Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
A magyar modell vége
2022-04-30 11:48:10
A magyar modell vége

A magyar modell vége

 

Végül is több, mint egy évtizedig viszonylag jól elműködgettek a dolgok. Nos, ennek most van vége. Az ukrajnai háború már eddig is évtizedek óta nem látott inflációt hozott (amire az árstop csak rövid távú tüneti kezelés), és az orosz gázcsapelzárásokkal a helyzet tovább fog romlani, akár az egész EU-t recesszióba taszítva. És ne felejtsük a régi (de igaz) közhelyet, hogy ha a német gazdaság tüsszent, a magyar ágynak esik.

 

A valós helyzet azonban még ennél is rosszabb. A NER-gazdaság három pillérre épült: a (főleg német) ipari multik itteni üzemeire, a kormányhű vállalkozói réteg betagozódására a Simicska- majd Mészáros-féle államipénz-szóró vertikumba, és az EU-támogatásokra, amelyek részben ezt finanszírozták, részben a vidéket jobbágysorban (és nyugalomban) tartó közmunkát.

 

A mostani válság mindhárom pillért egyszerre üti ki. Először is, az energiaárak robbanása a globális logisztikai láncok immár tartósnak mondható megbomlásával együtt az ipari multicegek magyarországi lerakatait még nehezebb helyzetbe hozzák, mint az anyaországbelieket. Mégpedig azért, mert a magyar üzemek jellemzően alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek (mivel máshoz egyszerűen nincsen elég képzett munkaerő), amelynél a versenyképesség egyetlen forrása az alacsony ár. És pontosan ez az, ami többé nem fenntartható, lásd a Tungsram tömeges elbocsátási hullámát. Van egy olyan érzésem, hogy messze nem ők lesznek az utolsóak.

 

Az EU-val vívott "szabadságharcunkat" mindenki jól ismeri. Na most Brüsszel malmai gleccsertempóban őrőlnek (amit Orbán a végsőkig ki is használt), viszont most jutottunk el oda, hogy a gleccser elérte a falu szélét, és senkinek sincs ötlete, hogyan lehetne megállítani. A járványra adott helyreállítási hitelt már elvesztettük, és nagyon úgy néz ki, hogy a mostani jogállamisági eljárás sem fog számunkra jól végződni, különösen, hogy Orbán már nem nagyon tud leállni a brüsszelszapuló, oroszbarát propagandáról.

 

Végül annak is megvannak az első jelei, hogy a NER-vállalkozóknak nem jut már annyi pénz, mint kéne. Márpedig ez a rendszer direkt úgy lett felépítve, hogy a kormánytól érkező megrendelések és támogatások nélkül ne tudjanak talpon maradni. Nálunk gyakorlatilag alig vannak olyan hazai tulajdonú vállalkozások, amelyek tisztességes piaci versenyben is megállnák a helyüket. A nagy részük hamar meg fog bukni, mihelyt elapad az állami pénzcsurgatás. Ez pedig még a multik leépítéseinél is nagyobb hatással lesz a munkanélküliségre. Amit eddig főként a közmunka szívott fel, csakhogy EU-pénzek nélkül erre is egyre kevesebb lesz a forrás.

 

Összességében most már ne vetkőzzünk le, mert szopni fogunk.

 

Panamajack/Diétás Magyar Múzsa; kép: partizán

 

(P.S. Amennyiben értékeled a Diétás Magyar Múzsa munkásságát, az alábbi linken ezt anyagilag is megteheted: https://www.patreon.com/dmmuzsa)

 

További híreink
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Mit mutat a pénzügyek jövője a kereskedők számára?
A technológia folyamatosan fejlődik, pláne a digitális és pénzügyi világban. Ezzel valószínűleg nem mondtunk újdonságot, viszont az is egyértelműen látszik, hogy a fejlőd...
2024-04-09 17:47:05, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj miatt mondták fel – írja a Hvg. A 27 bérlőből mindössze 4 fog...
2024-04-04 17:38:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>