Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
A mexikói követség elegánsan reagált a Frida Kahlo-kiállítást ért primitív kormánylap támadására
2018-08-13 14:30:37
A mexikói követség elegánsan reagált a Frida Kahlo-kiállítást ért primitív kormánylap támadására

A mexikói követség elegánsan reagált a Frida Kahlo-kiállítást ért primitív kormánylap támadására

„Állásfoglalás Szakács Árpád a Magyar Idők című újságban tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyek sértik a nemek közti egyenlőtlenséget” címmel juttatta el véleményét a sajtónak David Nájera, mexikó nagykövete.

 

„Mexikó magyarországi nagykövetsége mélységesen sajnálja, hogy Szakács Árpád július 14-i cikkében a Magyar Idők napilapban, rossz kontextust használt a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo kiállításával kapcsolatban, és mindemellett egy olyan kifejezés használt, amely nem csak sértette a világszerte ismert mexikói művész megítélését, hanem sérti a személyiség szabad kibontakozásának jogát is, egy durva szójáték segítségével, amely Kahlo magánéletére és politikai hovatartozására utal” – szól a nagyköveti állásfoglalás.

 

A hivatalos válasz az Így népszerűsítik a kommunizmust állami pénzből című cikkére reagált, ami a Kinek a kulturális diktatúrája? sorozat (ugyanennek részeként jelent meg a Billy Elliot bírálata is) tizedik részeként jelent meg.

 

Az eredeti cikkben a szerző több kulturális intézményt is bejár képzeletbeli sétáján, rámutatva a hibákra, kommunizmust propagáló momentumokra azok működésében.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum és egy rövid szegedi kitérőt követően a Ludwigban a Manifesto után a Kahlo-tárlat is kérdéseket vetett fel a szerzőben: „nem hiszik el, de Budapesten újra előkerült Trockij, ezúttal Frida Kahlo ágyából, aki anno igen mélyreható barátságáról biztosította az ifjú forradalmárt, mindezt Lenin-, Sztálin- és Marx-portrék alatt.” Ezek után pár színes mondatban összefoglalja a művésznő magánéletet.

 

A kiállítás kapcsán egyébként zavarba ejtően skizofrénnak bizonyult a hivatkozott lap hozzáállása. A fenti cikk mellett ugyanis Fekete Pétert idézve számoltak be a kiállítás megnyitójáról – amelyen egyébként a mexikói nagykövet is részt vett –, ahogy azt is megírták, hogy a látogatottsága egy hét után tízezer fő fölött járt. De született júliusban egy beharangozó cikk, ahol a kurátort kérdezték a részletekről, illetve a héten született még egy, Kahlo művészetét központba állító, politikai felhangoktól mentes beszámoló is.

 

„Frida Kahlo elsősorban egy mexikói művész volt, és egy forradalmár asszony a maga idejében; ez egy olyan tényező, amely összekapcsolja őt a kortárs társadalmi dinamikával és olyan mindmáig érvényes ügyekkel, mint a nemek közötti egyenlőségért folytatott harc és a szólásszabadság, mind személyes szinten, mind a művészet és a kultúra terén” – mutat rá David Nájera nagykövet. „Frida Kahlo életét és munkásságát nem lehet megmagyarázni anélkül, hogy figyelembe ne vennék, hogy több mint száz évvel ezelőtt Mexikóban egy forradalom vette kezdetét, és az ország olyan liberális célországgá változott, amely a világ minden tájáról művészeket, írókat, fotósokat és filmkészítőket vonzott magához, egy olyan időszakban, amely Mexikó kulturális újjászületéseként ismert.”

 

 

„Frida Kahlo kiállítása - amely július 7-től november 4-ig látogatható a nyilvánosság számára - Budapest legfontosabb művészeti kiállítása, amely a mexikói művészt különböző szempontokból mutatja be, amelyek sokféleképpen, szabadon értelmezhetők; mindazonáltal Kahlo pályája azt illusztrálja, hogy munkájának és életének minden aspektusát egy alapvető elem vezérli: a szabadság” - zárja állásfoglalását Nájera. 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>