Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vince napja van.

Utálom a spenótot és ezzel sok barátot szerzek

2017-03-09 12:25:08


 

2008 környékén még hittem, lehet valamit tenni, hosszú építkező munkával. Nem hittem a gyors sikerben és fel voltam készülve a bal és liberális oldal összeomlására, sőt, nem egyszer leírtam, bár jönne a mindent megtisztító tűz és enyészet, hogy valami új tudjon felépülni. Hittem és vallottam, az elfáradt és kiüresedett politikai szereplőknek vissza kell lépniük, egy új, és fiatal politikai elit támogatását kell felvállalniuk. Ma sem gondolom máshogy, szükség van az új erőre, a fiatalságra, a valódi változásra.

Annak idején a Millánál se volt igazán egyértelmű nekem, hogy akarnak a politikai szereplők minősítésével és azoknak  tagadásával majd politikai elitté válni, ami aztán, amikor párttá próbáltak szerveződni, be is bizonyosodott. A nagyreményű mozgalom, ami sok tízezer embert tudott mozgósítani és remek szellemi értelmiséget tudott maga mellé állítani fájdalmas gyorsasággal vált súlytalanná. Leginkább annak, aki hitt benne, vagy nagyon akart hinni benne.
Nagy érdeklődéssel néztem és figyeltem a Momentum színrelépését. Óvatosabban lelkesedem, már amennyire az egyáltalán tőlem telik és elég kritikus vagyok. Ennek ellenére, csak egy nagyon kedves és barátságos jegyzetben reagáltam a „mindenki hüje, csak az én segem hején van ész” (lásd Kisfiúk témáira c. vers) féle kommunikációra.

A Millától kezdve a Jobbikig és LMP-ig   politikai tábort próbált szerezni a TELJES  politikai elit elutasításával. Nem gond, ha egy politikai alakulat provokatív módon a közbeszédet tereli, hisz a politikai a kommunikáció és marketing művészete, de elég demó, ha csak egyfajta önmeghatározással tudja ezt elérni. Ne legyen kétség, a politikai elitnek valóban nagy felelőssége van abban, ahova jutottunk 27 év alatt. A társadalomnak való megfelelési kényszer, a szavazatmaximálás, a hatalom mindenáron megszerzése délibábbal és mézeskaláccsal, az mind a felelőssége. Ahogy szintén bűn, ha valaki a nemzeti identitást és a XX.század történelmét ellenségeskedésre használja. Ahogy a felelőssége az oldalamnak a 2X100 napos osztogatás Megyó alatt, vagy a Gyurcsányi 6 év, amiben lényegében nem sok minden történt, ami meg történt, az bár ne történt volna.
 

Kétségbe vonom, hogy amikor a jogállamot kérdőjelezzük meg, vagy az elmúlt 27 év politikusainak  jószándékát, a társadalmi lincshangulat kiszolgálásán túl, bármi értelmes is történik.  Mert ami most van, azt együtt hoztuk létre. A pártok és mi az egykori aktivistáik, vagy szavazópolgárok. Nehéz elfelejtenem, hogy négyévente SZABAD választások vannak, amin a társadalom négy  évre átruházza a közvetlen hatalomgyakorlást a politikai pártoknak. Hiányérzetem van, hogy az önreflexió azon a területen, hogy a választójog FELELŐSSÉG, nem hangzik el. Vegyük szépen sorjába, mi mindennel lehetett választást nyerni:
- ingyen busz, színház, fürdőjegy+pedikür,
- 15-19-20 havi nyugdíj-közalkalmazottibér
- tévé előfizetési díj eltörlése
- nemzeti színű gatya és bikini és kotton
- pannon puma, bárkinek elérhető hitelek
-segély, segély, segély
- van mindenre pénz, csak ellopja a Fidesz/MSZP, szabadon választható, kit kellett utálni egy népszerűtlen intézkedés miatt

Ilyenekre szavaztunk kedves barátaim. Lényegében a nyugati szabadság mellett, azért a társadalmunk nagy része, szerette volna azt a boldog kádári békeidőt, amikor az állam gondoskodott és mint az elvált gyerekek vasárnapi szülője, minden találkozásnál a zsebünkbe tömött pénzt, vagy szolgáltatást.
Tiltakoztunk a bizonyos jövedelem feletti családipótlék megvonása ellen, a tandíj ellen (egy mekis menü értékében) , a 300 forintos vizitdíj ellen,… ahogy tiltakoztunk az internet adó ellen, de ezzel szemben, mindent, ami ingyen volt, az szívesen vettük.

