Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
A Raoul Wallenberg iskola csak szonda volt
2015-04-26 18:41:50
A Raoul Wallenberg iskola csak szonda volt

A Raoul Wallenberg iskola csak szonda volt

A 25 iskolát tömörítő Gyakorlóiskolák Szövetsége állásfoglalásában azt kérte Balog Zoltán emberierőforrás-minisztertől, hogy „érdemben tárgyaljon a szövetség elnökségével a kialakult helyzetről” - írja az Origó. A portálnak Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós gyakorlóiskolájának igazgatója azt mondta, bár a döntés nem érinti az összes iskolát, ezt mindenki érdekében meg kellett tenniük.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán jelentette be, hogy az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kilenc gyakorlóiskolát átvenne az egyetemektől, főiskoláktól: a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskoláját és Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiumát, az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskoláját, a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumát, a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskoláját, a Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégiumát (Sopron), illetve Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskoláját (Győr), a Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskoláját, a Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnáziumát (Jászberény).

 

A Radnóti igazgatója az Origónak elmondta: a részletes okokat egyelőre nem ismerik, lehetnek gondok a finanszírozással, a vezető tanárok óraszámával és a képzéssel is. Az érintettek azt sem tudják, az átalakítás milyen gyakorlati változásokat hozna az iskolák életében. A minisztérium szerint az átszervezésre a hallgatói létszám csökkenése, illetve azért van szükség, mert az iskolákban nem végez elég tanárszakos hallgató gyakorlótanítást. Molnár Katalin szerint ugyanakkor a kilenc intézmény között van olyan is, amely kifejezetten sok tanárt indít el a szakmában.

 

 

Az egyik iskola a vs.hu-nak névtelenül nyilatkozó igazgatóhelyettese szerint viszont az ő intézményükben kevesebb tanárjelölt van az előírtnál, de ez az összes többi gyakorlóiskola esetében is így van. A Debreceni Egyetem közleménye szerint a hallgatók száma a többciklusú tanárképzés bevezetése miatt csökkent, de az osztatlan képzés visszaállításával nőni fog.

 

A portálnak nyilatkozó igazgatóhelyettes szerint az átalakítás elbocsátásokkal is járhat, a tanárjelöltekkel foglalkozó vezetőtanároknak ugyanis eddig 12-14 órát kellett tartaniuk a Klikhez tartozó iskolákra vonatkozó 22-26 helyett. Ha az intézmény megszűnik gyakorlóiskola lenni, a mostani 13 vezetőtanárból az óraszám-növekedés miatt hatot el kell bocsátaniuk - mondta.

 

A felsőoktatási államtitkárság szerint a döntésben a szülők és a fenntartók véleményét is figyelembe veszik majd. Az egyetemeknek, főiskoláknak május 8-ig kell vizsgálatot készíteniük a hatékonyságról: Molnár Katalin szerint nagyon kevés időt kaptak. A végső döntés május végére várható, és lényegében Balog Zoltán kezében van. Az április 9-én kiadott kormányrendelet szerint viszont a felsőoktatási intézményeknek csak december 31-ig kellene felülvizsgálniuk, hogy az általuk fenntartott iskolák teljesítik-e a gyakorlóintézménnyé nyilvánítás feltételeit.

 

 

A hvg.hu információi szerint a Pécsi Tudományegyetemen az átvételtől függetlenül racionalizálás címén összevonnák az eddig külön vezetés alatt működő intézményeket, a tanári gárdák ugyanakkor ezzel nem értenek egyet. A portál által megkérdezett tanár szakos hallgatók elégedettek voltak az I. számú Gyakorlóban töltött szakmai gyakorlatukkal.

 

Bodnár Mihály, a nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája igazgatóhelyettese a Kelet-Magyarország napilapnak azt mondta: okkal tartankk attól, hogy az új fenntartó szűkítené az Apáczai mozgásterét, idővel pedig a diák- és pedagóguslétszámot is. Kovács Ferenc polgármester szerint az EMMI kritikája jogos, mert a két gyakorlóiskolában több mint ezer diák tanul, a főiskola pedagógusképzésén viszont "óriási a visszaesés".

 

 

Kovács László, az Apáczai nyugalmazott tanára viszont a Facebookra is kikerült levelében azt írta: csak "alantas, sokszor talán anyagias érdekek" számítanak és a "háttéralkuk nyálkás világa”. Az apáczais diákok szülei április 28-ára szerveznek tiltakozó akciót, és online petíciót is indítottak.

 

A Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 450 diákjának szülei a Facebookon tiltakoznak, szerdán pedig fórumot tartottak. Az iskola a város vezető iskolái között van, ezt a minőséget is féltik most a szülők, diákok, dolgozók. Faragó Sándor, az egyetem rektora pedig kijelentette: az egyetem ragaszkodik a gyakorlóiskolájához.

 

(forrás: eduline.hu)

 

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>