Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vince napja van.

Új pártok, új reménységek

2017-03-18 18:04:23


 Kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, lehetséges vagy sem egy új politikai formációt a választások előtt egy évvel felfuttatni. Nem sokat politizáltam aktívan, nem is állíthatom magamról, hogy akár a profik szintjét bármikor is megütöttem, furcsa helyzetem, hogy kicsit bentről is láttam a dolgokat és civil is tudtam maradni. Egy politikai pártnak a legnagyobb kihívás bázist szerezni, közösségeket építeni. Amikor egy év van a választásokig akkor az amúgy is felgyorsult eseményekben nagyon nehéz az építő hangot is meghallani, mert mindenki az eredményre kíváncsi. Két út marad , vagy egy, de inkább több nagyon erős húzónévvel áll elő az adott szervezet, vagy olyan dologgal lép elő, ami átlépi a közömbösök ingerküszöbét, provokatív. Két olyan párt próbálkozás lépett elő az utóbbi napokban, vagy hónapokban, ami említésre méltó lehet, az egyik a Momentum, a másik a ma debütáló Gémesi alakulat. Hogy az általam előbb említett eszközökkel bármelyik is él, azt nem mondhatom, bár alapvetően különböznek egymástól, amivel a közönség elé álltak. Nem szabad elfeledni Botka indulását se, akit azért említek külön, mert nem hoz új politikai erőt a mezőnybe, leginkább szerintem a klasszikus baloldali tábor helyreállítása a célja.


Ma egyetlen biztos pont van, hogy egyre többen elégedetlenek a fennálló rendszerrel, és ami még biztos, hogy az eltökélt szamurájok versenye a választás 2014 óta, mert a szavazók nagyobbik része inkább a távolmaradással mond ítéletet. Rájuk sokan szeretnek hivatkozni, azonban megszólításuk már nem minden esetben történik meg. 2010 az is nyilvánvaló, hiába a választási rendszerrel való érvelés, a kétpárti váltókormányzást már nem akarják az emberek. Igen, kétpárti, mert a mai ellenzék a legtöbb szavazó szemében nem más, mint a volt bal és liberális oldal szétfeslése, újragombolt kabátokba, amit a listahelyeket osztogató politikai magatartás alá is támasztott.

 

Leginkább a Momentum rajtolt jól. A fiatal társaság szemfülesen egy olyan kérdéssel robbant  be a köztudatba, ami függetlenül attól, hogy válaszában mennyire összetett kérdés, mindenkinek könnyen fogyasztható volt. A hatalmas korrupció és a közellátás minősíthetetlen alacsony színvonala, nyilvánvalóan az Olimpiával kapcsolatban zsigeri elutasítást vált ki. Függetlenül attól, hogy szerintem, nem sok realitása volt, hogy országunk megkapja a rendezés jogát, de lehetséges, hogy ez az aláírásgyűjtés, legalább a közpénzek kiáramlását megállította, megszűnt az alibi, alibi haveri üzleti köröknek. Ne legyen kétségünk azonban, hogy az orbán-kormány nagyon leleményes és úgyis talál más lehetőséget, hogy megoldja ezt az átmeneti zavart.
 A Momentum egy eleve nyertes csatába indult, első politikai színrelépésével, ami egyébként jó taktikai érzékről is tehet tanúbizonyságot, pláne, ha megnézzük, hogy utána egyből országjárásba kezdtek és így még mindig a napi politikai hírek élvonalában tartják magukat. Én sokszor hiányoltam a konkrétumokat és eleve cinikusan fogadtam a párt színrelépését, de azóta kicsit változott a véleményem.
Hogy ezek a fiatalok politikailag szüzek, azon még mindig nevetgélek, mert olyan szervezettségről tesznek bizonyságot, ami legkevésbé sem egy zsenge hajtásra utal, hanem egy hatalmas háttérmunka eredményét feltételezi és tudatos építkezést több éve. A színes vízióik a fontos kérdésekről, először nevetségesnek tűnnek, de be kell vallani, kommunikációból jeles, mert a reménykedést könnyen emészthető  jövőképpel táplálják, és csak aki nagyon figyel, veszi észre, hogy a mostanában megrendezendő programjaikon, komoly, szakpolitikához is értő emberek vannak delegálva.
A szűziességük varázsa el fog múlni, de valami miatt úgy gondolom, jó a ritmus érzékük és lassan csepegtetik be az új elemeket a koreográfiába. Hogy képesek lesznek, vagy sem a kritikusabb bal és liberális táborból és a közönybe forduló nemszavazókból szavazókat szerezni, az kérdés. Én úgy gondolom, jelenleg, ha amit én apróságokból gondolok, helytálló, még akár meg is történhet. Generációváltásra való igényt elégítenek ki és szerintem sokkal több szellemi potencia van mögöttük, mint ami nyilvános. Hogy most léptek színre, az is jó ritmusérzékről tesz tanúbizonyságot. A kérdés, amikor konkrét szakpolitikai kérdésekre lesz szükség, mit tudnak csinálni, de van egy halvány sejtésem, pontosan tudják már.

