Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni
2022-06-24 21:13:58
A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni

A Pegasus kiberfegyver gyártója nem tud megnyugtató válaszokat adni

A Momentum EP képviselője szerint az izraeli cég eddig ellentmondásosan nyilatkozott arról, hogy milyen ügyfél adatokra is láttak rá pontosan. Holott a technológiából arra következtethetünk, hogy akár mindenre: a titkosszolgálatok által begyűjtött adatokra ugyanúgy, mint a megfigyeltek listájára.

 

Donáth Anna az NSO-tól megjelent Chaim Gelfand az alábbi kérdéseket tette fel:

 

-Tervezik-e felülvizsgálni a korábbi szerződéseket most, hogy rengeteg esetben kiderült, az NSO ügyfelei visszaélnek a kiberfegyverrel, amit kézhez kaptak?

 

-Milyen eszközei vannak az NSO-nak azt megakadályozni, hogy újságírók váljanak olyan programok áldozatává, mint a Pegasus kémprogram?

 

Chaim Gelfand válaszaiból kiderült, ha tudomásukra jut egy visszaélés, akkor azt kivizsgálják. De bevallása szerint nem tudnak átfogó vizsgálatot folytatni, mert ők csak a megcélzott telefonszámokat látják. Azt is csak akkor, ha azt megmutatja nekik a megrendelő. Igaz, ha ezt nem teszi meg, elmondása szerint megszakítják az együttműködést.

 

Ugyanakkor az állítás, miszerint nem tudnak átfogó vizsgálatot folytatni, ellentmondásban van azzal a korábbi állításával, hogy az NSO részletesen kivizsgálja a visszaéléseket. Chaim Gelfand arra sem adott semmilyen konkrét bizonyítékot, hogy valóban felbontották azokkal a vevőkkel a szerződéseket, akik visszaéltek a Pegasus kiberfegyverrel.

 

Az NSO képviselője rendre kitért a konkrét válaszok elől. Chaim Gelfand egyrészről azt állítja, csak jogállamoknak értékesítik a kiberfegyvereiket. Másrészről viszont az NSO képviselője nem volt hajlandó elárulni, mi alapján győződtek meg arról, a partnereik megfelelnek a jogállamisági kritériumoknak, és biztosított, hogy nem vetik be a Pegasust civilekkel, újságírókkal és ellenzéki politikusokkal szemben.

 

A Pegasus vizsgálóbizottság viszont legalább most annyit megtudhatott, hogy bár a cég állandóan arra hivatkozik, hogy terrorcselekményeket akadályoznak meg a Pegasus kiberfegyverükkel, valójában nem vezetnek statisztikát arról, hogy hány ilyen eset történt.

 

Donáth Anna szerint a mostani meghallgatás egy újabb erős érv amellett, hogy legalább ideiglenesen le kell állítani vagy be kell tiltani a hasonló megfigyelési technológiák használatát és értékesítését. Szerinte csak így akadályozható meg az emberi jogokkal való további visszaélés.

 

Ezzel maga Chaim Gelfand, az NSO képviselője is egyetértett az ülésen, ő is fegyverkereskedelmi szabályozást kér a kiberfegyver iparágra, és egy független szervezet felállítását, ami ellenőrzi a szabályok betartását. Donáth Anna szerint ilyet már sok iparág követelt, amikor rájött, hogy ez elkerülhetetlen.

 

A Momentum EP képviselője szerint az NSO képviselőjének meghallgatása után a Pegasus bizottság végső célja nem változott: miután erőteljes, uniós együttműködéssel feltárták a demokráciát is veszélyeztető megfigyeléseket, európai szintű Pegasus-törvényt kell, hogy elfogadjon az Európai Parlament.

 

K.Z I. /Kép forrása: Donáth Anna közösségi oldala

 

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Azt mondják, sosem öregszik meg az, aki nem felejt el játszani. Természetesen más játékok kerülnek terítékre g...
Bővebben >>