Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
A CEU ügyén múlik az amerikai-magyar kapcsolat – közölte világosan az új nagykövet
2018-07-13 09:26:54
A CEU ügyén múlik az amerikai-magyar kapcsolat – közölte világosan az új nagykövet

A CEU ügyén múlik az amerikai-magyar kapcsolat – közölte világosan az új nagykövet

David B. Cornstein első hivatalos vidéki látogatásán szerdán Debrecenben, a Református Nagytemplom előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kapcsolat már megváltozott.

 

Kérdésre válaszolva David B. Cornstein kitért a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyére, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nagy veszteség lenne Magyarországnak, ha elmenne a CEU Budapestről.

 

"A CEU-nak nem az amerikai kormány kedvéért, nem az amerikai szenátus kedvéért kellene itt maradnia, hanem Magyarország, a magyar emberek kedvéért" - mondta.

 

"Ugyanis a helyzet az, hogy most Magyarország élvezi az amerikai elnök, az amerikai külügyminiszter és az amerikai nagykövet támogatását. Nagyon jó lenne, ha a CEU ügye nem rontaná el ezt a jó viszonyt" - fűzte hozzá a nagykövet.

 

David B. Cornstein szerint a CEU teljesítette mindazt, amit a magyar kormány kért az egyetemtől: „Úgy érzem, ha ez az ügy megoldódik, betonszilárdságúra kovácsolható az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország együttműködése” - fűzte hozzá.

 

Annak kapcsán, hogy a korábbi amerikai ügyvivő az Egyesült Állmok aggodalmát fejezte ki a sajtószabadság magyarországi helyzete miatt, a nagykövet kijelentette: nagy híve a szabadságjogoknak, a szólás- és sajtószabadságnak, a jogállamiságnak.

 

Ugyanakkor nem gondolja, hogy Magyarországon az a feladata, hogy szóvá tegye, ha a magyar kormány valamiben téved, vagy valamit rosszul csinál. Az más kérdés - tette hozzá David B. Cornstein -, hogy "ha valamivel nem értek egyet, barátainknak, szövetségeseinknek el fogom mondani az aggályaimat, de magánjellegű módon, nem mikrofonba".

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>