Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
110 embertől veszik el a vizet Karcag mellett
2014-08-27 10:00:33
110 embertől veszik el a vizet Karcag mellett

110 embertől veszik el a vizet Karcag mellett

Szeptembertől nem lesz vezetékes víz a Karcag melletti Tilalmason. Az önkormányzat azt javasolja, fúrasson kutat magának mindenki. 

 

Szeptember elsején megszüntetik a vezetékes vízszolgáltatást a Karcag melletti Tilalmason. A faluban 110 ember él, köztük 39 gyermek van - hívta fel a figyelmet az Index. A portálnak egyolvasó számolt be a tilalmasiak helyzetéről: 

Szeptember elsejétől a házban nem fogjuk tudni lehúzni a vécét, nem fogunk tudni mosni a mosógéppel, és megfosztanak minket az egyik, alapvető emberi élethez szükséges dologtól. 


A településen közkút sincs, az ivóvizet két éve palackozva kapják, de azzal nem lehet mosni, fürdetni, vagy épp az állatokat megitatni. A vizet azért zárják el végleg, mert az eddigi üzemeltető nem tudott megállapodni a városi vízműszolgáltatóval. Az önkormányzat minden lakást saját vízműrendszer kiépítésére akarta rábírni. Ehhez mindenhova kutat furatnának: a kiépítést az önkormányzat fedezné, de a tervezés és az engedélyeztetés költségét a lakóknak kell állniuk. Az ott élő emberek többségének azonban erre sincs pénze. A víz bevezetése a család esetében 60 ezer forintba kerülne, de ez nekik nagyon sok pénz, főleg most, iskolakezdéskor - írja a portál. 


A portál érdeklődésére az illetékes karcagi önkormányzat azt a választ adta, hogy a szigorodó egészségügyi határértékeknek a meglévő vízbázisok és ivóvízrendszerek már nem felelnek meg. A Karcag -Tilalmasi Mezőgazdasági Kft. tulajdonában lévő kút vize ma már ipari-gazdasági víznek minősül, melynek vízjogi üzemeltetési engedélye 2011. április 31-én lejárt. Ezt meghosszabbították, de idén végül  Karcag -Tilalmasi Mezőgazdasági Kft. arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy "az anyagi és személyi feltételek hiánya miatt" nem tud több vizet szolgáltatni a tulajdonában lévő kutakból és a hozzájuk kapcsolódó vízhálózatból.


A karcagi önkormányzat ezután bérleti szerződést kötött a Kft.-vel a vízrendszer használatára, hogy Tilalmason továbbra is legyen vezetékes víz. A város közben kidolgozott egy másik lehetőséget. Az önkormányzat a Tilalmason élőknek kamatmentes részletfizetéssel lehetővé teszi a házi vízellátó rendszer kiépítését. A háztulajdonosoknak saját maguknak kell elkészíttetni a tervdokumentációt, és az engedélyt - írja az Index. 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>