Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Hedvig napja van.

Tanévkezdés, Orbánjárás

2013-09-01 14:47:10


Persze a tanév el fog indulni, ahogyan mindig elindult, lett légyen volt világháború, forradalom, árvíz, földrengés - miért éppen most ne indulna el?


Ennek az országnak ez a kis orbánjárás már nem sokat árthat, ami meg az oktatás helyzetét illeti, az a magyar társadalom általános állapotából fikarcnyit sem lóg ki, sőt, talán még valamicskével jobb állapotban is van, mint a magyar társadalom. Az oktatásban ugyanis rengeteg hozzáértő és tapasztalt munkavállaló, rengeteg, tanítványai és hivatása iránt elkötelezett ember dolgozik, akik eddig is és ez után is akár a csupasz vállukon is el fogják vinni az oktatás ügyét.


Duma van rengeteg, van életpálya-modell is, vannak ködös ígéretek béremelésre, de gyakorlatilag az oktatás színvonalának leépítése folyik egy-két olyan ember vezénylete alatt, akik személyükben illusztrálják Parkinson azon alapvetését, mely szerint minden ember karrierje addig emelkedik, mígnem eléri azt a szintet, melyre már tökéletesen alkalmatlan.


Mindenesetre nem hinném, hogy a most induló tanévet a pedagógus-társadalom felhőtlen boldogságban úszva kezdi meg, jóllehet javarészt levették nyakából a döntéseiért vállalt felelősség terhét, lévén, hogy nem dönt semmiben. Arra vannak a komisszárok, akik – hogy egy közkedvelt régi hasonlattal éljek – transzmissziós szíjként közvetítik a Párt akaratát, szintúgy megkímélve az önálló gondolkodás nehézségeitől és a döntés felelősségének vállalásától. Azt is gondolom, hogy az első hónap eltelte után szomorúságuk nőni fog, hiszen a meghosszabbított munkaidőt addigra már élvezhetik, míg a fizetésemelés áldásai a messze távolban lebegnek, mint a költöző vadludak az égen…


Hogy a diákok is szomorúak lesznek, ezt tekintsük természetesnek, hiszen vége a szép nyárnak, vége a szabadság illúziójának, esetleg vége van néhány nyári szerelemnek – hát minek örüljön a diák? A dolgozatoknak?


Nem hinném, hogy ebben a társadalmi csoportban kellene keresnünk a magyar mazochisták színét-virágát, de persze azért tragédiának sem fogják fel a dolgot, ha harc, hát legyen harc alapon vágnak bele az új tanévbe. A felsőoktatásban tanulók sem szomorkodnak, ellenben igen racionálisan azt számolgatják, mibe fog kerülni nekik a következő félév, beleértve az albérletek, kollégiumok díjait, a tankönyveket, és hogy bírja-e a családi büdzsé a kiadásokat? A szülők sem örvendeznek, hiszen az értelmesebbje már régen felmérte, hogy minőségi követelményekre való hivatkozás jegyében a felsőoktatásban résztvevők számát csökkentgetik szisztematikusan.


De ezt előbb-utóbb már a középiskolákba készülő diákok szülei is fel fogják ismerni, hiszen az már kiderült, hogy nincs szüksége Orbanisztánnak a jelenlegi létszámra a gimnáziumokban, lehet menni szakiskolákba is, ahol a közismereti tantárgyak óraszámának csökkentésével hamar el lehet érni, hogy a fiatalok ne gondolkodjanak túl sokat – minek az egy alattvalónak, nemde? A felsőoktatásban meg az okosokból lehet mérnök, esetleg, míg a butákból vagy óvodapedagógus, vagy ha a csemete anyagilag erős dinasztia sarja, akkor jogász…


Azért jó, ha a nyiladozó értelmű kisgyereket kontraszelektált óvodapedagógusok okosítják, mert akkor nem okoz majd törést, ha az iskolában kontraszelektált pedagógusok készítik fel a Lázár-lajtorja megfelelő fokán történő elhelyezkedésre, ugye… Még szerencse, hogy a mai óvónők nem trafikosok, így aztán nem lehet mindegyiket azonnali hatállyal kirúgni, majd a helyükre – némi bérkorrekció után - fideszes utódokat ültetni, habár ez a megoldás sem mondható kizártnak.


Hát így indul a tanév, lesz persze Himnusz, Szózat meg Székely Himnusz, lehet esetleg még bevezetni reggelente a Magyar Hiszekegy közös előadását, meg a Leventemozgalmat.


Pedig a tanulás fontos dolog, és ráfér nagyon a társadalomra, mely most végez el egy négyéves kurzust, jövő tavasszal lesz az érettségi vizsga. A Fidesz a maga részéről sokat tett az eredményes vizsga érdekében, de ez nem mondható el mindenkiről. Ennek dacára reménykedjünk sikeres megmérettetésről, mert a pótvizsga utálatos egy dolog, tönkreteszi az áldozat lelkének harmóniáját.


Hát kell ez nekünk?

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak keretében a Modern Magyar Képtárban látható Pinczehelyi Sándor karantén...
Bővebben >>