Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi
2022-01-05 19:23:34
5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi

5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi

A szerdai uniós közbeszerzési értesítőben lejött hirdetmény szerint pár nappal karácsony előtt újabb munkát zsákolt be a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt.. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Garancsi István köreihez tartozó Market konzorciuma ezúttal igazán reprezentatív nemzeti feladatot kapott: zászlórudat kell állítaniuk a Citadella várfalakkal zárt területén.

 

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a konkrét feladatok közé tartozik egy több elemből álló, változó keresztmetszetű – nyilván fölfelé vékonyodó – zászlótartó rúd legyártása, melynek 35 méter magasnak kell lennie. Ezen lobog majd a 6x12 méteres nemzeti zászló, azt majd motoros szerkezet húzza fel a helyére. A zászlóhúzó motor beépítése is a közbeszerzési feladatok közé tartozik, de áramellátásának biztosítása már nem, szóval arra még külön kell majd költeni.

 

A rúd-motor kombó még nem minden, az egy vasbeton tömbön áll majd, azt is hozni kell hozzá. A tömböt pedig egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzítik majd. A zászlórúd tervezett területét persze fel is kell tárni: a kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatokat generáltervező biztosítja, a tender szerint a jelen munkák a vizsgálatokhoz szükséges munkákat tartalmazzák. A feltárások mélysége legfeljebb a megtalált sziklafelszínig tart, sziklabontásra nem lesz szükség.

 

A feltárásnak, alapozásnak, rúdállításnak másfél éven belül kell elkészülnie, de a zászlórudat már március 14-ig meg kell csinálni.

 

A közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, de csak egy jelentkező akadt a feladatra, akik meg is nyerték. A ZÁÉV-Market páros tavaly december 22-én írta alá a szerződést. Ezzel még jól is járt a megrendelő, mert a projekt összköltségét eredetileg közel 5,8 milliárdosra becsülték, de a Mészáros- és Garancsi-féle cégek megoldják az egészet 5,3 milliárdból.

 

A Hvg cikkére reagálva közölte a Várkapitányság Kommunikációs Irodája, hogy:

 

"A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 Mrd Ft értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 %-ot tesz ki".

 

Ez a számítások szerint az jelenti, hogy csak a zászlórúd 106 millió forintba fog kerülni. A korrekciót azért érezték fontosnak közölni, mert a sajtóban a zászlórúd költségeként jelent meg az 5,3 milliárdos összeg.

 

 

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>