Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
A Ficsak nem csak a farsangot tiltaná be, de az energiaitalokat is a dohányboltokba száműzné
2023-03-05 12:37:19
A Ficsak nem csak a farsangot tiltaná be, de az energiaitalokat is a dohányboltokba száműzné

A Ficsak nem csak a farsangot tiltaná be, de az energiaitalokat is a dohányboltokba száműzné

Ha a felnőtt úgy issza az energiaitalt, mint a güzü, a kefekötő vagy a gödény, az az ő döntése, de olyan helyen árulják, ahová a gyermek nem léphet be! Legalábbis ezt javasolja a családszervezet.

 

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a kiskorúak védelmére hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását – írja a HVG.

 

A családszervezet azt szeretné elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni, és a lap szerint politikusok, vagyis országgyűlési képviselők is támogatnák a kezdeményezést. Király Nóra Ficsak-alapító (képünkön) elmondta, az energiaitalok borzasztóan károsak a gyermekeinkre, a bolti hozzáférhetőségükre pedig gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem vonatkozik.

 

"Hiszen ha a felnőtt úgy vedeli az energiaitalokat, mint a gödény, az már egy felelős döntés eredménye, de a gyereknek nincs szüksége erre a termékre" – nyomatékosította a családszervezet.

 

A lap úgy tudja, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében. Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat,és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

 

A Magyar Energiaital Szövetség rögtön reagált arra, hogy a kiskorúakra való veszélyességükre hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását a kormányközeli Ficsak felvetésére.

 

„Ha a Ficsak szerint tiltsuk el gyermekeinktől a farsangot és az energiaitalt zárjuk el dohányboltba, „akkor viszont hajrá, csak épp csináljuk ezt rendesen – tényleg zárjunk el mindent előlük. Alkoholt, amit köztudottan már a gyerekek is isznak, a kólákat és az összes cukros italt, amit literszámra öntenek magukba a gyerekek, késeket, bicskákat, amivel sajnos egyre több a gyerekek által elkövetett bűncselekmény, telefonokat, kütyüket, amikkel ijesztően sok időt töltenek internetezéssel” – áll a viszontválaszukban.

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>