Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A kormánnyal szemben kell megvédeni a Balatont
2016-06-13 19:10:47
A kormánnyal szemben kell megvédeni a Balatont

A kormánnyal szemben kell megvédeni a Balatont

A Lehet Más a Politika (LMP) két politikusa, Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő és Keresztes László Lóránt, a párt vízgazdálkodási szakszóvivője közleményben fejezte ki aggodalmát a mai parlamenti döntéssel kapcsolatban.

 

„A mai, kormánypárti képviselők által megszavazott törvényjavaslat a Balaton hatékony védelmét is megakadályozza. Például megszünteti azt a helyzetet, hogy csak az eredeti partvonal helyreállítása érdekében lehessen beruházásokat megvalósítani. A kormány ahelyett, hogy nemzeti kincsünk védelmében érvényt szerezne az ide vonatkozó jogszabályoknak, inkább felpuhítja azokat.

 

A módosítással fontos szakaszokat töröltek a Balaton-törvényből, kiiktatták a tó számára eddig több esetben is hatékony védelmet jelentő vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek elkészítésének kötelezettségét, annak szigorú előírásaival együtt. Hatályon kívül helyeztek számtalan alapvető előírást és követelményt, amelyek szabályozása és szigorú betartatása alapvető fontosságú lenne a tó védelme érdekében. Ilyenek voltak a feltöltések felszámolásának kötelezettségére vonatkozó szabályok és az ezzel kapcsolatos felelősségre vonás kérdésköre.

 

 

Ezzel legalizálták az eddigi feltöltéseket és megnyitották az utat olyan beruházásoknak, amelyek az eddigi szabályoknak – nyilván nem véletlenül – nem felelnének meg. Ma a Balatonra leselkedő legnagyobb veszély nem a tömegturizmus és a szennyvízkezelés hiányossága, hanem a Fidesz, amely a szabályozások szétverésével veszélyezteti a tó fenntartható jövőjét. Az LMP elutasítja a Balaton tönkretételét” – közölte a párt két szakpolitikusa.

 

Hírportálunk névtelenséget kérő szakértőjétől megtudta, hogy egy környezetvédelmi, természetvédelmi és vízgazdálkodási szempontból garanciális elem került most ki a törvényből. A partvonal szabályozása a némileg ellenőrizhetetlen miniszteri hatáskörben maradt, viszont nem támaszkodik többé a vízpart rehabilitációs tanulmánytervekre. Ilyen terve egyébként minden part menti településnek van, amelyet időközönként szükséges felülvizsgáltatniuk. 

 

Ténylegesen ezek alapján kellett volna programszerűen elbontatni a jogszerűtlen feltöltéseket azonban az elbontást sokszor maguk a vízügyi szervek sem hajtatták végre. A tervek egyedileg léteznek, valószínűleg településenként külön-külön kell majd módosítani azokat, ha valaki adott helyen beruházni szándékozik. További kedvezmény az építtetőnek, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a meglévő tervet sem kell majd módosítani.

 

Kertész Z István/kép: veol.hu

 

 

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző weboldalaknak eltérő méretű tárhelyre van szüksége. Egy kisebb, bemutatkozó honlap könnyen lehet, ...
Bővebben >>