Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Mária napja van.

Uniós szankciókat Orbán oligarchái ellen!

2014-11-01 09:22:31


Most akkor a DK azt akarja, hogy Magyarország ne kapjon uniós támogatást?

 

Ellenkezőleg! Azt akarjuk, hogy Simicska, Nyerges vagy Mészáros Lőrinc zsebeinek megtömése helyett olyan vállalkozások nyerhessenek pályázatokon, amelyeknek – mivel a körön kívül voltak - eddig esélye sem volt erre.


Tehát akkor nem kapna az ország kevesebb uniós pénzt?

 

Egy euróval sem. Csak éppen az unió meghatározhatná azon Fidesz-közeli cégek körét, amelyek korrupciógyanús ügyletek révén aránytalanul sok megbízáshoz és pénzhez jutnak, és amelyek javára más cégeket kiszorítanak a versenyből. A DK szerint a jelenlegi helyzet károsítja a tisztességes verseny elvét, és attól tartunk, hogy a haveroknak juttatott, már ezermilliárdos összeg egy része esetleg saját zsebekbe, vagy pártkasszákba is befolyhat. Ha így van, miért finanszírozzon az adójából egy német mérnök, egy francia pék vagy egy holland agrárvállalkozó magyarországi korrupciós ügyeket?


Ki tudná azt megállapítani, hogy Simicska, Nyerges, vagy Orbán gázszerelője, Mészáros tisztességtelen mértékű pénzhez jut, ha nincs ilyen bírósági döntés?

 

Ha az Európai Bizottság képes volt egy korrupt üzleti kör megnevezésére az oroszországi szankciók bevezetése idején, akkor meg tudja ezt oldani egy uniós tagállam, Magyarország esetén is. Különösen felháborító az orbáni haveri köröknek juttatott ezermilliárdos tétel, amikor az Orbán-rezsim különböző rendű és rangú tisztviselői folyamatosan az Európai Uniót szidják és háborút hirdetnek Brüsszel ellen. Ez a világ egyetlen olyan háborúja, amelyet azok finanszíroznak, akik ellen vívják. Ez abszurd. A DK-nak Európa a szövetségese és nem az ellenfele.


A Fidesz máris ráugrott a témára, mondván, a DK a hazája ellen követel szankciót.

 

Előre kiszámítható és szánalmas lépés volt. Éppen Orbán Viktor volt az, aki 2006-ban, egymást követő második választási veresége után – amikor még szabad és tisztességes választásokat tartottak Magyarországon -, azt követelte, hogy minden uniós pénzt vonjanak meg Magyarországtól. Mindent. Az utolsó eurócentig. Az a hazaárulás esete volt. A DK ellenben nem ezt akarja. Demokraták és hazafiak ilyet sosem tennének. A Demokratikus Koalíció azt mondja: jöjjön a pénz, legyen sok sikeres pályázat, csak részesülhessenek ebből olyan vállalkozások is a jelenleginél nagyobb arányban, amelyek nem tartoznak Orbán brancsába.


Akkor ez a DK-s javaslat fehérítené a gazdaságot?

 

Egyszerre fehérítené, tenné tisztességesebbé a versenyt, és fosztana meg forrásoktól korrupt köröket, amelyek tetején a maffiaállam vezetője, Orbán Viktor áll.


MI a válasz, ha azzal érvelnek majd, hogy csak Simicska Közgépe tud egy bizonyos feladatot megcsinálni Magyarországon?

 

Ez nevetséges. Minden feladat elvégzésére több cég alkalmas. Ha pedig történetesen mégsem lenne ilyen Magyarországon – de ez, persze, kizárt -, az Európai Unió bármely tagállamának bármely cége is versenybe szállhat. Gyanítjuk, hogy olcsóbban végezné a munkát és nem adódnának a kormányhoz közeli esetleges kötelezettségei.


A szankció érintene már folyamatban levő beruházásokat is?

 

Bármely beruházás kivitelezői köre vizsgálható lenne, bár a DK szándéka nyilván a következő hétéves finanszírozási ciklusra vonatkozik elsősorban.


Készen áll az Európai Bizottság egy ilyen javaslat befogadására, megtárgyalására, esetleg a szankciók bevezetésére is? Volt már ilyenre példa?

 

A 7-es cikkely, amelyre a DK javaslata hivatkozik, tág keretet ad a demokratikus jogállami útról, a liberális demokrácia elveiről letért kormány megregulázására. Tehát alkalmazása csupán politikai szándék, cselekvési akarat kérdése. Ilyen döntésre még nem volt példa az Európai Unió történetében, de arra sem, hogy egy kormány, jelesül az Orbán-rezsim, lábbal tiporjon mindent, amit európai értékeknek nevezünk. Ha azt akarjuk, hogy Magyarország – mint 2010 előtt – a szabadság, a demokrácia és a társadalmi szolidaritás otthona legyen, akkor ezért mindent meg kell tennünk, ami gyengíti a kormányt és ugyanakkor hazánk érdekeit szolgálja. Nekünk nem a kormányt kell támogatnunk, hanem Magyarországot.


Benyújtották már a szankciókról szóló javaslatot?

 

Természetesen. Erről hivatalos tájékoztatás kapott az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

Hogyan illeszkedik ez a lépés a DK eddig követett politikájába?

 

A DK a rezsim legádázabb ellenfelének tekinti magát és támogatja az ellenállást. Elveinknek és szándékainknak megfelelően cselekszünk. Mi nem ilyen Magyarországot akarunk, amelyben most élünk, ezért is örülünk a civil világ ébredésének. Megmozdulásaikat tiszteletben tartjuk, mi az ellenálláshoz most politikai és diplomáciai segítséget tudunk nyújtani. A céljaink közösek. A szankció kérése ezért is felelős döntés: segíti a Fidesz-világon kívüli hazai vállalkozásokat, egyúttal segélykiáltásként felhívja a figyelmet a tarthatatlan és szakadékba vezető orbáni politikára. A DK továbbra is így fog cselekedni: Magyarországért, a Köztársaságért!

 

 Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei a csütörtöki egyeztetésen kinyilvánították ...
Bővebben >>