Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Hermina napja van.

Elérte-e a DK a plafont?

2014-05-30 10:19:05


Érzek némi önigazolásnak szánt magyarázkodást némely "elemzők" dolgozataiban. Többségük ugyanis azt jósolta, hogy a Demokratikus Koalíció nem jut be az európai parlamentbe. Volt olyan hírportál, amelyik az urnazárás pillanatában közzétette manádtumbecslését. Eszerint azt tippelték, hogy az LMP és az Együtt-PM bejut, a DK ellenben kiesik. A számokat, a választói akaratot aztán láttuk.

 

Most, hogy a bekészített írások (Gyurcsánynak vége, Gyurcsány oszlassa fel a pártját, Feri, irány Kötcse) egy delete gomb megnyomásával eltűntek a tárakból, most jön az új verdikt: a DK tulajdonképpen minden szavazóját elvitte május 25-én. Kész, ennyien vannak és slussz. Egy darabbal sincs több. Igaz, "az egyszázalékos szekta" tíz százalékos európai párt lett, de sebaj.

 

A másik érv, hogy ugyanazt a tortát szeleteljük, és a DK tulajdonképpen nem szólított meg senkit, csak az MSZP-től vett el szavazókat.

 

Akkor nézzük meg közelebbről. Mutasson már valaki egy kutatást, amely azt bizonyítja, hogy a DK szavazói aktívabbnak ígérték magukat az EP-választásra, mint bármely más párt híve. Főleg annak tükrében lenne ez érdekes, hogy a baloldalon zajló mozgásokat ezek a felmérések egyáltalán nem érzékelték. Ha pedig az igaz - márpedig igaz -, hogy a Fidesz, a Jobbik és az LMP nagyjából fele annyi voksot kapott, mint az országgyűlési választáson, miért éppen a DK érte volna el a plafont? Nem lehet, hogy a DK is csak a mostani támogatói felét vitte el szavazni? És mi a helyzet az Együtt-PM-mel, amelyet szintén alábecsültek.

 

Ami pedig a tortát illeti, próbáljunk abból is kiindulni, hogy volt idő, amikor a balliberális tortán 2,6 millió szavazó osztozott. Nagyjából 2,3 millió MSZP-s és 300 ezer SZDSZ-es voksoló. Utóbbit többen azért is támogatták, mert az átszavazást sikerült megszervezni - és ezzel a koalíciót megtartani. 

 

Tisztában vagyok vele, hogy 2006 tavasza óta sokat változott a világ, de ezek szerint megéltük már, hogy ilyen sokan választották valaha a baloldalt - akkor éppen Gyurcsány Ferencet. Ahogy elmentek a Fideszhez és a Jobbikhoz, ugyanígy az út visszafelé is vezethet. Mire fel ez a kishitűség? Tehát a mai, 1,3 milliós torta miért ne lenne nagyobbra süthető újra - majd meglátjuk, hogyan -, amikor bizonyíthatóan volt már ennél nagyobb a tábor egymillióval is?

 

Nincs ilyen, hogy plafon. A pártszerkezet mozgásban van. A DK fent van a térképen és fontos tényező. Ennyi derült ki múlt vasárnap, a többit meglátjuk.

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Gyöngyszemek Alapítvány a XIX. kerületben működik. Három lelkes kuratóriumi tag viszi az egész alapítványt. ...
Bővebben >>