Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Kázmér napja van.
A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban
2023-11-28 17:04:58
A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban

A DK közös ellenzéki listát állítana a fővárosban

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte csütörtökre, mégpedig az Állami Számvevőszék 2022-es beszámolójának elfogadása miatt. Aztán nem sokkal később kiderült, hogy lesz idő aznap megtárgyalni a Mi Hazánk egyik javaslatát is - méghozzá az önkormányzati választás lebonyolításáról, kicsit több mint fél évvel a választás előtt – írja a 444.hu.

 

A kormánnyal gyakran egy irányba evező szélsőjobboldali párt múlt héten nyújtott be egy törvényjavaslatot az önkormányzati választás szabályainak módosításáról. Visszaállítanák a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának rendszerét, amit 2014-ben épp a kormánypárti többség alakított át.

 

A jelenlegi szabályok szerint a főpolgármester és a polgármesterek és a kompenzációs listákon szereplő jelöltek adják a közgyűlést. A Mi Hazánk módosítója alapján viszont ismét listás rendszerben választanák meg a budapestiek a várost vezető testületet. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez akár a közvetlen főpolgármester-választás eltörléséhez is vezethet.

 

Erre reagált a DK gyorsan: Kálmán Olga, a párt képviselője közleményt adott ki arról, hogy a megváltozott helyzetre tekintettel közös ellenzéki listát javasolnak. Azt írta: „egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.”

 

A jelen helyzetben így a DK szerint nincs más megoldás, mint a közös lista, mert csak így lehetséges közös főpolgármester-jelöltet állítani, „a Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson.”

 

További híreink
Negyedmillió szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a pedofilbotrány miatt
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, reprezentatív közvélemény-kutatásából. A legutóbbi felmérésük...
2024-03-02 16:17:18, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Juszt László legyalulta a Nemzeti Múzeum vezetőjének is kinevezett Demeter Szilárdot
Demeter Szilárd (képünkön), aki - saját elmondása szerint - nem szeret színházba járni, aki nem olvassa a magyar szerzőket, viszont “kikukázná” őket lett a Magyar Nemzeti...
2024-02-28 13:22:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
Puskás Katalin nem mellesleg Novák Katalin rokona.
2024-02-26 12:34:46, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Volodimir Zelenszkij szerint nyilvánvalóan Vlagyimir Putyin ölte meg Alekszej Navalnijt. Szerinte az orosz eln...
Bővebben >>