Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emil, Csanád napja van.
A hóhér dala: rapper ölte meg az újságírót?
2014-08-24 10:35:18
A hóhér dala: rapper ölte meg az újságírót?

A hóhér dala: rapper ölte meg az újságírót?

A Scotland Yard, a brit hírszerzés és a Központi Nyomozó Iroda (FBI)  nagy erőkkel keresi James Foley, a  lefejezett amerikai újságíró gyilkosát.


A hatóságoknak nagyon nehéz feladatuk van, hiszen az álarcos hóhérból csupán a szeme, az orrnyerge és a kezei láthatók. Az ún. digitális lenyomat számára további kiindulópontot adhat a hangszíne. Az erőfeszítések azonban  mégsem hiábavalók: eddig nem csupán azt sikerült kideríteni, hogy brit akcentussal beszél, hanem a nyelvi szakértők azt is valószínűsítették, hogy a London East End negyede-beli nyelvjárást használja, amit a város délkeleti részén beszélnek a bevándorlók. A férfi magassága, testtömege, mozgása szintén támpontokat adhat.

 

Az Origo összefoglalója szerint a fogolytábort, amelyben Foley sínylődött többek között három, Egyesült Királyságból származó dzsihádista is felügyelte, akiket a  Beatles tagjairól neveztek el a rabok. Ezek egyike, "John" felelős a brutális mészárlásért. "John"-t intelligens, de kegyetlen felügyelőként írja le az egyik korábbi túsz. James  Foley-t is rendszeresen bántalmazta a kivégzés előtt. A Business Insider értesülései szerint "John" bonyolította skype-on és e-mailen  keresztül a tárgyalásokat más túszok esetében is.

 

A titkosszolgálatok adatbázisában több száz olyan nyilvántartott szerepel, akik személyleírása illik a maszkos hóhérra. Ezt a kört nagyon nehéz, de nem lehetetlen egyetlen személyre szűkíteni. Pillanatnyilag két brit állampolgárt találnak a  leggyanúsabbnak. A jelenleg  Szíriában tartózkodó Razul Islam most szabadlábon levő testvérét, Shajul Islamot korábban azzal vádolták, hogy szíriai tartózkodása idején elrabolt egy brit újságírót. Képben van egy 30 éves Aine Davis nevű  kábítószerkereskedő is, aki iszlám hitre tért és Szíriába utazott, hogy csatlakozzon e felkelőkhöz.

 

Még gyanúsabb egy 23 éves londoni rapper, Abdel-Majed Abdel Bary , aki egy éve utazott Szíriába. Az Independent augsztus 23-i száma már egyenesen őt teszi felelőssé Foley kivégzéséért. Nos  erre minden ok megvan. A fiatalember családjában mondhatni hagyomány a terrorizmus pártolása: apját, egy egykori egyiptomi menekültet, azért utasítottak ki az Egyesült Királyságból, mert Osama-bin Laden egyik titkos katonai parancsnoka volt - bár ezt nem sikerült bebizonyítani róla. Adel Abdul Bary 2012-ben az Egyesült Államokba költözött.

 

Abdel-Majedről nem lehet azt mondani, hogy a beilleszkedni képtelen fiatal bevándorlók tipikus életét élte. Zenéjével nagy sikert aratott, 2012-ben még a BBC-rádió is játszotta dalait, klipjei a toplisták élén voltak. L Jinny vagy Lyricist Jinn néven ismerte meg a közönség. Az Iszlám Állam seregéhez való csatlakozást követően azonban egy másik oldaláról is bemutatkozott: olyan fotót is kirakott magáról a  Twitterre, ahol egy levágott emberfejjel pózol. A már nem működő “Terrorist” @ItsLJinny  elérhetőségen egy időben tanácsokat is adott azoknak, akik szintén utazni készültek, hogy csatlakozzanak a terrorista alakulatokhoz.

 

A már Londonban is drogfüggő Jinny dalszövegei tartalmaztak némi utalást arra, hogy nem lehet miden teljesen rendben vele: "Nem tudok különbséget tenni az angyalok és a démonok között, szétesik a szívem. Nincsenek normális érzéseim"- rappelte. Nos, köztudott, hogy a pszichózisok bizonyos, személyiséghasadással járó formái hajlamosabbakká tehetnek ilyesfajta rémtettek elkövetéséré. Az olyan rendkívüli helyzetek, mint egy háború pedig felszínre hozhatják az addig szunnyadó elmebetegséget.

 

Kiss Kati

 

 

Utoljára frissítve: 2014-08-24 10:37:46

További híreink
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
A problémaorientáltság kora jött el a munkaerő piacán.
2020-05-27 21:19:10, Hírek, Színes Bővebben
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Színes Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újabb intézkedéscsomag az agrár-élelmiszeripari ágazat további támogatására.
Bővebben >>