnak különösen. Nagyon lentről kell majd mindent újra építeni.

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A közterületeken tartózkodó hajléktalanok biztonságos elszállásolásához, éjszakai alvásához ítélt meg egymilli...
Bővebben >>