Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Béla napja van.
A Mozaik Tankönyvkiadó vezetője berágott a miniszteri biztosra - mondjuk nem ok nélkül
2014-04-17 10:26:00
A Mozaik Tankönyvkiadó vezetője berágott a miniszteri biztosra - mondjuk nem ok nélkül

A Mozaik Tankönyvkiadó vezetője berágott a miniszteri biztosra - mondjuk nem ok nélkül

A Mozaik Kiadó igazgatója azt kéri, hozzák nyilvánosságra a tankönyvlista összeállításának szakmai és egyéb szempontjait.


Mint arról már többször beszámoltunk, az oktatási államtitkárság új rendelkezése szerint az állami iskolák nem rendelhetnek meg bármilyen könyvet a hivatalos tankönyvjegyzékről, csak a központilag ajánlott kiadványokat. A szűkített listán főleg a nemrég államosított Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó könyvei találhatók. A Mozaik Kiadónak pedig csak meglehetősen kevés kiadványa megrendelhető. 


A kilencedik osztályban a Mozaik Kiadónak 17 új kerettanterv szerint jóváhagyott kiadványa szerepel a hivatalos tankönyvjegyzéken, az állami iskoláknak ajánlott, szűkített listán ezzel szemben egy sem. 


Hegedűs István, a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos azzal magyarázza a tankönyvhadjáratot, hogy az állanak, mint fenntartónak joga van beleszólni a tankönyvrendelésekbe, hiszen a könyveket az állami költségvetés fizeti. A Mozaik Kiadó vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az érvelés sántít, mert a 3-12. évfolyamokon a diákok közel 50 százalékánál a szülők fizetik a tankönyveket.


Reményfy Tamás - a Mozaik Kiadó vezetője - arra is felhívta a figyelmet, hogy  félrevezető és hiányos a miniszteri biztos azon kijelentése is, hogy a tankönyvellátásról szóló törvény a rendeléseket a fenntartó egyetértéséhez köti. Ha ugyanis a fenntartó a tankönyvrendeléseknél előre közli, hogy egyetértésének mi a feltétele, akkor azt nem egyetértésnek, hanem előírásnak hívják. Ez pedig sérti a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás törvényben biztosított jogát.


A Mozaik Kiadó vezetője összességében úgy látja, hogy a jelenleg piacvezető kiadó kiszorítása a cél, hogy ne lehessen jobb könyveket kapni  az állami kínálatban szereplőeknél. A tapasztalatok szerint ugyanis általában a Mozaik könyveit szokták választani, ha erre van lehetőség. 


Magyarul, inkább tanuljanak silány könyvekből a gyerekek, csak ne a Mozaik termékeit válaszák... Ötletes.

Utoljára frissítve: 2014-04-17 10:27:55

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az talán ma már nem is kérdés, hogy a kapcsolatok java része az internetes portálokon kezdődik. Akár a közös...
Bővebben >>