Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ibolya napja van.

Október 23. - Vádak és tények

2013-10-28 15:25:39


Az utóbbi napokban sok csúsztatás, rágalom jelent meg az október 23-ai ellenzéki demonstráció kapcsán. Íme a legfontosabbakból egy csokorra való a hiteles válaszokkal.

 

1. Meghekkelte-e a Demokratikus Koalíció Mesterházy Attila beszédét?

 
A rendezvény első felszólalója, Bajnai Gordon nagy tapsot kapott. Utána Bokros Lajos, Kuncze Gábor, majd Gyurcsány Ferenc, végül Fodor Gábor kifejtette, hogy a kétpárti megállapodás nem elégséges. Mire Mesterházy Attila sorra került, a több tízezer ember átitatódott az összefogás igényével. Liberálisok, DK-sok, szocialisták együtt kiabáltak. Spontán kórus alakult. Ha szigorúan a tényeket vesszük, akkor először nem az MSZP elnökébe, hanem Gyurcsány Ferencbe fojtották a szót. Szólt a Húzzunk bele-kórus, a DK elnökének is jó fél percet várni kellett, mire meg tudott szólalni. A "beszédzavaró" kórusból Mesterházy az Összefogást kapta. Megtehette volna, hogy alkalmazkodik a helyzethez, esetleg beszéde végén színpadra szólíthatta volna a többi szónokot. Ehelyett megsértődött a több tízezer szavazóra, akik között nagyon sok MSZP-szimpatizáns volt.

 
2. Volt-e előzetes megállapodás, hogy a résztvevők mit mondanak a színpadon?
 
Két egyeztetés volt a technikai részletekről. Azegyiken felmerült olyan igény az MSZP részéről, hogy egymás személyét, esetleg az előzőnap megkötött kétpárti paktumot ne bántsák a pártok. Ilyen papírt azonban senki nem szignált, e körül konszenzus nem alakult ki. Furcsa is lenne, ha demokrata pártok előírják más demokrata pártoknak, hogy miről beszélhetnek, hogy elmondhatják-e a szervezetük álláspontját.
 
3. Otthagyta-e Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attila beszédét?
 
Valótlan állítás. A DK elnöke a színpad mögött állt, meg is tapsolta az MSZP elnökének beszédét. Ennek végén Dobrev Klárával, Vadai Ágnessel és Molnár Csabával elindultak a Szabadság-híd felé. Amikor meghallották a Himnuszt, megálltak, és együtt énekeltek azugyancsak hazaindult tömeggel.
 
4. Kifütyülték-e Mesterházy Attilát?
 
Valótlan állítás. Az emberek a színpad előtt azt kiabálták, hogy Összefogást. Ezt képelenség utólag is kifütyülésként értékelni. Az az összehasonlítás pedig végképp nem állja meg a helyét, hogy a helyzet emlékeztetett arra, amikor Göncz Árpád köztársasági elnök ünnepi beszédét 1992-ben, Árpád-sávos zászlók alatt zavarták meg. Akkor szélsőjobboldaliak viselkedtek gyalázatosan, most demokraták követeltek összefogást. Ha bárki fütyült volna, az sem indok a sértődésre. Nem az emberek vannak a poilitikusokért, hanem a politikusok az emberekért. Amikor Gyurcsány Ferenc valamelyik fórumát jobbikosok zavarják meg, a DK elnöke odamegy hozzájuk...
 
5. Ami történt az ünnepi rendezvényen, a Fidesz céljait szolgálja
 
Ellenkezőleg. Kiderült, hogy a demonstráción részt vevő szervezetek többsége elutasítja az MSZP és az Együtt-PM paktumát. A DK mellett így látja ezt a Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Szabadelvű Polgári Egyesület is. A DK ezt a mindenki mást kirekesztő megállapodást most sem tekinti véglegesnek. A választói akarat újra asztalhoz fogja ültetni a feleket. Ha lesz teljes ellenzéki együttműködés, Orbán Viktor és rezsimje legyőzhető.
 
6. Kérjen-e bocsánatot Gyurcsány Ferenc?
 
Mi oka lenne rá? Hogy emberek több száz kilométert utaztak és összefogást kiáltottak, legyen figyelmeztető minden, ezzel ellentétesen cselekvő politikusnak.Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék Szeviép-ügyben hozott másodfokú ítéletét.
Bővebben >>