 

Ma rajtolt Gémesi Új Kezdet pártja, akiket én nagyon vártam. Gémesi egy sikeres városvezető, egyike azoknak a politikusoknak Magyarországon, akik pártoldalalakon át tudnak ívelni. Kérdés azonban, a szűken vett önkormányzati szinten való politizálásból ki tud, vagy sem törni. Egy adott közösségben sokkal inkább előfordulhat, hogy átszavaznak az emberek egy polgármester, de akár egy testület esetében is, jó példa rá Budaörs. Wittinghoff Tamás hatalmasat nyert, de kétséges például, hogy egy OGY választáson a most átszavazó fideszesek, átszavaznának, vagy sem egy országgyűlési választáson is. Én ebben kételkedek. Az országgyűlési választások már politikai ideológiák harctere is, nopláne az elmúlt 27 évben, ami alatt szándékosan azzá is tették a nagyobb pártok. nem programokról vitatkozunk, hanem állítólagos értékekről, világnézetekről. A szavazó öndefiniálja magát, melyik világnézetet preferálja. Szerintem a legtöbbnek fogalma nincs, egyébként milyen kormányzati programra szavaz.
Nagy várakozással ültem ma le a net elé és megvallom, kicsit csalódott voltam. Gémesi nem szűz, számos politikai lépést fel tudjuk idézni, ebből az egyik legfontosabb, hogy az MDF szakadásakor ő a Fidesz melletti kitartást pártolta. Ma utalt rá, lám ő itt van, mások pedig nem, akikkel politikai vitái voltak. Igen, sikeres önkormányzati munkát tud felmutatni, ami nekem kicsit úgy tűnik egyes politikus esetében, hogy szándékosa elvonulás az országos politikából, egyfajta remeteség, önkéntes száműzetés, várva a jobb időkre.
 Mégis nagy várakozással ültem le és teli jóindulattal. Tisztában vagyok azzal, egy valóban szűz induló párt forrásai korlátozottak, ezért nem érdekelt a közvetítésben milyen hibák vannak/voltak, arra voltam kíváncsi, mit fog mondani az Új Kezdet. Lényegében nem tudtam nem egyetérteni azokkal, amiket Gémesi felhozott témának. Gémesi szereplésével nem is volt gond, látszott a rutin, ami egy nem szűz politikusnál nagyon fontos. Azonban választmány tagjai, akik bemutatásra kerültek, Gémesi mellett még súlytalanabbá váltak. Hogy nagyon magas a hölgyek jelenléte, az arra  megjegyzésre ragadtatott, legalább a női kvóta kérdésében jól állnak. Gémesiék meghirdették az első fontos kérdést is, amiben népszavazást akarnak kezdeményezni. Ez kérdés nem könnyen emészthető, nem könnyen értelmezhető, bár kétségkívül fontos.


„Egyetért-e ön azzal, hogy a magyar Országgyűlés alkosson törvényt, amely kötelezően előírja, hogy a Nemzeti Adó – és Vámhivatal hivatalból vagyonosodási vizsgálatot rendeljen el minden olyan személlyel és közeli hozzátartozóival szemben, aki 1987. március 15. napja és 2017. március 15. napja között a magyar Kormány tagja, országgyűlési képviselő, polgármester volt;
illetve, amennyiben a fent hivatkozott személyek bármelyikével szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szankcióval járó megállapítást tesz, úgy a megállapítással érintett személyt és közeli hozzátartozóit a megállapítástól számított 5 éves időtartamra tiltsák el minden közhatalmi funkcióval és közpénz felhasználásával járó tevékenység végzésétől.”

 

Hosszú, nehezen tagolható kérdés. Nyilvánvalóan profi, bár nem tudom a hatályos Alaptörvény mennyiben ad lehetőséget erre a kérdésre. nagy hiba lenne, ha kiderülne, a profi politikus olyan népszavazási kérdéssel áll elő, ami nem előterjeszthető. Ez a jogászok feladata. Amire igazán kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ENNEK a népszavazási kezdeményezésnek a sorsa és vajon lesz, vagy sem más pártoktól is nyitás, például az aláírásgyűjtésben.
Gémesi nem engedheti meg magának, hogy ne legyen profi. Én mégis azt gondolom, a mai fellépése a szervezetének, egy kicsit gyengére sikerült. Persze, elmondta, sokan nem merik vállalni az arcuk, de hát most egy olyan időszak jön, amikor muszáj. Hogy szeretné egy év alatt a szervezetét stabilizálni a politikai közegben, ha nem prezentálnak legalább olyan karizmatikus embereket, mint Gémesi maga. Hiányoztak a húzónevek. Természetesen ezzel nem minősítem a választmány tagjait, magam is sok embert láttam, akinek esélyt sem adtak, hogy elő tudjon lépni, mert nem volt „húzónév”. Akár még meg is tud erősödni egyébként, ahogy például Bősz Anett a liberálisoknál, aki azért már elérte egy politikusnál szükséges ismeretség fokát.. na de könyörgöm… közel négy év munkájával és egy év múlva választások.
Gémesi vagy elő tud állni rövid időn belül, a közvéleménynek is hiteles szakértőkkel, vagy meg fog rekedni, az egynapos kuriózum szintjén. Én drukkolok neki, mert amit hirdet, az jó és abban igaza van. A politikai kultúra, amit képvisel, hiánycikk. De a politikai, bár sokan vitatkoztak ezzel az állításommal, marketing. És a mai fellépés marketing szempontból gyenge volt.

 

Két szereplőről nem írtam és nem is kívánok belemenni. Botkáról, aki nem új és talán egy külön bejegyzést kíván, annyira összetett a fellépése. A másik Pukli István, aki már bejelentette a startvonalhoz állását.. várunk…

Összegezve, miközben ezeket a sorokat írom, nem tudom miért, de egy riport jár az agyamban, Olgánál járt Bűdi Péter, Sándor Mária volt harcostársa. Kiégve, elhagyva, megcsalatva, kihasználva… ezek a fogalmak jutottak az eszembe. Ezek az emberek VALÓBAN értünk harcoltak, kockáztatva mindent és lám, magukra hagytuk őket. Mi kéne előbb? Új pártok, vagy új társadalmi együtt gondolkozás? És ez kérdés.


 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Közel nyolcmilliárd forintot osztott szét a kormány év végi kulturális támogatásként, ebből 1,4 milliárd forin...
Bővebben >>