Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
„A Fidesz tesz a legtöbbet az olimpia ellen”
2017-02-10 15:55:41
„A Fidesz tesz a legtöbbet az olimpia ellen”

„A Fidesz tesz a legtöbbet az olimpia ellen”

Öten fogadták el a felkérést, akik mind elleneznék, hogy a jelenlegi helyzetben 2024-ben Budapest rendezze meg az ötkarikás játékokat.

 

Az est házigazdája, az Ökopolisz Alapítvány szeretett volna az olimpia mellett érvelőket is meghívni, ám a két vitajelölt végül lemondta a részvételt.

 

Kóczián Péter vitavezető ezt azzal próbálta áthidalni, hogy maga állt abba a szerepkörbe, aki támogatná a budapesti ötkarikás játékokat. A főleg fiatalokkal zsúfolásig megtelt teremben, bár a fő kérdésben majdnem teljes nézetazonosság volt, a meghívott vitapartnerek különbözőképpen indokolták meg véleményüket.

 

A meghívottak legfontosabb konklúzióját összegezve azt mondhatjuk, hogy az olimpia rendezése nagy megterhelés lenne a társadalomnak és a Fidesz lopásgyakorlata miatt eleve nem szabad azt most támogatni.

 

Orosz Anna, a budapesti olimpia megrendezését népszavazással eldönteni kívánó Momentum Egyesület egyik szószólója és szereplései miatt talán legismertebb arca, arról beszélt, hogy a várható bekerülését ki-ki másképp számolja, de az idei vizes világbajnokságnak, a tervezethez képest többszörösére emelkedő költsége különösen fontos figyelmeztető jel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nálunk sokkal demokratikusabban működő és átláthatóbb gazdasággal rendelkező országokban is gyakran két-háromszorosára emelkedett a végszámla a tervezetthez képest. Arra reagálva pedig, hogy az eseményre szánt több ezer milliárdos összeget, ha másra fordítanák, akkor is jó részét ellopnák, azt mondta: egyáltalán nem kellene tűrnünk vagy belenyugodnunk, hogy olyan országban élünk, ahol ez szinte természetes. Igenis fel kellene lázadni az ellen, hogy a közpénz ennyire prédája legyen kormányzati köröknek, magánszemélyeknek.

 

Dr. Szigeti Cecília, egyetemi docens rámutatott arra, hogy csak a költségvetési tanulmány a tervezett 5,7 milliárd forint helyett 7,2 milliárdba került: - Ha ilyen, az olimpiai ráfordításokhoz képest csekély összegű tételeknél már ekkora a költségnövekedés, akkor mit várhatnánk a tényleges megvalósítás esetén? – tette fel a kérdést. Összehasonlításul kifejtette, hogy eszerint a tanulmány egyetlen oldala hét millió forintba került, annyiba, mint egy egyetemi tanár éves fizetése. Külön óvott attól is, hogy a nemzeti össztermékhez viszonyítsa bárki is az olimpia bekerülési költségét, mert az úgy tűnne, mintha nem is volna olyan jelentős, az egész országot „megrázó” összeg. Pedig szerinte igenis az, mert a költségvetésnek számos kötelezettsége van, abból egy két hetes programra, még ha rendkívüli is, nem lehetne az ország mostani állapotában ennyit elkölteni.

 

Csárdi Antal, A Lehet Más a Politika (LMP) budapesti képviselője szerint nagyon jó lenne, ha egyszer tényleg tudna olimpiát rendezni a főváros. De ahhoz előbb lakossági közmegegyezés, vagyis népszavazás, és körülbelül 25 éves felkészülés kellene, tehát kormányzatokon átívelő vállalás. A széles társadalmi párbeszéden túl egy valóban független és működő korrupció-ellenes ügyészség is nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy valóban megvalósulhasson egy majdani fővárosi olimpia. A mostani helyzetben azonban meg kell nézni, hogy annak a 3 ezer milliárd forintnak nincs-e fontosabb helye. Továbbá azt is vizsgálni kellene, hogy Budapest és a vidék között reálisan oszlana-e meg az anyagi forrás! - mondta.

 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) szintén budapesti képviselője szerint kellenek a társadalomban a nagy és átfogó fejlesztések, de csak megfelelő koncepció alapján. - Azonban figyelmeztető, ahogy a Fidesz az elmúlt hét évben átrendezte a társadalmi kérdéseket – az egyáltalán nem megnyugtató. Bár az olimpia nagy és szép eszme, a mostani kormányzatot kapkodás és következetlenség jellemzi. Ilyen szervezés és ilyen társadalmi helyzet mellett, ezért nem lehet odaállni a 2024-es budapesti olimpia ügye mellé. Külön kell arról is szólni, hogyha a 3-as metró egyre súlyosbodó helyzetének megoldására sincs pénz, akkor honnan lenne az olimpiára - fejtette ki.

 

Őrsi Gergely, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti alelnöke szerint támogatható lenne a hazai olimpia, ha meglennének hozzá a körülmények: – De sajnos ez távolról sincs meg, és nem szabad steril körülményekkel számolni, amikor különböző összegeket dobnak fel, mert mindig lesz előre nem látható probléma. Ki kell mondanunk, hogy az olimpiai eszme paravánja mögé bújó Fidesz még saját választóit is kirabolja. És hiába mondják azt, hogy körülbelül 1300 milliárdnyi forintos beruházást akkor is meg kell valósítani, ha nem lenne olimpia, félő, hogy ezek nagy része mégsem valósulna meg, de lenne miből lopniuk.

 

A vita résztvevői között konszenzus alakult ki abban a tekintetben is, hogy az emberek minél többet tudnak meg az olimpia megrendezésének terheiről, annál inkább ellenzik azt. Így az ilyen véleményütköztetések is segíthetik a lakosság tisztábban látását. Orosz Anna még hozzátette, nagy élmény számára, amikor az aláírásgyűjtő pontokon azt látja, hogy a sorban álló emberek egymással is szóba állnak, kicserélik véleményüket, sőt győzködik egymást.

 

Kertész Z István/kép: ökopolisz

Utoljára frissítve: 2017-02-10 17:28:31

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>