Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból
2021-04-15 12:32:20
 A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból

A hagyományos csikós viselet nem megy ki a divatból

A csikósok és a magyar hagyományok 

 

A magyar történelem során egykor a csikós nagyrabecsült lovasember volt, a társadalom megbecsült tagja. A leghűségesebb társa a hátaslova volt, melynek rengeteg mindent megtanított. A csikósok jellegzetes mutatványa például a lófektetés, melynek egy legendája is van.

 

Állítólag egy német úr fogadást kötött egy alföldi csikóssal, miszerint az ő kutyája okosabb, mint a csikós lova, mert az parancsszóra ülni, feküdni tud. A fogadást állva a magyar csikós bebizonyította, hogy mindezekre az ő lova is képes. A mai lovasbemutatók egyik népszerű elemei ezért ezek a látványos, ügyességi feladatok.

 

A csikósok munkája volt a ménes védelme a rablóktól, vadállatoktól, és nem lévén más fegyverük, maguk készítették karikás ostorukat, amivel az idők során - állandó felszerelésük részeként - mesterien megtanultak bánni.

 

A hagyományos csikós viselet 

 

A hortobágyi hagyományos csikós viselet a sötétkék színű ing és gatya, a fekete csizma és a fekete pásztorkalap. Érdekesség, hogy ez a sötétkék szín a történelmünk eseményeire utal, a 19. század második felétől terjedt el, és a szabadságharc egyes lovas csapatainak színét vette át. A pásztorkalapot - az állandó zsinórozás következtében nehezedő súlya miatt - a ló fegyelmezésére is használták.

 

Ma már több változatban kapható a csikós viselet kiegészítőkkel együtt, így lehet bő ujjal vagy gombos ujjal, fűzős nyakkal vagy galléros, gombos nyakkal választani, ha hagyományos öltözéket vásárolunk. A hortobágyi csikós viselet a magyar hagyományok szerves része, izgalmas történeteivel együtt mesél a magyarságról.

 

Visszatérés a gyökerekhez az öltözködésben is

 

Megfigyelhető a divat az öltözködés területén is, hogy időről időre visszatérnek régebbi korok stílusjegyei, sokan fordulunk a hagyományok felé. Nem puszta frázis a visszatérés a gyökerekhez a divattörténetben sem. Fontos a történelmi, kulturális ismereteink fenntartása, küldetésünk, hogy a hagyományainkat tovább kell adjuk, és ezt a törekvést a divattörténet terén is képviselnünk kell.

 

Amint látjuk, tapasztaljuk, a hagyományőrzés szerencsére nem megy ki a divatból, és sokan szívesen viselünk egy-egy alkalomra magyar hagyományokat felelevenítő ruhákat, kiegészítőket. 

 

Érdekesség végül a csikós viselet sötétkék színe, amely alapvetően a mai napig a férfias magabiztosságot, az eleganciát és az előkelőséget sugallja, mivel a ruha kék színre való festése, az indigó nem volt olcsó, így kiváltságos társadalmi helyzetük ebben is megmutatkozott. Viseljük ennek megfelelően büszkén a csikós viseletet!

 

(x)

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:00, Hírek, Színes Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sajnos gyakran hallani rémhíreket főnökök garázdálkodásáról, ahogy pokollá teszik a munkavállalók életét. Bárm...
Bővebben >>