Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
A kormányzat felrúgná az atombiztonságot
2016-11-10 19:10:44
A kormányzat felrúgná az atombiztonságot

A kormányzat felrúgná az atombiztonságot

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a parlament késő esti vitájában arra hívta fel az Orbán-kormány gazdasági minisztere, Seszták Miklós által benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban a figyelmet, hogy az a nukleáris energiatermelés civil és lakossági kontroljának kiiktatása után, most a hatósági ellenőrzést is mellőzné. A képviselő szerint ezzel az atomhulladék elhelyezése könnyebb lenne, mint egy játszótér építésének engedélyeztetése.

 

 

Külön kiemelte, hogy egy ilyen fajsúlyú törvényjavaslat a késő esti órákban, az úgynevezett salátatörvények tárgyalása közben került sorra, de az LMP különösen figyel az ilyen alkalmakkor benyújtott tervezetekre. Arra is rámutatott, hogy tűrhetetlen az Országos Atomenergia Hivatal jogkörének kiürítése. Mindamellett pártja látja a most benyújtott javaslat mögötti szándékot, azonban az atommal folytatott hazardírozást minden alkotmányos eszközzel megpróbálja megakadályozni.

 

„A most benyújtott törvényjavaslat a nukleáris hatóság jogfosztásával érné el, hogy még könnyebb legyen lopni a megaberuházás keretéből, de Magyarország nukleáris biztonsága végképp nem válhat a Fidesz mohóságának áldozatává.

 

Ha az atomerőmű-bővítésre szánt közpénz-ezermilliárdok eltüntetéséről van szó, az Orbán-kormány nem ismer határokat. A szerződések és előkészítő dokumentumok titkosításával, az erőmű hatásterületének nevetséges mértékűre szűkítésével, és annak deklarálásával, hogy csak a közvetlen közelében élők láthassanak rá az engedélyezési folyamatokra, már eddig is minimálisra csökkentette a külső kontroll lehetőségét. Eddig legalább az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) gyakorolt valamiféle szakmai ellenőrzést a paksi bővítés projektje fölött, amit az új törvénnyel teljesen esetlegessé tehetnének.

 

Most az Orbán-kormány még a minimális felügyelet alól is kibújna. Ilyen körülmények között az engedélyezés fogalma is csak illúzió maradna, valóságos hatósági tevékenységre, vizsgálatra, mérlegelésre a továbbiakban semmiféle garancia nem lenne. Ráadásul a már kiadott hatósági engedélyektől is tetszőleges mértékben el lehetne majd térni, amit a jövőben a kormány rendeletben engedélyezhetne, miközben eddig az volt a szabály, hogy az OAH hatósági döntéseit senki nem változtathatja meg.

 

A Fidesz szeretne úgy viselkedni a tervezett paksi bővítéssel, mint a bűvész a kalapba tett nyúllal: a közönség – az érintett hatóságokat is beleértve – nem lát semmit, de a mutatvány után a gázsit ki kell majd fizetnie. Egy legalább 4000 milliárd forintos, teljes egészében közpénzből finanszírozott, Magyarország külkapcsolatait és sugárbiztonságát évtizedekre meghatározó beruházás azonban nem szólhat egyedül a korlátlan lopásról. A korrupciót megkönnyítő, de a nukleáris kockázatokat többszörösére emelő gátlástalanságot az LMP minden eszközzel megpróbálja megakadályozni. A felelőtlen és cinikus törvény elfogadása esetén, a köztársasági elnökhöz és az alkotmánybírósághoz fordulunk, mert a nukleáris biztonság nem válhat a fideszesek hazárdjátékává”– írta parlamenti felszólalása után kiadott közleményében Szél Bernadett.

 

Kertész Z István/kép: illusztráció

Utoljára frissítve: 2016-11-11 07:47:00

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati ...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mára lézeres szemműtétek millióit végezték már el, szóval nem mondhatjuk új jelenségnek, ám amilyen ütemben fe...
Bővebben >>