Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Szabina napja van.

Déli pályaudvar

2015-03-03 16:56:24


Nagyon izgalmas kirándulás volt az ilyen mindig, mivelhogy az út felett ott magasodott a Déli mozdonyfordítója, ha szerencsénk volt, akkor mozdony is állt rajta, és az valódi csoda volt, amikor a sziszegő óriási vasszörny egyszer csak keresztbefordult a szemünk előtt, majd az eredeti menetiránynak háttal fordított orrával tovapöfögött...
Aztán a hatvanas évek közepén, már középiskolás voltam, mikor megtörtént az újabb csoda, a pályaudvart átépítették és egy csupafehér-csupaüveg gyönyörű épület került a mozdonyfordító helyére, mely addigra elveszítette jelentőségét, hiszen a gőzmozdonyok kora lejárt és a vonatokat mindkét végükről lehetett már irányítani.
A hetvenes évek közepére lett készen mai formájában a pályaudvar, utána már csak fákat vágtak, perontetőt gyártottak a vasúti környezetvédők...

De arra még mindenki emlékszik a korosztályunkból, hogy amikor a gőzös vontatta szerelvény elindult a Balaton felé, hamar fel kellett húzni az ablakokat, mert jött az alagút, és abban nyitott ablak mellett mindenki kéményseprő-küllemet öltött - de ezt azért leginkább csak a diákok kockáztatták meg.
Mikor a balatoni táborokba utaztunk, a szemünk bevörösödött, alig tudtuk nyitva tartani - a forró pernye és a korom elrendezte a kötőhártyák dolgát néhány napra.
De megérte, mert vonaton utazni maga volt a csoda, a mozdony meg egyenesen lenyűgöző volt.
Az évek során aztán a valaha oly korszerű pályaudvar, melyre - az Erzsébet híddal együtt -olyan büszke voltam, mintha én építettem volna, lepusztult, a rendszerváltás negyedszázada is hozzátette  a magáét, mára úgy néz ki, mint maga a magyar társadalom: egy romhalmaz az egész.

Most meg az alagút adta meg magát, állítólag a közmunkások (de jó, hogy vannak, lehet valakit okolni, aki képtelen visszaszólni) "túlirtották" a gazat, ezért aztán a partfal leomlott.
Túlélt egy-két háborút, forradalmat, gőzmozdonyokat, vasútvillamosítást, miegyebet, de most leomlott.
Nagyon időszerű volt a leomlása, hiszen hihetetlenül jól alátámasztja a Déli megszüntetésének szép tervét.
Ha a jelenlegi hatalom valamilyen gazdasági érdekéről van szó, akkor bebizonyosodik? nem csak minket ural a NER, hanem leigázta a természetet is.
Mikor egy új sportcsarnok felépítése vált esedékessé, akkor éppen a megfelelő időpontban leégett a Budapest Sportcsarnok, mikor a bányászat területén kellett rendet tenni, éppen alkalmas időpontban jött a vörösiszap, most meg ez az alagút-ügy - tulajdonképpen büszkének kellene lennünk.

Annál is inkább, mert már látszik a fény az alagút végén, a kormány elé került a Déli pályaudvar ügye. "A pályaudvar jövőjével kapcsolatban felkérte a kormány a nemzeti fejlesztés minisztert, hogy vizsgáljon meg minden lehetőséget és folytasson minél szélesebb körű konzultációt ebben a kérdésben a társadalmi, a civil, az önkormányzati és a gazdasági szférában egyaránt."
Kukorica legyek az éhes libák óljában, ha nem az fog a végén kiderülni, hogy szorgos népünk követeli a Déli megszüntetését, és a pályaudvar funkcióinak Kelenföldre telepítését.Nem is lenne ezzel semmi baj, ha az ember nem ismerné ezeket, mint a tenyerét.
Nos, ezzel a lépéssel rengeteg felettébb értékes terület szabadulna fel Budán, annak is az egyik legjobb részén, ahol remek irodaházakat, hoteleket, miegyebet lehetne felépíteni, akár vissza nem térítendő állami támogatással is, ne csak Csányi marhái legyenek boldogok, hadd nedvesíthessék meg a csőrüket az arra érdemesek.
Emellett fel kell építeni Kelenföld új vasúti állomását is - az se öt fillér haszon, ha ügyesbe csinálja az arra érdemes vállalkozó.
Nemutolsósorban a visszacsurgatandó tizenöt-húsz százalék sem kevés, van annak helye a Kajmán szigeteken, esetleg azeri bankokban...

Szóval, bánatos vagyok, mert a Déli felújítása és korszerűsítése olcsóbb lenne, emellett én szeretem, ha az ország és Budapest értékeit nem hajigálják ki kivakarózott parasztgyerekek, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a nagy hazafias melldöngetéseik közepette mekkora károkat okoznak akárcsak ezen a területen is.
Londonban is van pályaudvar a város közepén nálunk sem lenne baj, ha maradna, de erre kevés az esély - a Vérmezőt azért nem merik beépíteni.
Persze lehet, hogy naiv vagyok, és már készülnek a tervek...

:O)))
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A főpolgármester a Jelen magazin „Jelen való – beszélgetés Benyó Ritával” című internetes műsorában elárulta, ...
Bővebben >>