Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
4 tipp a refluxos tünetek enyhítésére
2021-09-17 22:10:40
4 tipp a refluxos tünetek enyhítésére

4 tipp a refluxos tünetek enyhítésére

1. Ne fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek fokozzák a tüneteket!

 

A refluxos betegeknek speciális étrendre van szükségük, amelyben nem szerepelhetnek olyan élelmiszerek, amik fokozzák a savtermelést vagy irritálhatják a nyelőcsövet. Kerülni kell a zsíros, nehezen emészthető ételeket, az erős fűszerezést, a csípős ízeket, a savanyúságokat, a citrusféléket, a paradicsomot, a csokoládét, a szénsavas vagy alkoholos italokat és a kávét.

 

Amit viszont ajánlott helyettük fogyasztani, azok a teljes kiőrlésű pékáruk, a párolt zöldségek, a keményítőtartalmú zöldségek (pl. burgonya, répa, kukorica), az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a zsírszegény húsok, a durumlisztes termékek és az enyhébb ízű fűszerek.

 

2. Csökkentsd az elfogyasztott étel mennyiségét!

 

Mindannyiunkkal előfordul néha, hogy valamilyen különleges eseményen, például egy esküvőn vagy családi összejövetelen túlesszük magunkat. Ilyenkor gyakran jelentkezik nyomásérzés a gyomorban, kellemetlen teltségérzet vagy puffadás. Bár ez az állapot az egészséges emberek esetében is kerülendő, refluxosként azonban még inkább oda kell figyelni arra, hogy időben abbahagyd az evést. 

 

Fogyassz kis adagokat, hogy ne terheld feleslegesen a gyomrod egyszerre nagy mennyiségű étellel. Étkezz naponta 5-6 alkalommal, de egy-egy adag mindig csak akkora legyen, ami elveszi az éhséged, ugyanakkor nem okoz teltségérzetet.

 

3. Gyógyszerek helyett válaszd a természetes módszereket!

 

Bár a refluxos tünetek jelentkezésekor kézenfekvőnek tűnik pár szem savlekötővel csillapítani a panaszokat, azonban jó, ha tudod, hogy ezzel csak a tüneteket nyomod el, de magát a problémát nem szünteted meg. A gyógyszereknek ráadásul hosszú távon káros mellékhatásai is lehetnek. 

 

A természetes összetevőkből álló étrend-kiegészítők esetében viszont nem kell ettől tartanod. A Myrobalan KhogA.9 kapszula kalcium-karbonátot és 8 gyógynövény speciálisan összeválogatott komplexét tartalmazza, ami nyugtatóan hat a gyomorra, és védi a nyálkahártyát a gyomorsav okozta káros hatásoktól. Egyaránt használható akut tünetek, illetve krónikusan fennálló refluxos panaszok kezelésére is.

 

4. Közvetlenül lefekvés előtt már ne étkezz!

 

Fekvő helyzetben a gyomorsav még inkább hajlamos visszaáramlani a nyelőcsőbe, ezért az esti étkezés refluxosként mindenképp kerülendő. Lefekvés előtt legalább 2-3 órával vacsorázz meg, a “menü” pedig valamilyen könnyen emészthető étel legyen, kis mennyiségben. 

 

Az ágyat célszerű úgy átalakítani, hogy a fejed legalább 10 centiméterrel feljebb legyen a matrac szintjénél, mert így a gyomorsav kevésbé tud visszaszivárogni fekvés közben. 

Utoljára frissítve: 2021-09-17 22:10:59

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:00, Hírek, Színes Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>