Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Edit napja van.
A Momentum megtámadta a Kúriánál az Orbán által bejelentett népszavazás kérdéseit
2021-08-17 18:18:00
A Momentum megtámadta a Kúriánál az Orbán által bejelentett népszavazás kérdéseit

A Momentum megtámadta a Kúriánál az Orbán által bejelentett népszavazás kérdéseit

Szigeti Flóra, a Momentum igazságügyi szakpolitikusa szakmai segítségével a párt hétfőn, a megfelelő jogalappal, megtámadta a Kúriánál ezeket a népszavazási kérdéseket. A Momentum a hivatalos beadványában az alábbi szempontok szerint értékeli  a tervezett kérdéseket:

 

„Olyannyira értelmetlenek, hogy érvényes és eredményes népszavazás esetén nem lehet tudni milyen jogalkotással lehetne eleget tenni nekik, továbbá kit és mire köteleznének?

 

 A Nemzeti Választási Bizottságnak és a Kúriának szigorú szempontrendszere van, a múltban sok, ennél sokkal precízebb, az ellenzék által benyújtott kérdést elvetettek az egyértelműség hiányára hivatkozva. Ugyanakkor a mostani népszavazási kérdések egyike sem felel meg az egyértelműség követelményének.

 

Valójában nem népszavazási kérdések ezek, mert nem döntésre hívnak fel. A népszavazás lényege, hogy a nép hatalmát közvetlenül gyakorolva eldöntsön közérdekű kérdéseket. Egy igazi népszavazás arra kéri az embereket, hogy döntsenek egy bizonyos kérdésben. Ez a népszavazás nem döntésre hívja a választópolgárokat, hanem, hogy biankó felhatalmazást adjon a kormány leegyszerűsítő politikájának. Ezek a kérdések Alkotmányellenesek is. Egy népszavazással szemben elvárás, hogy akár az igenek, akár a nemek nyernek, a döntés az alkotmány keretei között legyen megvalósítható, viszont ezek erre nem alkalmasak. Az egyik kérdés alapján, például, ha győznek az igenek, gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni. Ez ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is.

 

Ezzel a népszavazási kezdeményezéssel azonban a jogi probléma csak a kisebb baj. Ezek a kérdések, igazából a gyűlöletkeltésről szólnak és a kormány eddigi kommunikációs szándékát tükrözik. A gyermekek védelmének hangsúlyozása közben számtalan olyan gyermek életét keserítik meg, akiknek amúgy segítségre, támogatásra lenne szükségük” - áll a közleményükben.

 

Kertész Z István

 

További híreink
„Csak abban bízhatok, hogy még a Földön megbűnhődnek mindazért, amit az országgal tettek”
Nem vagyok vallásos és nem vagyok keresztény, de tisztelem mások hitét, világnézetét. Azt hiszem Ferenc pápa a mai hatalmasok közül talán az utolsó nagy humanista – Vásár...
2021-09-12 18:01:55, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Ferenc pápa hamis Istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon
„A lényegi különbség a valódi Isten és az énünk istene között van. Mennyire messze áll Ő, aki csendben uralkodik a kereszten, attól a hamis istentől, akitől elvárjuk, hog...
2021-09-12 18:01:53, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Puzsér: „Tóth Gabi nagyjából úgy megtért keresztény, ahogy Baukó Éva zaklatott úrinő”
Puzsér Róbert sosem titkolta véleményét Tóth Gabiról, nem egyszer neki ment már különböző platformokon, és sosem finomkodott. Ezek után szinte magától értetődő, hogy nem ...
2021-09-09 20:21:09, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tóth Gabi (képünkön Varga Judit miniszterrel és családjával) is a fellépők között volt a szeptember ötödikei N...
Bővebben >>