Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A nemzeti parkok napjára
2016-05-24 20:30:52
A nemzeti parkok napjára

A nemzeti parkok napjára

Európa nyugati fele az elmúlt évszázadokban az eredeti életközösségek túlnyomó többségét elvesztette és most nagyon sok munkával, pénzzel és odafigyelés árán próbálja meg fenntartani megmaradt természeti értékeit. A volt szocialista országokban ehhez képest viszonylag sok eredeti vagy ahhoz hasonló élőhely maradt fenn.

 

Azonban utóbbiak, hiába bírnak jelentős természeti értékgazdagsággal, mára egyre veszélyeztetettebb helyzetbe kerülnek – hívja fel a figyelmet a Lehet Más a Politika (LMP) szakpolitikusa és országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek.

 

 

–Hazánkban is veszélyeztetettek a természeti értékek, noha tíz nemzeti park igazgatósága őrzi ezeket, sőt közülük több a világörökség részét is képezi. Méltán lehetünk büszkék nemzeti parkjainkra, amelyekben sok elhivatott, elkötelezett szakember igyekszik mindent megtenni a fajok és élőhelyek védelme érdekében. Ennek ellenére legtöbbször botrányok kapcsán hallunk csak a nemzeti parkokról: korrupt földpályázat, botrányos természetpusztító építkezések, értékeink kiárusítása a Hortobágytól a fővárosi Molnár János barlangon át Balatonfenyvesig.

 

A nemzeti parkok nemzetünk, hazánk természeti értékeinek, táji sokféleségének, kulturális örökségének őrzői, és jó lenne, ha erről nem csak évi egy napon emlékeznénk meg. A magát nemzetinek mondó kormány a nemzet örökségét veszélyeztető hanyagsággal és a szabadrablás színhelyeiként kezeli természetvédelmünk eme végvárait. Ezt a gyakorlatot sürgősen meg kell szüntetni – figyelmeztet fogyadozó természeti értékeinkre Sallai R. Benedek.

 

 

Magyarországon az első nemzeti park 1973-ban a Hortobágyon alakult meg, amelyet két évvel később a Kiskunsági követett.

 

A Magas-Tátra területére már az első világháború előtt felvetődött egy nemzeti park létesítése. Az elképzelés szorgalmazói között jelentős számú lengyel turista is volt, hiszen a világháború után már nem járhattak olyan könnyen át a Tátra nagyobbik részét kitevő csehszlovák oldalra, mint ahogyan a monarchia idejében lehetett. A nemzeti park létesítésével viszont arra számítottak, hogy azzal egyszerűbbé válik az átjárás. A csehszlovák oldalon viszont a magánkézben lévő fürdőtelepek akadályozták a megvalósítás eszméjét, mert a tulajdonosok a turizmus és vendégjárás korlátozásától tartottak. A nemzeti park hivatalos megalakulásának azonban alapfeltétele volt, hogy területe állami kézben legyen.

 

A két állam küldöttsége Krakkóban már 1925-ben megállapodott a legfontosabb kérdésekben, de sokféle ellenérdek gátolta a megalakítást. A krakkói tanácskozáson azonban a legfontosabb dolgokban mégis sikerült megállapodni: nem szabad korlátozni a természetjárást és az idegenforgalmat, illetve a racionális erdő- rét- és vadgazdálkodást fenn kell tartani, de szigorú korlátok között. Természetvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket már 1940-ben hoztak, a Tátrai Nemzeti Park 1949-ben alakult meg.

 

 

Néha egy-egy magánszemély is sokat tett a természet és a környezet védelméért. Dr Pápa Miklós turistaszakíró magánemberként próbált a természetvédelemben tevékenykedni. Az 1930-as évek végén már szakmai rovatot vezetett a Magyar Turista Élet című lapban. Később a budai Remete-szurdok-völgyet mentette meg sikeresen. Az 1960-as években addig járt a különböző hatóságokhoz, míg meg nem szüntették ott a külszíni kőfejtést, és a környéket szinte teljesen tönkretevő mészégetést.

 

A völgyben jégkorszakból visszamaradt növények, híres régészeti lelőhelyek találhatóak a mai napig. Az akkori állapotokat ma el sem tudjuk képzelni: az Ördög-árok medrében jóval több hulladék, vegyi szemét volt, mint víz. Pápa munkássága révén a területen lévő bányát bezárták és sikerrel rekultiválták, valamint a patak medrét is alaposan kitisztították.

 

Kertész Z István / kép: Kirándulók fotói

Utoljára frissítve: 2016-05-24 20:49:45

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:00, Hírek, Színes Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az intim játékszerek világa az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, új dimenziókat nyitott a sze...
Bővebben >>