Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
A párizsi terrortámadások rövid összefoglalója
2015-11-14 15:30:37
A párizsi terrortámadások rövid összefoglalója

A párizsi terrortámadások rövid összefoglalója

További hat helyszínen voltak lövöldözések. Egy koncertteremnél túszokat ejtettek. A párizsi rendőrfőnök azt mondta, valamennyi támadó halott, de még nyomoznak az esetleges cinkosok és segítők után. A francia államfő az Iszlám Állam elkövetett háborús tettnek nevezte a merényleteket. A nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja reggel döntött: megerősítik a magyarországi biztonsági intézkedéseket, a vasárnapot pedig nemzeti gyásznappá nyilvánították.

 

Az IÁ vállalta

 

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében. A dokumentum szerint az IÁ harcosai robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtották végre támadásaikat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. A célpontokat korábban alaposan tanulmányoztak. A merényletekkel megmutatták Franciaországnak, hogy fő célpont marad mindaddig, amíg fellép az Iszlám Állam ellen. A támadássorozat egyúttal válasz az iszlám prófétáját ért sértésekre, valamint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek elleni francia légicsapásokra - közölte a dzsihadista szervezet.

 

Elfogták a merénylők cinkosát?

 

Valószínűleg a párizsi merényletek elkövetőinek egyik cinkosát, egy montenegrói férfit vették őrizetbe a napokban Bajorországban - jelentette a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság. Az osztrák főváros és München közti autópályán állították meg néhány napja. Autójában találtak több lőfegyvert, lőszert és több kilogramm robbanóanyagot, valamint dokumentumokat, amelyek erősen arra utalnak, hogy Párizsba akart menni. A férfi őrizetbe vételéről tájékoztatták a francia hatóságokat.

 

 

Gyanús belga rendszámú autó

 

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - tudta meg a La Une belga televízió. Titkosszolgálati információkra hivatkozva azt is jelentette: erős összefonódás lehet a belga és francia szélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják.

 

Félárbocon az EU zászlaja

 

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt. Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője még hajnalban részvétét fejezte ki a francia elnöknek, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szombaton közleményben ítélte el a támadásokat.

 

Francois Hollande: az Iszlám Állam követte el a merényleteket

 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte a francia államfő a párizsi merényleteket. "Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta Francois Hollande a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá. "Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett" - fogalmazott a francia elnök.

 

Áder János: Franciaország számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására

 

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától - írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek küldött részvéttáviratában. A magyar államfő azt írta, mély megrendüléssel értesült a párizsi merényletekről, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak. Hozzátette: Franciaország az értelmetlen és embertelen terror elleni harcában a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

 

Angela Merkel: a választ közösen fogjuk megadni

 

A németek együtt sírnak és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel Berlinben. A német kancellár hangsúlyozta: a terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem mindannyiunk ellen intéztek támadást, ezért a választ is közösen fogjuk megadni. Közölte: a német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez. A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban.

 

Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon

 

"Döntés született arról, hogy megerősítik az ellenőrzést a belga-francia határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken. A közúti közlekedés zavartalan" - tudatta a belga külügyi tárca. A Thalys és az Eurostar nagysebességű vonatok üzemeltetője ezzel egy időben bejelentette, hogy szerelvényeik rendben közlekednek.

 

Disneyland ma zárva tart, lemondták valamennyi sporteseményt

 

Az áldozatok iránti együttérzéséből ma nem nyitja ki kapuit a párizsi kalandpark. A kormány arról döntött, hogy hétvégén nem tartanak sporteseményt Párizsban.

 

Francois Hollande francia köztársasági elnök további katonákat mozgósított

 

A BBC arról tudósít, hogy jelenleg is zajlik miniszterek és katonai vezetők jelenlétével egy védelmi tanácskozás. A lap információi szerint további 1500 katonát vezényeltek ki a parlament, oktatási intézmények, turistalátványosságok  védelmére.

 

Több helyszínen is támadtak a terroristák

 

A kora reggeli beszámolók szerint legalább 120 áldozata (a korábbi hírek még 140 áldozatról szóltak) és 80 súlyos sérültje van az éjszakai merényletsorozatnak Párizsban. A támadók egyszerre hét helyen csaptak le a város északi és keleti részén. A nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában követtek el merényletet.

 

 

Ügyészség: nyolc elkövető halt meg

 

Nyolc terrorista halt meg a pénteki párizsi terrortámadások után, közülük heten felrobbantották magukat - közölte a francia ügyészség szombat késő hajnalban. Agnes Thibault-Lecuivre, a hatóság szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyolcadik terroristát a biztonsági erők lőtték le, amikor megrohanták a Bataclan koncerttermet. Hozzátette: elképzelhető, hogy további terroristák vannak szökésben.

 

Párizsi főügyész: több szálon indult vizsgálat

 

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban. Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.

 

Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

 

A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt. Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.

 

Leoltották az Eiffel-torony fényeit

 

A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.

 

New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.

 

Pokolgépet hatástalanítottak a nemzeti stadionnál

 

Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett - jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.

 

A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt. Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.

 

Megrohamozták a túszejtőket

 

Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek - jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor. Egy rendőrtiszt vérfürdőként jellemezte a koncertteremben történteket, hozzátéve, hogy a támadók robbanóanyagokat rögzítettek a túszokra.

 

Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma, és félő hogy az áldozatok száma még nőni fog.

 

Öngyilkos merénylők robbantottak a stadionnál

 

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.

 

Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.

 

A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.

 

Rendkívüli állapotot hirdetettek Franciaországban

 

Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett Francois Hollande francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban történt terrorcselekmények miatt, amelyek éjfélig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.

 

Hollande példátlannak nevezte a Párizst ért terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot.  Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét.

"Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (...) ez borzalom" - fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.

 

 

Párizs, 2015. november 14. Francois Hollande francia elnök a párizsi Bataclan koncertteremhez érkezik 2015. november 13-án éjjel. A francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 140 ember meghalt, sokan megsebesültek. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását.

 

A lakosságot arra kérték, ne menjen ki az utcára

 

A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

 

A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak - jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.

 

MTI/hirado.hu/BBC

 

 

További híreink
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Online is vehetünk autópálya-matricát
Sokan biztosan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a benzinkúton kellett sorban állni a szélvédőre simítható, onnan aztán csak darabokban leszedhető autópálya-matri...
2024-03-14 17:32:36, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kampánya mögé.
2024-03-02 16:17:16, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>