Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Olga napja van.

MSZP, DK - másnap

2014-10-15 09:06:38


Azt azonban végképp félreértik ők, és talán az MSZP vezetői is, hogy mi történt az ellenzéki oldalon, különös tekintettel a két jelentős párt, a szocialista, és a Demokratikus Koalíció viszonyrendszerében. Olyan írások jelentek meg, hogy a Jókai utcában az MSZP poltikusai a DK megállítását ünnepelték, meg hogy a pártelnök - aki szocialistákat tartott vissza a budapesti választástól - úgy értékelt: "az MSZP vezetése döntött, nem kíván a jövőben részt venni az elitek játékában, nem kötnek több rossz alkut, kifelé nyitnak az emberek, a nép felé. Úgy fogalmazott, nem fogadják el "az orbáni hatalmi" nemzeti együttműködés rendszerét, sem azt a Gyurcsány Ferenc által képviselt hatalmi, vezérelvű politikát, amely bezárta a baloldalt az elmúlt négy évben, lehetetlenné tette, hogy értékazonos, baloldali, modern, nemzeti elkötelezettségű politikát folytasson."

 

A megfogalmazás kellően erős, nyilván hatásos is lehet némelyek számára, csak éppen nem tükrözi a valóságot. Nem kötnek több rossz alkut? Mesterházy Attila ezek szerint rossz alkut kötött? Nem vesznek részt az elitek játékában? Egy párt, mint az MSZP nem az elit része? És az MSZP eddig csak játszott? Kimennek a nép közé? Hát, eddig hol jártak? Hatalmi politika? A politikának nem része, hogy ki kerül hatalomra, igyekezve a lehető legtöbbet tenni a közjó szolgálatában? Gyurcsány Ferenc politikája zárta be a baloldalt? Öt és fél éve nem az MSZP elnöke. Azóta volt elnök Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila és most Tóbiás József. Öt és fél év alatt hárman... Az utolsó, választáson győztes politikus nem volt baloldali, modern, értékazonos, nemzeti elkötelezettségű? Akkor miért szavaztak rá 2,3 millióan és miért volt a Gyurcsány-kormány idején frakcióigazgató Tóbiás József?

 

Nem is értem. Az a DK lett most megállítva az MSZP és politológusék szerint, amelyik a megalakulása óta eltelt három évből kettőt úgy töltött, hogy egyszázalékos törpének gúnyolták? Amelyik létezése első két és fél évében semmilyen állami támogatást nem kapott? Amelyik átláthatóan gazdálkodik és a semmiből hozott létre tízezres szervezetet? Azt a pártot állították meg, amely minden gáncsoskodás ellenére ott van a kerületek négyötödében, a 19 megyéből 16-ban, amelynek polgármesterei lettek, és amelyik megtízszerezte önkormányzati jelenlétét az ország közepes és nagyvárosaiban? Az a párt torpant most meg, amelynek aktivistái ezerszám dolgoztak szocialistákkal, Együtt-PM-es segítőkkel, másutt meg civil szervezetek jelöltjeivel?

 

Egy ideig az volt a szöveg, hogy a DK nem lesz életképes, mert Gyurcsány Ferenc így, meg úgy le van karaktergyilkolva. Utána az, hogy a közelébe nem kerül a hazai és az európai parlamentnek. Bekerült. Na, persze, mondták okosék, de ugyanaz a torta. Most, hogy az önkormányzatokban is ott a DK hogy van ezzel a tortával? Ha ugyanaz az MSZP-torta, akkor a DK-t nem megállították, hanem tovább nőtt a szocialisták rovására. Ha pedig megállították, akkor hogy került be ennyi helyre? Netán új szavazókat szólított meg? És hová tűnt a két, úgymond friss, "le nem gyilkolt" erő, az Együtt-PM és az LMP, nem is beszélve a erősen Fidesz-szatelitnek látszó liberálisokról?

 

Tényleg az az új doktrína a Jókai utcában, hogy soha többé nem működik együtt az MSZP a DK-val? Valóban? Trippon Norbert el fogja felejteni, hogy a DK-s Berényi Erzsébettel - aki bejutott Újpesten -, együtt szórólapoztak? Hány olyan fotót mutassak, ahol Molnár Gyula a DK-s Tóth Janival osztja a kávét hajnalban? Biztos a DK miatt nem nyert a hősiesen küzdő Molnár, és nem a liberális és a szocdem induló miatt, akik nélkül győzhetett volna? Dóra Ottó, a salgótarjáni győztes mostantól a mellét veri, hogy egy százalékkal nyert - közös jelöltként - mintha a DK-sok nem érte dolgoztak és nem rá szavaztak volna? Nyert volna Gajda Péter a DK nélkül? Nem nyert volna.

 

Újpesten időközi választás lesz novemberben. Tavasszal Kiss Péter még nyert, ősszel Trippon már nem. Akkor nem lesz közösködés? Az MSZP felrúgja a januári alkut? Megpróbálják egyedül? Nem kell a DK? Inkább indulnak a Gyurcsány Ferenc vezette párt támogatása nélkül, a most vasárnapi eredmény alapján odaadva a mandátumot a Fidesznek? Erősödjön kicsit a szűkös kétharmad? Most akkor Tóbiásnak, vagy Horváth Csabának higgyek? Előbbi azt mondja, nem kell a DK, utóbbi, azt hogy reméli, a DK tartja a szavát és segít az időközin Újpesten. Össze-vissza beszéd ez a javából. Arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb a DK-nak elege is lehet Szanyi vagy Tóbiás sértegetéseiből... Hol a tűréshatár? MIért a DK-t akarja legyőzni az MSZP és miért nem a Fideszt?

 

Urak, ne tessenek már ennyire félni! Nyilván ennél is többet szerettünk volna elérni, de a DK tovább erősödött és terebélyesedett vasárnap, pedig volt olyan "kutató", amelyik a választás előtt három nappal még többre taksálta az Együtt-PM-et, amelyik aztán egyetlen megyei közgyűlésbe sem jutott be.

 

Szocialista barátainknak be kellene látni, még mielőtt bármilyen harcot indítanak a DK ellen, hogy annak semmi értelme és csak ártani fog. Ahol együttműködtünk, győztünk. Egyszerű ez.

 

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet az elmúlt években sikert sikerre halmozott.
Bővebben >>