Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
90 nyilvános vécét használ több mint kétmillió ember
2020-12-19 19:17:27
90 nyilvános vécét használ több mint kétmillió ember

90 nyilvános vécét használ több mint kétmillió ember

A tapasztalatok alapján jelenleg a fővárosban összesen 90 darab nyilvános vécé üzemel. Ezen a kilencven vécén osztozik Budapest kétmilliós lakossága, beleértve azokat a hajléktalanságban élő embereket, akiknek nincs hova hazamenni, valamint ugyanezt a kilencven vécét használja az összes vidékről érkező, Budapesten dolgozó munkás és az összes turista is –áll a felmérésükben.

 

Tapasztalataik alapján a vécék jelentős része nem ingyenes és nem akadálymentes. Sok a romos, lezárt illemhely, az éppen “felújítás alatt” álló helyiség, azonban nehéz megmondani, hogy már évek óta ott csüng a tábla, vagy valóban dolgoznak a felújításon. Azt állítják, hogy nyitva van, de valójában azt tapasztaljuk, hogy sosem. A legtöbb csak 250 Ft ellenében vehető igénybe, ami szintén sok ember pénztárcájának fáj. A kutatás eredményét elküldték a fővárosi önkormányzatnak, valamint a tapasztalatokkal felkeresték az összes budapesti kerület vezetőségét is.

 

A huzamos közterületi tartózkodás során a hajléktalan embereknek ugyanazon szükségleteket kell kielégíteniük összehasonlíthatatlanul nehezebb körülmények között, mint azoknak, akik nem kényszerülnek egész napszakokon át az utcára. A hajléktalan emberek a magánszféra teljes hiányában, a közterületen végzik mindennapi szükségleteiket.

 

A Város Mindenkié, illetve partnerszervezete, az Utcajogász az elmúlt években számos olyan üggyel találkozott, amikor hajléktalan embereket vontak felelősségre köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt. Adataik alapján e szabálysértések kétharmada a legsérülékenyebb társadalmi csoport tagjait, a hajléktalan embereket érinti.

 

Számukra – a várható szankcióktól eltekintve is – különösen nagy nehézséget jelent a közillemhelyek hiánya, hiszen a társadalmi előítéletek miatt többnyire nincs lehetőségük igénybe venni a nem közillemhely célú, de illemhellyel rendelkező egységeket: a bevásárlóközpontokat, éttermeket, kávézókat, amelyek egyébként gyakran illemhely-használati lehetőséget biztosítanak nem hajléktalan emberek számára.

 

A közvécék hiánya a probléma jogi szabályozásának hiányosságaira vezethető vissza. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény nem tér ki a közillemhelyek létesítésének kérdésére, s jóllehet a 253/1997. kormányrendelet alapján mindenütt, ahol legalább 10 fő huzamosan tartózkodik, kötelező volna nyilvános illemhelyet üzemeltetni, ám tapasztalataik szerint az illetékesek sokszor figyelmen kívül hagyják e jogszabályt.

 

A Város Mindenkié Csoport 2017-ben egy konkrét szabálysértési eljárással összefüggésben az ombudsmanhoz fordult, aki AJB-1944/2017. számú állásfoglalásában felkérte a belügyminisztert, illetve Budapest főpolgármesterét a probléma rendezésére. Mint közleményükben írják - bíznak benne, hogy az új városvezetés belátja a probléma súlyát, és tesz azért, hogy Budapest közterein elegendő közvécé létesüljön.

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>