Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi
2022-01-05 19:23:34
5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi

5,3 milliárdos felújításból 106 millióért építhet zászlórudat a Citadellán Mészáros és Garancsi

A szerdai uniós közbeszerzési értesítőben lejött hirdetmény szerint pár nappal karácsony előtt újabb munkát zsákolt be a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt.. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV és a Garancsi István köreihez tartozó Market konzorciuma ezúttal igazán reprezentatív nemzeti feladatot kapott: zászlórudat kell állítaniuk a Citadella várfalakkal zárt területén.

 

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a konkrét feladatok közé tartozik egy több elemből álló, változó keresztmetszetű – nyilván fölfelé vékonyodó – zászlótartó rúd legyártása, melynek 35 méter magasnak kell lennie. Ezen lobog majd a 6x12 méteres nemzeti zászló, azt majd motoros szerkezet húzza fel a helyére. A zászlóhúzó motor beépítése is a közbeszerzési feladatok közé tartozik, de áramellátásának biztosítása már nem, szóval arra még külön kell majd költeni.

 

A rúd-motor kombó még nem minden, az egy vasbeton tömbön áll majd, azt is hozni kell hozzá. A tömböt pedig egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzítik majd. A zászlórúd tervezett területét persze fel is kell tárni: a kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatokat generáltervező biztosítja, a tender szerint a jelen munkák a vizsgálatokhoz szükséges munkákat tartalmazzák. A feltárások mélysége legfeljebb a megtalált sziklafelszínig tart, sziklabontásra nem lesz szükség.

 

A feltárásnak, alapozásnak, rúdállításnak másfél éven belül kell elkészülnie, de a zászlórudat már március 14-ig meg kell csinálni.

 

A közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, de csak egy jelentkező akadt a feladatra, akik meg is nyerték. A ZÁÉV-Market páros tavaly december 22-én írta alá a szerződést. Ezzel még jól is járt a megrendelő, mert a projekt összköltségét eredetileg közel 5,8 milliárdosra becsülték, de a Mészáros- és Garancsi-féle cégek megoldják az egészet 5,3 milliárdból.

 

A Hvg cikkére reagálva közölte a Várkapitányság Kommunikációs Irodája, hogy:

 

"A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 Mrd Ft értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 %-ot tesz ki".

 

Ez a számítások szerint az jelenti, hogy csak a zászlórúd 106 millió forintba fog kerülni. A korrekciót azért érezték fontosnak közölni, mert a sajtóban a zászlórúd költségeként jelent meg az 5,3 milliárdos összeg.

 

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>