Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
120 éves a budapesti New-York kávéház
2014-11-04 10:27:08
120 éves a budapesti New-York kávéház

120 éves a budapesti New-York kávéház

Talán mindig is a főváros legelegánsabb, legmutatósabb kávéháza volt a 120 éve megnyílt Erzsébet (Lenin) körúti New-York. A II. világháború után is megmaradt – amennyire lehetett – az irodalmi élet színterének, az újságírók és művészek találkozóhelyének. A rendszerváltás óta – árai révén – a külföldi turistákból és a hazai elitből tevődik össze vendégkörének legnagyobb része. A felújítás után még pompázatosabb, pazarabb lett a korábban is csodálatos belső tér.
 
Néha, ha arra sétálok, az ablakokon át, de nem tolakodóan, belesek egykori törzshelyemre, és réges-régi barátaimra emlékezem. Első gimnazista voltam az 1980-as évek elején, amikor meghívtak az akkoriban már jó ideje itt működő Budapesti Idegen nyelvű Klubba. Kis pénzű diákok, nyugdíjasok és kétkezi munkások is bebocsátást nyertek, a tagsági díj havonta 50 forint volt. Egy tea 8, míg egy valóban nagyon finom, Hungária szendvicses tál 30 forintot kóstált. (összehasonlításul: ma egy presszókávé 990 forint).
 
Persze ezek az árak akkor jelentősek voltak, de aki nagyon akarta, ki tudta fizetni. Ha azonban valaki a klubon belül spórolni akart, akkor nyugodtan elüldögélhetett fogyasztás nélkül is, hiszen minket a leghátsó traktusban helyeztek el. Hozzánk a pincér – rossz fogyasztók lévén – esténként legfeljebb egyszer jött fel, és nyugodtan el lehetett pont akkor somfordálni vagy a mosdókba vagy a másik oldali feljárathoz. Nem volt feltűnő, mert úgy vannak a tükrök elhelyezve, hogy hátulról egészen a bejáratig el lehet látni a periszkóp rendszer alapján. Így ha ebbe a képbe belépett a felszolgáló, a társaság egy részének sürgős dolga akadt.
 
Pásztor Miklós tanár volt a klubvezetőnk és szigorúan őrködött a rend felett. Magyarul egyáltalán nem volt szabad megszólalni – ami szakmailag érthető is volt, de Miklós bácsi még jobban vigyázott arra, hogy semmilyen politikai duma, pláne szervezkedés ne történjen. Már akkor megtanítottak engem a régebbi tagok, hogyan kell kiszúrni, hogy ki jön „hivatalból” a Belügyből, és ki az, aki tényleg kikapcsolódni, a társaság kedvéért érkezett.
 
Körülbelül jó két évtizedig volt itt a főhadiszállás, a Kávéház vezetése minket nem a bevétel miatt tartott, hanem hogy elmondhassa, állandó kulturális társaságnak ad helyet. Ez azonban a rendszerváltás közeledtével már tarthatatlanná vált, és el kellett hagynunk fényűző, de megszokott körletünket. Nem sokkal ezután az a tragédia is sújtott minket, hogy Miklós bácsi végleg eltávozott körünkből és ezzel – az új korszak hajnalán - szétszéledtünk a nagyvilágban. 
 
Azért annyira még sem szomorú a történet mert három-négy év múlva, az ifjúsági csoport néhány tagja újból megalakította a Budapesti Idegen nyelvű Klubot, és tanulva a történtekből, önálló helyiséget szerzett magának – ami a Szentkirályi utcában most is működik.
 
Fotók: Boscolo Budapest Hotel
Kertész Z István
 

Utoljára frissítve: 2014-11-04 08:17:22

További híreink
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Kultúra Bővebben
Az esküvői öltöny kiválasztása: mikre érdemes figyelned?
Az esküvő kapcsán a vőlegény öltözékéről nem beszélünk eleget. Pedig a menyasszony mellett a vőlegény az események másik főszereplője – így az ő ruházata is nagyban hozzá...
2024-03-22 10:18:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Tévhitek, amik meggátolják, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állást
Van, amikor egészen banális dolgok miatt nincs esélyünk a munkavállalásra abban a pozícióban, amire áhítozunk. Sokszor nem a diszkrimináció, a másokkal való verseny vag...
2024-03-21 16:33:32, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>