Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
A nemzeti érdekeket védi az LMP
2016-05-25 14:15:57
A nemzeti érdekeket védi az LMP

A nemzeti érdekeket védi az LMP

Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a nemzeti érdekeket védő LMP javaslatai meghallgatásra találnak-e a kormánypártok körében is. A zöldpárt egyértelműen elutasítja az Európai Unió és az Egyesült Államok, illetve Kanada között tervezett szabadkereskedelmi egyezményeket, rövidített nevükön a TTIP-et  és a CETA-t.

 

A megállapodás jelentős mértékű kockázattal, de számos csábító lehetőséggel is bír, legalábbis első ránézésre, de alaposabb tanulmányozás és több szempont figyelembevétele után a képzeletbeli mérleget mindenféleképpen a hátrányok húzzák le.

 

 

Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője vezérszónoki felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak azonnal fel kellene állnia a szabadkereskedelmi tárgyalások asztalaitól, ha valóban a magyar emberek és az ország érdekeit képviseli:

–A konfliktus nem az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között van, hanem a nagyvállalatok és az emberek, valamint a természeti értékek között van. A szabadkereskedelmi egyezmények egy lefelé tartó versenyhelyzetet eredményeznek, mivel néhány óriásvállalat érdekét szolgálják csak. A magyar kormány minden olyan egyezmény ellen emeljen vétót, amely visszalépést eredményez a már elért emberi jogok, munkajog, az egészségügy, környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság Európában már elért szintjéhez képest. Ne gondolja azt a magyar kormány, hogy a génmódosított (GMO) élelmiszerek behozatalának tilalmát, amihez legalábbis eddig szintén ragaszkodott, fenn lehetne tartani, ha a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésre kerülnének. Nem egy rendelettel, hanem szép lassan oldanák fel ezt a kitételt is. Magyarországnak nem érdeke a kereskedelmi egyezmények létrejötte: gazdaságunknak, természeti és kulturális örökségünknek, hagyományainknak az nem felelne meg – mondta Schiffer.

 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese felszólalásában hangsúlyozta, hogy a szabadkereskedelmi egyezményekkel mindig a gazdagabbak járnak jól és a szegényebbek még szegényebbek lesznek. Emlékezetett arra is, hogy a folyamat értékelésekor világosan kitűnik az az adat, hogy a világ 65 leggazdagabb embere sokat profitált az utóbbi években, a korábbiakhoz képest 40%-kal gyarapodott a vagyonuk, ugyanakkor a legszegényebb három és félmilliárd embernek van ugyanakkora vagyona, mint az említett 65 milliárdosnak.

 

 

Sallai R. Benedek, szintén az LMP országgyűlési képviselője, felszólította a kormányt, hogy azonnal álljon fel a tárgyalóasztaltól:

–A globalizáció az emberek elszegényedéséhez, a milliárdosok meggazdagodásához vezet és erre több évtizedes tapasztalat van. Ez a jelenség figyelhető meg az országunkon belül is. A kormány a magyar emberek képviseletét vállalta. Amivel előjönnek, hogy az exportunknak jó lenne az egyezmény, az sem feltétlenül helytálló, de miért is kell a kivitelre hivatkozni, amikor a belső piaci igényekre támaszkodó gazdaságra lenne leginkább szüksége a magyar embereknek – mondta Sallai R. Benedek.

 

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke közösségi oldalán osztotta meg az észrevételeit:

„Ha bulvárban kellene tudósítanom, ezeket hangsúlyoznám: offshore-bíróságok, élelmiszerterrorista cégek, plutónium a gyermekek müzlijébe, hormonkezelt marha és klórozott csirke. De vissza az ülésterembe, hiába próbálják elsikálni a különbségeket minden oldalról, itt kőkemény értékvita zajlik. A technokrata stílus eluralta a 20. századot, a 21. században a mi felfogásunk szerint értékviták mennek: számot kell adnia minden formációnak, hogy milyen értékek talaján mi mellett teszi le a voksát, kinek a pártján áll és kit szolgál. Ilyen megközelítésben nagyon tanulságosak a felszólalások.”

 

Mesterházy Attila az MSZP vezérszónokaként azon az állásponton volt, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény számos lehetőséget hozhat, de a feltételes módot hangsúlyozzta, és jelen információk alapján arra jutott, hogy a nagyok és az erősök számára jó ez a megállapodás, és mindenki más veszít, és inkább az USA érdekeit szolgálja az EU-val szemben.

 

Hörcsik Richárd a Fidesz nevében elmondta, eljutottak odáig, hogy vegyes megállapodás kellene, s a nemzetállamoknak legyen beleszólása a dolgok alakulásába. A szintén Fideszes Németh Zsolt szerint egy rossz TTIP rosszabb, mintha egyáltalán nem lenne.

A kormánypárti Nyitra Zsolt bedobta, hogy "üzenjünk Brüsszelnek" és "üzenjünk Washingtonnak".  Szél Bernadett szerint viszont pont ezt nem kellene tenni, helyette egy karakán kormányra lenne szükség, amelyik nem össze-vissza csatározik, hanem ahol valóban kemény hozzáállás kell, ott nem remeg meg a keze.

 

A vitanap nem záródott határozattal, de mindenképpen jó volt arra, hogy a pártok elmondhassák a véleményüket és aki kíváncsi rá az több érv ismeretében követhesse az eseményeket.

 

Kertész Z István

 

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>