Hogy hibás , vagy sem  ebben a politikai elit? Igen. Egyértelműen, mert népszerűségért, politikai beosztásokért, a hatalomért hajlandó volt kiszolgálni a tömeg igényeit a délibábokkal. De mikor jutunk el odáig, hogy megkérdezzük, a szavazópolgároknak is van felelőssége? A szavazópolgárnak nem kell közgazdásznak lennie, ez igaz. A politikusoknak meg nem feltétlenül kéne demagógnak és populistának lenniük.  Mégis  úgy gondolom, a felelősség  közös.

A Momentum fiatalja semmi újat nem tudnak nekem mondani. Amit ők most „idenekemazoroszlántis” módon hirdetnek, ezerszer hallottam. Ideig, óráig kicsit durciznak, akiket a fenébe küldenek, tapsol és alél a tömeg, hogy az ingyenélők megkapták, amit megérdemelnek. Hisz csak híznak a disznók, még akkor is, ha a társadalom 27 éves aktív közreműködésével, hisz ők választják meg őket 1990 óta. És ők nem kérik számon a saját favoritjukat semmiről, ugyan csak huszonhét éve.. De játsszunk el a gondolattal, hogy ezzel lehet nyerni. Tegyük fel, valóban az a megoldás, hogy minden 1990 óta politizálót elküldünk a fenébe, nyugdíjba, nézzük, mit ajánlanak helyette ezek a srácok… cuki, szép grafikájú házi dolgozatot, milyen lenne a szép világ, vicces és szellemes riposztokat az őket kritizálók , vagy támadók felé..OK… és?

Oké kedves Momentum, menjenek  a fenébe a bodpéterákosok, csillagistvánok, oszkópéterek, navracsicstiborok, gémesiek, hackpéterek, tölgyessyk, pokornikok, wittinghoffok, karácsonyik (ők ha egyszer Momentumba belépnének, mert a HResek elfogadják a jelentkezést, maradhatnak) és jöjjetek ti. Mit tudtok ajánlani? Képes házi dolgozaton kívül, ami megint elmondja, mi minden jó lehet az életben, és mint üveggolyót megkapod, társadalom, ha mindent kidobsz, ami régi volt. Mert lényegében ennyi a gond, hogy menjenek a hülye vének a Taigetoszra, nem tudnak semmit, nem korszerűek, hiteltelenek… Oké, még ezt is elfogadom. De szeretném látni TI mit tudtok… mert nekem egy képes lapozható leporelló csillámpóni jövővel.. kevés.

Az a baj, arról, hogy TI mit tudtok, nem hallok semmit. Hogy mi a reális és racionális jövőképetek, nem hallok semmit. Hogy konkrétumokban, gazdasági dolgokban mit gondoltok hibának, nem hallok semmit. Sajnálom srácok, nekem ez kevés. Hiába nem bírom Gyurcsányt, nekem nem elég, hogy ti se. Hiába tudom, mennyi silány és alkalmatlan politikusnak nevezett karrierista csinovnyik van a politikában, nekem kevés, hogy mindegyik hiteltelen. Hiába szolgáljátok ki a méla undorodom, ami aktív politizáló életemben kialakult és a csömörömet, ahogy nézem az ezerszer látott arcokat, nekem ez kevés. Írjuk kisbetűvel nemecsek nevét, oké… és hogyan tovább?Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Lemond pártelnöki tisztségéről Molnár Gyula, ha az áprilisi országgyűlési választásokon nem nyer az MSZP-Párbe...
Bővebben >>