Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A Gonosz birodalma?
2014-08-31 17:13:50
A Gonosz birodalma?

A Gonosz birodalma?

A Nyugat nem küldhet fegyvereket Ukrajnának, mert ez növelhetné a közvetlen konfrontáció veszélyét közte és Oroszország között. Bár hosszabb távon ennek a lehetősége sem kizárt, egyelőre az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomást kell növelni. A megbékélés érdekében azonban Kijev és Moszkva részéről is kompromisszumra van szükség.

 

E hivatalos álláspont ellenére azonban az orosz - ukrán konfliktus egyre nagyobb aggodalmakat kelt, akárcsak az, hogy áprilisi "nyelvbotlását" követően Putyin  augusztus 28-án másodszor is Novorosszijáról, Új-Oroszországról beszélt - nem kétséges, hogy a szakadároknak.Mint ismeretes, a szeparatisták Donyeck és Luhanszk megye egyesítésével akarnak ezen a néven egy független államot létrehozni. A  XVIII században azonban Új Oroszország volt a neve a dél -ukrajnai tartományoknak is, az ultranacionalisták körében pedig egy nagy orosz birodalom eszméje népszerűbb, mint valaha.


A Washington Post varsói tudósítója nagyon aggasztónak találja, hogy Moszkvában egyre népszerűbbek a különféle Új-Oroszország térképek. Egyesek még a harcoktól sok kilométerre levő Kharkiv és  Dnipropetrovsk városokat is magukba foglalják, mások Odesszán is túl nyúlnak. Az Orosz Tudományos Akadémia ősszel egy terjedelmes kötetet is kiad Novorosszija történelméről, amely Nagy Katalin cárnő uralkodásáig vezeti vissza a birodalom koncepcióját.




Az új területek meghódítása az orosz katonák feladata lesz. De pusztán katonai erővel aligha sikerül majd stabilizálni Novorossziját, hiszen eléggé nyilvánvaló, hogy az itt élő ukránok inkább egy független Ukrajnában szeretnének élni. Persze a történelem folyamán az ilyen helyzetekre is kerestek már nagyon rossz megoldásokat. Az ultranacionalista Alexander Dugin - aki egyébként sokat csiszolt Puttyin világképén - elő is rukkolt a  jól bevált recepttel. 

 

A botrányos megnyilvánulásairól híres Vlagyimir Zsirinovszkij közelmúltbeli fejtegetéseit, miszerint Oroszországnak meg kellene szórnia atombombákkal Lengyelországot és a balti államokat,hadd lássák nyugaton, ki az úr Európában - nem sokan veszik komolyan. Andrei Piontkosky matematikus-politológus szavai azonban már sokkal többet nyomnak a latban. Az orosz elnök nagy bírálója Putyin lelke - más szemmel (Another Look into Putin's  Soul) könyvében  nagyon is valószínűnek tartja, hogy Putyin korlátozott számú nukleáris fegyvereket is hajlandó lenne bevetni, hogy bebizonyítsa: a NATO jelentéktelen, gyenge társulat, akinek, attól való félelmében, hogy tovább fokozódik a krízis, eszébe sem jutna visszavágni. Az atomcsapás legvalószínűbben a balti államok egyik nagyobb városa vagy a lengyel főváros ellen irányulna. Hiszen, emlékeztetett Piontovsky, a 2009-2013 közötti hadgyakorlatokon az orosz hadsereg teljesen nyíltan lejátszotta, hogy is nézne ki egy Varsó elleni nukleáris támadás.

 

Kiss Kati

Utoljára frissítve: 2014-08-31 17:17:08

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:00, Hírek, Színes Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>