Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A „Mi kis falunk” regényesebb a valóságban, mint a képernyőn
2019-09-26 11:19:06
A „Mi kis falunk” regényesebb a valóságban, mint a képernyőn

A „Mi kis falunk” regényesebb a valóságban, mint a képernyőn

A népszerű sorozatnak hátteret adó település, Pilisszentlélek, bár Esztergom-Komárom megyében található, de nem messze Pest megye határától. Odajutni közösségi közlekedéssel viszont elég körülményes, Budapestről például Esztergomon át a legkönnyebb elérni, viszont lényegesen rövidebb volna Pomáz és a Kétbükkfa-nyereg érintésével odajutni, ha a két féle buszjárat között a huzatos helyen nem kellene egy egész órát várakozni.

 

A sorozatban mutogatott kocsma a valóságban is akként funkcionál, de akárhányszor ott voltunk (nem a forgatások alatt) mindig udvariatlanságot tapasztaltunk, nem úgy, mint a falu másik kocsmájában, amely a sorozatban sohasem tűnik fel. Ott mindenkor szívélyes fogadtatásban részesültünk.

 

 

Pilisszentlélek jelenlegi lakossága nagyjából megegyezik a sorozatban elképzelt lélekszámmal azonban az összetétel teljesen másképp alakul a valóságban. Például nincs egy focicsapatnyi gyermek, és egyedülálló csinos fiatal nő sem – legalábbis nem láttunk soha ilyeneket.

 

Eredetileg Bytholcz, magyarosítva: Bitócz volt a település neve, amelyre egy környékbeli völgy most is emlékeztet. Huta-Szent-Lélek, majd rövidebben Szent-Lélek lett a falucska neve. Igazából falucskákat kellene írni, hiszen két településből olvadt össze. A két település egyetlen utcája maga a kövecses patakmeder volt, és igen szegényes házak övezték azt.

 

A Huta nevű település egy hajdan ott volt üveghutáról kapta a nevét, és egy kis dombra építette a templomát, míg a patak túloldalán Szent-Lélek nevű másik település helyezkedett el. Az 1890-es népszámlálási adatok szerint a többségében tótok által lakott településen 65 házban 347-en éltek, és mindössze 32-en vallották magukat magyarnak. Szinte mindenki nagy szegénységben élt, a szántóföldek hiánya miatt. Az egyesült faluban is csak egyetlen kocsma volt, Jelinek Fülöp bormérése. Ha egy arra kiránduló valami frissítőt kívánt meg, azt csak a falú első házában élő erdőkerülőtől vehette meg. Persze a XIX. század legvégén, turista, kiránduló alig akadt még errefelé. Az 1920-as évektől már Pilisszentléleknek hívják a falút és lett egy szerény vendéglője, sőt egy állami óvodát, akkori nevén kisdedóvót, is kapott.

 

 

A Pálos rendnek a falú határában kolostora volt, valószínűleg innen ered a másik kicsi község neve, amelynek romjai napjainkban is látogathatók. A kolostor építését 1287-ben fejezték be.

 

A falu felett van a Mexikó-puszta, eredeti nevén Megszökő. Nevét onnan kapta, hogy az 1872-es kolerajárvány elől ide menekült egy erdész, aki túlélte az eseményt. Az eredetileg 1870-ben épült házban egy ideig frissítőket is árultak, sőt szállást is lehetett kapni.

 

Pilisszentlélek az Esztergom–Kétbükkfanyereg közti műút megépültével némileg kikerült az elzártságból, a falu fölött van az ország egyik legnagyobb közúti viaduktja.

 

Egyes elmondások szerint, ha nem jött volna a nagy gazdasági világválság és egyéb nehézségek, a faluból nem vándoroltak volna el annyian, és most ezer fölött is lehetne a népességszám.

 

Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2019-09-27 15:42:36

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Kultúra Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>