Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
A kismamák jogai a munkáltatóval szemben
2015-07-04 10:15:35
A kismamák jogai a munkáltatóval szemben

A kismamák jogai a munkáltatóval szemben

 

A terhesség bejelentése a munkahelyen

 

A kismamának érdemes terhességét minél hamarabb bejelentenie munkáltatójának, hiszen így a munkaadó látja a kismama együttműködési szándékát, és időben egyeztethet vele későbbi terveiről, a munka világába történő visszatérésről. A terhesség bejelentésének előnye az is, hogy amint a kismama tájékoztatja a munkáltatóját a várandósságról, azonnal érvénybe lép a felmondási védelem, ugyanis a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt a várandósság bejelentésétől kezdve, valamint a szülési szabadság vagy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságság alatt.

 

Szülési szabadság

 

A kismama normál esetben a szülés előtt 4 héttel megkezdheti 24 hetes szülési szabadságát, de külön megegyezés esetén akár korábban is elkezdődhet ez. A 24 hetes szabadság letelte után a munkavállaló gyermeke 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságot vehet igénybe, amelyet a köznyelvben csak úgy emlegetünk, hogy gyeden vagy gyesen van.

 

 

Visszatérés a munka világába

 

Amennyiben az anyukának szándékában áll a szülés után is dolgozni, akkor érdemes minél hamarabb felvennie a kapcsolatot a korábbi munkahelyével, megkezdeni a tárgyalásokat a munkáltatóval a korábbi munkahelyre történő visszatéréséről. Ez akkor a legkönnyebb, ha a munkáltató a kismama helyettesítése céljából határozott időre vett fel valakit a megürült pozícióba. Így a helyettes határozott idejű jogviszonya megszűnik, a visszavárt anyuka pedig újra felveszi a munkát a korábbi munkahelyén.

 

Amikor a kismama eldöntötte, hogy visszamegy dolgozni, akkor hivatalosan be kell jelentenie a fizetés nélküli szabadság megszakítását a munkáltatónak. A hivatalos bejelentést követően a munkáltatónak 30 nap elteltével újra foglalkoztatnia kell a munkavállalót, vagy ha úgy gondolja, és ha van rá megfelelő indoka, akkor fel is mondhat neki. A szülési szabadság ideje alatt ugyanis tilos felmondani a kismamának, de amikor már nincs szülési szabadságon, erre már van módja a munkáltatójának.

 

Ha az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, és ha a gyermek még nincs 3 éves, a munkavállalónak képességeire hivatkozva vagy a munkáltató működésével összefüggő okból csak akkor lehet felmondani, ha a munkahelyen nincs képességeinek, végzettségének, gyakorlatának megfelelő másik betöltetlen munkakör, vagy ezt elutasítja.

 

A rugalmas lehetőségek a visszatérésre

 

Az igazán mamabarát munkahelyek megteremtik az újdonsült anyukák számára a fokozatos visszatérés lehetőségét, például részmunkaidős pozíciók felajánlásával, vagy lehetővé teszik az otthoni munkavégzést, esetleg a körülményekhez rugalmasan alkalmazkodó munkaidőt. Ugyanakkor minden munkáltatónak fel kell mentetnie a szoptatós kismamát gyermeke hat hónapos koráig naponta kétszer egy órára (ikrek esetén kétszer 2 órára), a kilencedik hónap végéig naponta 1 (ikreknél 2) órára a munkavégzés alól. A legeslegjobb munkahelyek még ezen is túlmennek a kismamáknak nyújtott lehetőségekben: akár saját bölcsődét is üzemeltethetnek, így a mamák és gyermekeik tényleg csak a feltétlenül szükséges ideig szakadnak el egymástól.

 

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindenkit megnyugtatunk már most az elején: természetesen nem. Ez egy nagyon sok tényezős kérdés, hiszen, ha s...
Bővebben >>