Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Dömötör napja van.

Egység? Kétség? Szövetség?

2013-09-02 00:35:11


Ma – időközi választáson – Szigetszentmiklóson a szocialisták közösen indultak a Demokratikus Koalícióval és az Együtt 2014-gyel, és így, választási szövetséget alkotva fölényesen nyertek.

 

Nyertek - annak ellenére, hogy a Fidesz jelöltje minden tekintetben alkalmas, köztiszteletben álló jelölt volt, annak ellenére, hogy az élet a városban a jelenlegi országos politikai viszonyok dacára normálisan folyik, hogy elkezdődött a minden választás előtt szinte kötelező útfelújítás, hogy volt ingyen sör a szimpatizánsoknak – és a Kubatov – listák dacára, melynek karbantartását szinte az utolsó napokig végezték a fizetett kérdezőbiztosok.


Ez a választás mindkét fél számára kicsit jelentősebb volt, mint helyi jellegéből következne. Egyrészt a jobboldal megtapasztalhatta, hogy a közhangulat változik, másrészt a baloldal tesztelhette az összefogás eredményét.


Az eredmény magáért beszél. És bár a jelentőségét nem szabad túlbecsülni, ugyancsak hiba lenne lebecsülni a jobboldal szervezettségét és erejét, de azért az eredményt lebecsülni se lenne szabad, hiszen egy biztos: maga az összefogás ténye aktivizálta a demokratikus oldal szavazótáborát, ez a győzelem pedig aktivizálhatja az országgyűlési választásokon is a helyi választókat, hacsak az összefogást menet közben fel nem cserélik a torzsalkodásra.


Talán van még egy éjszakája Mesterházynak is, hogy levonjon bizonyos következtetéseket, mielőtt leül tárgyalni a DK elnökével. A választó már az óvodában megtanulta, hogy egységben az erő, csak a politikusok felejtik ezt el néha, de aki szembemegy a választói akarattal, az törvényszerűen bukni fog. A választó pedig a demokratikus oldalon összefogást, egységet és erőt akar látni, és ha megkapja, amit szeretne, akkor cserébe bizalmat fog adni - no, meg a voksát.


Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy ezt valamennyi politikus érteni fogja, hiszen a hatalomvágy okozta politikai vakság tipikus politikus-betegség. Mindenesetre nem élek illúziókban, nem lesz még a frissen begyűjtött sikerélmény után sem könnyű az összefogás folyamatos megteremtése, pedig az már kiderült, hogy ennek szépen megálmodott politikai modellje - mely szerint a szoci-együtt mutyihoz egyénenként felzárkózhatnak a demokrata pártok és szervezetek támogatói – fejreállt, Gyurcsány után most Schmuck mondott nemet erre a modellre, újratervezésnek kell következnie.


A szocialisták számára az lesz a legboldogtalanabb nap, amikor Schmuck Andor rájön arra, hogy nem kell neki mozisztárnak lenni, és maga elé tolja Árok Kornélt, aki kétszer leereszkedik kötélen a parlament kupolájáról, egyszer felgyújtja magát, majd elfújja a tűzet és a nyugdíjas nénik elalélnak a markáns arcélű, lángok közül érkező szép nagy marha ember láttán, aki imígyen végre révbe is érne, és azzal foglalkozhatna, amihez ért – a tömegmozgósítással.


Viszont nem kellene a politika posványát dagasztania, mert arra ott van Schmuck a háttérben, aki – mint a demokraták vízilova – boldogan –és mellesleg eredményesen - dagonyázna, legfeljebb évente egyszer rózsaszín tütüben eltáncolná valamelyik sportcsarnokban a víziló talpa alá került hattyú halálát, a hattyút valamelyik szépségkirálynő alakítná…


De félre a parttalan optimizmussal, a mi politikusaink imádnak szembemenni minden ésszerűséggel, így könnyen elképzelhető, hogy a választások előtt három héttel a Együtt szakad, a Szocialisták pedig rájönnek, hogy nekik természetes szövetségesük a Soroksári Duna-ági Horgász-szövetség, ezért inkább  velük indítanak közös listát, mint mindenféle gyanús politikai szervezetekkel.


Azzal a morcosképű bajuszossal is kellene kezdeni valamit, akinek bajsza helyből lenyomja  Martonyi hasonló ékességét, merthogy az azért kizárt, hogy a jobboldalon mindenki debil szolga legyen, a kivételeknek is illene adni egy esélyt, hogy normális politikus képviselje őket.

Csakúgy, mint azoknak, akik liberálisoknak képzelik magukat, mert akik valóban azok, azok már régen nem célként kezelik a liberalizmust, hanem szemléletként és eszközként, melyet politikai céljaik elérése során természetes módon alkalmaznak.


Mindenesetre a mai választás olyan volt, mint egy időmérő edzés a Forma-1 versenye előtt, a gép jól működik, az itt alkalmazott beállítások beváltak, nem kellene ezen változtatni, ha nem muszáj…


A választási szövetség működőképes, ha bővíteni lehet, az tiszta haszon.


Lehet akkor most talán elkezdeni dolgozni.

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pécsi Kodály Központ fennállása 10. évfordulójának méltó megünneplését 2020-ban megakadályozta a koronavírus...
Bővebben >>