Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
„A férjem első fizetéséből televásároltuk a hűtőt, akkor elbőgtem magam”
2015-11-16 20:30:22
„A férjem első fizetéséből televásároltuk a hűtőt, akkor elbőgtem magam”

„A férjem első fizetéséből televásároltuk a hűtőt, akkor elbőgtem magam”

Nagyon nehezen szántam el magam a kiköltözésre, rengeteget sírtam, tépelődtem. Aztán úgy döntöttem, hogy nem mondhatok nemet valamire, amit nem is próbáltam ki, hát felkerekedtünk a férjemmel. Azzal a felkiáltással indultunk el, hogy haza mindig lehet jönni, tehát szerencse fel! Nem szívesen hagytam itthon a családomat, a barátaimat, és őszintén szólva a hideg éghajlat sem volt különösebben csábító. Azért céloztuk meg Norvégiát, mert a férjemnek több barátja is él skandináv országokban, és nagyon jókat meséltek. Plusz mindketten jól beszélünk angolul, azt gondoltuk, nem lesznek nyelvi nehézségeink, hiszen ott szinte mindenki tud angolul.

 

Itthon teljesen kilátástalan volt minden

 

Nagyon rossz időszakon mentünk keresztül itthon, nekem a kiutazásunk előtti egy évben egyáltalán nem volt munkám. Két diplomám van, de hiába pályáztam, nem kaptam állást sehol sem. Angolul tárgyalási szinten beszélek, de még ez sem segített. Gyakorlatilag a lakásunkat sem tudtuk fenntartani ketten, mert nem kerestünk eleget hozzá. A férjemnek is alig akadt munkája, örültünk, ha be tudtunk vásárolni. Rengeteget gyötrődtem: vajon tényleg nem vagyok jó semmire? Azt hiszem, kreatív és értelmes ember vagyok, negyvenévesen abszolút aktív, sosem voltam lusta. Sokáig nem értettem, miért nem kellek mégse. Pályáztam árufeltöltőnek egy multihoz, ott meg túlképzett voltam. Aztán rájöttem, hogy nem én tehetek erről, ilyen országban élünk. Viszont nem akartam így élni, hát léptünk. És jól döntöttünk! /…/

 

Itt alanyi jogon emberszámba vesznek

 

Amikor bejelentkeztem a munkaügyi központba, akkor egészen megdöbbentem. Nem túlzok, de úgy viselkedtek velem, mintha egész életükben arra vártak volna az ott dolgozók, hogy nekem segíthessenek. Azonnal találtak három olyan helyet is, ahol a végzettségem alapján dolgozhatok, csak egy kicsit a norvégra kell rágyúrnom. Azóta is bombáznak a jobbnál jobb állásajánlatokkal, és szemernyi kétségem sincs afelől, hogy hamarosan lesz álommunkám. Megdöbbentő az emberek hozzáállása: mindenki kedves itt és segíteni akar. Nem egy hülye, haszontalan bevándorlónak néznek, hanem egy olyan embernek, aki értékes, és jó, hogy itt akar élni.

 

Anyagilag simán kijövünk

 

Megszűnt a kuporgatás is, mert a férjemnek van egy állandó munkahelye, simán berendeztük a lakásunkat, és a jövő hónapban veszünk egy autót is.

 

(A történet további részét a nlcafe.hu oldalán olvashatják)

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:12:25, Hírek, Színes Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:47:32, Hírek, Színes Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:58, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
2015 és 2023 között összesen 1360 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a Rogán Antal vezette minisztér...
Bővebben >>