Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Etelka napja van.

Október 23. - Vádak és tények

2013-10-28 15:25:39


Az utóbbi napokban sok csúsztatás, rágalom jelent meg az október 23-ai ellenzéki demonstráció kapcsán. Íme a legfontosabbakból egy csokorra való a hiteles válaszokkal.

 

1. Meghekkelte-e a Demokratikus Koalíció Mesterházy Attila beszédét?

 
A rendezvény első felszólalója, Bajnai Gordon nagy tapsot kapott. Utána Bokros Lajos, Kuncze Gábor, majd Gyurcsány Ferenc, végül Fodor Gábor kifejtette, hogy a kétpárti megállapodás nem elégséges. Mire Mesterházy Attila sorra került, a több tízezer ember átitatódott az összefogás igényével. Liberálisok, DK-sok, szocialisták együtt kiabáltak. Spontán kórus alakult. Ha szigorúan a tényeket vesszük, akkor először nem az MSZP elnökébe, hanem Gyurcsány Ferencbe fojtották a szót. Szólt a Húzzunk bele-kórus, a DK elnökének is jó fél percet várni kellett, mire meg tudott szólalni. A "beszédzavaró" kórusból Mesterházy az Összefogást kapta. Megtehette volna, hogy alkalmazkodik a helyzethez, esetleg beszéde végén színpadra szólíthatta volna a többi szónokot. Ehelyett megsértődött a több tízezer szavazóra, akik között nagyon sok MSZP-szimpatizáns volt.

 
2. Volt-e előzetes megállapodás, hogy a résztvevők mit mondanak a színpadon?
 
Két egyeztetés volt a technikai részletekről. Azegyiken felmerült olyan igény az MSZP részéről, hogy egymás személyét, esetleg az előzőnap megkötött kétpárti paktumot ne bántsák a pártok. Ilyen papírt azonban senki nem szignált, e körül konszenzus nem alakult ki. Furcsa is lenne, ha demokrata pártok előírják más demokrata pártoknak, hogy miről beszélhetnek, hogy elmondhatják-e a szervezetük álláspontját.
 
3. Otthagyta-e Gyurcsány Ferenc Mesterházy Attila beszédét?
 
Valótlan állítás. A DK elnöke a színpad mögött állt, meg is tapsolta az MSZP elnökének beszédét. Ennek végén Dobrev Klárával, Vadai Ágnessel és Molnár Csabával elindultak a Szabadság-híd felé. Amikor meghallották a Himnuszt, megálltak, és együtt énekeltek azugyancsak hazaindult tömeggel.
 
4. Kifütyülték-e Mesterházy Attilát?
 
Valótlan állítás. Az emberek a színpad előtt azt kiabálták, hogy Összefogást. Ezt képelenség utólag is kifütyülésként értékelni. Az az összehasonlítás pedig végképp nem állja meg a helyét, hogy a helyzet emlékeztetett arra, amikor Göncz Árpád köztársasági elnök ünnepi beszédét 1992-ben, Árpád-sávos zászlók alatt zavarták meg. Akkor szélsőjobboldaliak viselkedtek gyalázatosan, most demokraták követeltek összefogást. Ha bárki fütyült volna, az sem indok a sértődésre. Nem az emberek vannak a poilitikusokért, hanem a politikusok az emberekért. Amikor Gyurcsány Ferenc valamelyik fórumát jobbikosok zavarják meg, a DK elnöke odamegy hozzájuk...
 
5. Ami történt az ünnepi rendezvényen, a Fidesz céljait szolgálja
 
Ellenkezőleg. Kiderült, hogy a demonstráción részt vevő szervezetek többsége elutasítja az MSZP és az Együtt-PM paktumát. A DK mellett így látja ezt a Liberális Párt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Szabadelvű Polgári Egyesület is. A DK ezt a mindenki mást kirekesztő megállapodást most sem tekinti véglegesnek. A választói akarat újra asztalhoz fogja ültetni a feleket. Ha lesz teljes ellenzéki együttműködés, Orbán Viktor és rezsimje legyőzhető.
 
6. Kérjen-e bocsánatot Gyurcsány Ferenc?
 
Mi oka lenne rá? Hogy emberek több száz kilométert utaztak és összefogást kiáltottak, legyen figyelmeztető minden, ezzel ellentétesen cselekvő politikusnak.Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összesen 300 millió forintos pluszkiadást okozott az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) és a Terrorelhárí...
Bővebben >>