Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett
2020-05-26 20:27:13
A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett

A bíróság kimondta - Kövér László törvényt sértett

 

Az Index, a 24.hu, a HVG és a Népszabadság (NOL) munkatársait azért tiltották ki hónapokra a Parlamentből 2016 tavaszán, mert megszegték azt a házelnöki rendelkezést, amely lehetetlenül szűkre szabta azt a területet, ahol a Parlamentben forgatni lehet.

 

A TASZ a beadványában azzal érvelt, hogy ez a rendelkezés már magában is alapjogsértő: az sem derül ki belőle, hogy miért van szükség arra, hogy a hatalom ellenőrzésének egy olyan erős eszközét, mint a mozgóképes tudósítást korlátozza, ráadásul jogorvoslatra sincs lehetőség, így az újságírókat semmi nem védi meg a házelnök önkényétől.

 

A kitiltott újságírók nem öncélúan szegték meg Kövér László rendeletét: ekkor robbant ki az MNB-botrány, és arról akarták megtudni a törvényhozás tagjainak véleményét, hogy a jegybank az alapítványain keresztül közpénz-milliárdokkal támogatott a Fidesszel kapcsolatba hozható cégeket. A kitiltás indokául megjelölt felvételeken Kövér is látható, ahogy a neki feltett kérdésekre nem válaszolva, némán továbbhalad a parlamenti folyosón – emlékeztet a TASZ.

 

A kormány képviselői a 2016-os kitiltások kapcsán azzal érveltek, hogy szerintük az újságírók zaklatták az országgyűlési képviselőket és a parlament dolgozóit, valamint olyan tudósításokat akartak közölni, amelyekben a képviselők menekülése látszódik. Érvelni próbáltak továbbá azzal, hogy a parlament folyosóin olykor titkos, nemzetbiztonsági iratok is megtalálhatók, és veszélyes lenne, ha a tudósításokon ez megjelenne.

 

A döntésre közleményben reagált az Országgyűlés. Mint írták, hogy bár az ítélet elmarasztaló volt, számos ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját, az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtótudósítás magyar jogban történő szabályozása előrelátható, a jog által előírtság követelményének megfelelő volt.

 

Hozzátették, hogy az ítélet szerint a parlamenti működés zavartalanságának biztosítása, valamint a képviselők jogainak védelme legitim korlátozási indokok, szintén kiemelték, hogy a bíróság azt is elismerte, hogy az eljárási szabályok időközben – a rendelkezés 2017. július 30-i módosításával – kiegészültek a mérlegelési szempontok meghatározásával, a felfüggesztés időtartamának rögzítésével, valamint fellebbezési lehetőséggel is.

 

A közlemény szerint az ítélet arra is kitér, hogy az államok nagyobb mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek a parlament épületében folytatott tevékenységek szabályozására, így arra is, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítására az épületben meghatározott területeket jelöljenek ki a felvételkészítésre.

 

A Bíróság egyetértett a magyar kormány álláspontjával abban is, hogy az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket a házelnöki rendelkezés megsértése miatt.

 

Az ítéletből nem következik a sajtótudósítás rendjével kapcsolatos jelenlegi szabályok felülvizsgálatának kötelezettsége – írta az Országgyűlés Sajtóirodája.

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
Bővebben >>