Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mária napja van.

Miért nem ülünk le a Jobbikkal?

2014-04-29 08:29:04


Az Együtt-PM és az MSZP félreérti a helyzetet. Azt hiszik, a demokratikus oldalnak a Jobbikkal szemben kialakított karanténja mondott csődöt, ezért kapott a náci párt 2010-hez képest újabb százezer szavazatot, és mutatott erősödést az egyéni körzetekben is. Pedig nem erről van szó.

 

A Jobbik nem azért erősödött, mert Bajnai Gordon vagy Mesterházy  Attila nem ült le velük vitázni. Vona Gábor Orbán Viktor embere, ezért erősödött meg. A Jobbik - miközben ma számos kérdésben már a Fidesszel is vitában áll -, azért arra mindig ügyelt, hogy közel maradjon a Fideszhez. Vona Orbán polgári körében kezdett politizálni, a Jobbik és a Fidesz ma is az ország több száz településén együtt irányítja a város, a község és a falu életét. A Fidesz a szélsőjobbnak tett folyamatos gesztusokkal varázsolta sokak számára szalonképessé a Jobbikot. A Horthy-kultusz újraélesztése, a Fidesz politikusainak, és a nyomukban csaholó médiumaik olykor nem is burkolt zsidózása, cigányozása, EU-ellenessége, komcsizása mind arról szólt, hogy a Fidesz egyszerre akarja uralni a Jobbik lehetséges szavazóit, illetve az esetleges velük szembeni szélsőjobbos lázadás lehetőségét minimalizálni. A "közhíradó" békés, konstruktív ellenzéknek mutatja a Jobbikot, a demokratikus pártok ellenben hazaárulók.

 

Felesleges tehát négy én orbáni kétharmad után ezt a felelősséget a demokratikus oldalnak a saját nyakába varrni. A Jobbik-jelenség ebben az értelemben nem a demokratikus oldal, hanem a Fidesz problémája. Az agyonmelengetett Vona Gábor immár kihívója lehet Orbánnak. Ma a két párt szövetsége még létezik, de nem valószínű, hogy Vona soha nem akarna kormányra kerülni, netán miniszterelnök lenni.

 

Bajnai és Mesterházy téved, ha azt gondolják, ezen a helyzeten az változtat, ha ők, vagy pártjaik képviselői leülnek a Jobbikkal vitázni. MIről fog beszélgetni Szanyi Tibor Z.Kárpát Dániellel? Jávor Benedek pedig megpróbálja legyőzni Morvai Krisztinát? Én például mélyen szgyellném, ha Gyurcsány Ferenc bármelyikükkel egy asztalhoz ülne, uram bocsá, olyan fotók készülnének, ahol kezet fog bármelyik jobbikos politikussal. Lesz Bajnai-Mesterházy-Vona közös fénykép is?

 

Aki leül a Jobbikkal beszélgetni, két dologra számíthat. Az egyik lehetőség, hogy előveszik a kampányban használt joviális, vizslasimogató arcukat. Ebben az esetben akár szakmainak is tűnő vita kerekedhet egy órára az MSZP-LMP-Együtt-PM-Jobbik képviselők között. (Mint tudjuk, a Fidesz távol marad a történettől.) És ha így lesz, bármiben megváltozik a Jobbik? Más lesz a hangjuk a vita után a parlamentben? Nem akarnak kasztrálást, könyvégetést, nem akarnak EU-zászlót égetni, tiszaeszlározni, összeírni? A Jobbik szélnek ereszti a gárdáit és betyárjait? Ugyan...

 

A másik lehetőség, hogy a vita nyílt komcsizásba, hazaárulózásba, nyolcévezésbe torkollik, megint csak a Jobbik érdekei szerint. Kinek jó ez? A Jobbiknak és a Fidesznek. Miért asszisztál Bajnai Gordon ahhoz, hogy segít szalonképessé tenni a Jobbikot? Néhány kampányszerű asztalhoz ülés nem magyarázza meg, miért van egymillió szavazójuk. Oda kell menni a terepre, az adott faluba, hogy megértsük a rájuk leadott szavazatok okát. Ez a vitázás nem más, mint kampányelem, az újtarervezésnek nevezett akció díszlete. Pedig az igazi munka nem megúszható. Pártot kell építeni. Sokat utazni a szegények közé. Nem a Jobbik vezetőivel kell beszélgetni, hanem a szavazóival. Akiknek egy része valóban náci eszmékkel kokettál, de sok közöttük a "nemzeti" eszmékre vevő fiatal (hisz a jobbikosok nagy része is hasonló korosztály), mások pedig alulinformált, könnyen megtéveszthető, megvehető, szegény sorsú, sokat csalódott emberek. Ezek nagy része tán azt sem tudja, miféle vezetésű pártra adta le a voksát. "Olyan helyes, fiatal gyerekek, még tiszták, nem voltak hatalmon, idejöttek, ígértek, valamit adtak is (konzervet, száraz tésztát, közmunkát), csalódtam már ezekben is, azokban is, így hát, rájuk szavaztam." Ezt a világot kell feltárni, megérteni, meggyőzni.

 

A DK elnöke korábban elment egy Rakaca nevű településre. Ott létrejött egy DK-szervezet. Volt benne sok munka, szinte kirakatszerű kísérlet volt arra, hogy abban a borsodi környezetben érvényesülhet-e a szociális érzékenység és a demokratikus gondolat. Ami tény, Rakacán a Jobbik elbukott, és az átlagnál sokkal jobban szerepelt a demokratikus jelölt.

 

Itt lehet a megoldás. Csak még több munkát kell beletenni. Néhány híradós vágóképért a Demokratikus Koalíció nem fog álvitákban, hosszú távon súlyos károkat okozó szövegeléseken részt venni. Merkel sem ül le Hitler mai híveivel.

 

Hozzáteszem, a DK a Fideszt sem tekinti demokratikus pártnak. Velük mégis vitáznánk, mert hatalmon, kormányon vannak. És egy ellenzéki párt vitázik a hatalommal. De ez már egy másik blogbejegyzés lehetne.

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több mint egy héten át tart az augusztus 16-án záruló Múzeum Utca Plusz Fesztivál Pécsett a Káptalan utcában.
Bővebben >>