Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Olga napja van.

Jelöltállítás után

2014-09-11 12:58:55


Annyit már tudunk, hogy mely pártok és kik állhatnak rajtkőre az október 12-ei önkormányzati választáson. Képet alkothatunk a pártok támogatottságáról, országos lefedettségéről, népszerűségéről.
 
Budapesten a főpolgármesteri székért biztosra vehető volt Tarlós István és Falus Ferenc jelöltsége. Beérkezett Bokros Lajos, az MLP-ből Bodnár Zoltán, és Magyar György is, a kommunista Thürmer Gyula azonban kiesett. A kerületekben az a jellemző, hogy a mérhető pártok mellett felbukkan egy-két ember Schmuck Andor képződményéből, a MOMÁ-nak is akadnak jelöltjei. Erősen aggódhat viszont Fodor Gábor. Amikor e sorokat írom, még budapesti listájuk sincs.
 
A megyei listákra a korábbinál nehezebben lehetett aláírást gyűjteni, ugyanis a megyei jogú városok szavazói itt nem támogathatták kedvelt formációikat. Ennek megelelően erősen rostálódott a mezőny. Csupán három párt (DK, MSZP, Fidesz-KDNP) tud minden megyében saját listát állítani. A Jobbik Somogyban bukott el, az Együtt-nek 13 megyében, a Schiffer András vezette LMP-nek mindössze négy megyében lesz listája. A Munkáspárt három, a Szociáldemokraták és a JESZ egy-egy megyei listára valót gyűjtött össze. Bokros Lajos pártja, a MOMA, és Fodor liberálisai egyet sem voltak képesek megszerezni.
 
Mindezek alapján megállapítható, hogy jelenleg négy, valóban országos lefedettslgű párt működik Magyarországon (Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, DK). Tanulságos fejlemény, hogy az LMP-ből kivált Pábeszéd Magyarországért (PM) gyakorlatilag eltűnt a mezőnyből. Nevük sok helyen - például a megyei listákon - lekopott az Együtt neve mellől is. A korábban komolyabb nyilvánosságot kapó képződmények közül Szili Katalin már a Fidesznek kampányolt Szegeden, míg a 4K, mint olyan, nincs.
 
A demokratikus ellenzéki pártok többféle együttműködési formában is felbukkannak. Van MSZP-DK, DK-Együtt és MSZP-Együtt felállás is, olykor felbukkan mellettük töredéseken civil szervezetek, de a Liberálisok és a MOMA is.
 
A valódi kampány még csak most kezdődik. Várhatóan nem lesz minden narancssárga, mint 4 évvel ezelőtt. De hogy hány település vált színt, vagy csak csökken az orbáni hatalom ereje, azt egy hónap múlva tudjuk meg.
 
Ami pedig a Demokratikus Koalíciót illeti, a DK önállóan 33 helyen polgármesterjelöltet, 63 egyéni listás és 424 egyéni választókerületi jelöltet indít, listáin 318 fővel szerepel, azaz összesen 838 ember indul csak DK színeiben.

A DK szövetséget 34 féle különböző formációban kötött így összességében 95 polgármesterjelölt, 121 egyéni listás jelölt, 1158 egyéni választókerületi jelölt indul DK támogatással. 113 települési kompenzációs listát állítottunk DK vagy közös színekben összesen 1148 jelölttel.

Ezen kívül függetlenként, de DK támogatással 36 polgármesterjelölt indul el a választáson.

Összesen 131 polgármesterjelölt megválasztását támogatja a DK.

Ehhez kb. 35 000 db polgármesteri és az egyéni jelölteknek is összesen kb. 35 000 ajánlást kellett összegyűjteniük.

 

A párt alig három éve alakult. Kérdás még bárki számára a DK vagy Gyurcsány Ferenc politikai létezése?Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emelt vádat az ellen a tamási fiatalember ell...
Bővebben >>