Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
A rokkantak még nem adják fel
2014-05-29 09:00:57
A rokkantak még nem adják fel

A rokkantak még nem adják fel

Tarthatatlan helyzetbe kerültek a korhatár alatti rokkantak a Fidesz-kormányzat alatt. Ezt nem lehet elég gyakran ismételni, hiszen számtalan ember került baja, nem is gondolnánk mennyi közvetlen vagy közvetett érintett van rokkant-ügyben.

 

A Hírhatárt már többször keresték meg döbbenetes emberi sorsokkal megküzdő rokkantak, történeteiket közre is szoktuk adni, hátha végre felfigyelnek az illetékesek a problémára.

 

Sokan úgy vélik, túlzás az a panaszáradat, amiről beszámolunk, de sajnos, nagyon is valós és drámai az ő élethelyzetük. Akik megfelelnek a követelményeknek és viszonylag „rendesen” ellátottak, azok is fillérekből tengődnek Viszont akadnak olyanok is, mint a gyesen, főállású anyaként, ápolódíjasként, vagy évek óta munkanélküliként, az állami gondoskodás helyett egyetlen fillér pénzellátást sem kapnak. Ezekről az emberekről főként a családjuknak kell gondoskodni. Az alaptörvény és a szociális törvény rendelkezései a családjaik nyakába varrja a súlyos betegeket.

 

Akadnak olyan betegek, akik egyetlen fillér állami támogatást sem kapnak. Beszámoltunk mi is ilyen esetekről, mint pl. egy 55 éves vastagbélrákos apa szívszorító történetéről. A megrokkant férfi 80% egészségkárosodás mellett nem kaphat egyetlen forint pénzellátást sem. A szociális törvény rendelkezései szerint a feleség ápolói fizetéséből, a 6 és 8 éves kisgyermekük családi pótlékából kell a súlyos beteg családfő eltartásáról gondoskodni még 10 éven át, amíg el nem éri a 65 év öregségi nyugdíjkorhatárt.

 

Olyan esetről is írtunk, amikor az édesanyja ápolásába megrokkant asszony sorsa volt döbbenetes. Az asszony karja lebénult, és más súlyos betegséget is diagnosztizáltak nála. Édesanyja halála után, még 55 évesen is, betegen is kereste a munkát. Munka-alkalmassági igazolást a szakorvosok nem adtak neki, hanem a rokkantsági ellátás igénybevételét tanácsolták neki rossz egészségi állapota miatt. Az NRSZH szigorú komplex minősítése alapján megállapítást nyert, hogy az asszony valóban rokkant, de a biztosítási idő hiánya miatt pénzellátás nem jár neki. Ez azért is felháborító, mert az időközben 60 évessé vált asszonynak megvan a 40 éves ideje az öregségi nyugdíjhoz, de az az idő, amit a szülő ápolásával töltött, nem számít bele. Így a súlyos beteg asszony egyetlen fillért sem kapott a saját jogán, hiába dolgozott egész életében. Az önkormányzathoz segélyért ment, de ott azt mondták neki, hogy a férje nyugdíjából éljenek. Közben a férje is elhunyt, mert egy hétvégén került kórházba, ahol alig volt személyzet. Mire hétfőn elkezdték volna a vizsgálatokat, addigra a vérrögök okozta érelzáródás miatt meghalt. A rokkant özvegyet teljesen ellátatlanul akarták hagyni, hogy még állandó özvegyi nyugdíjat se kapjon.

 

 

 

Egy másik özvegyet 62 évesen tettek tönkre azzal, hogy visszaminősítették 50% alá az össz-szervezeti károsodás mértékét, az özvegyi jogon folyósított nyugdíja pedig megszűnt.

 

A többgyermekes családok nyomorát generálja a szociális törvény fogyasztási egység számítása is. A megrokkant szülők eltartásához beszámítják a kiskorú gyermekek családi pótlékját, és más egyéb juttatásait is. Sőt, az árvaellátás és családi pótlék figyelembe vételével az árva gondoskodik a megrokkant, vagy munkanélküli szülőről.

     

A példák is mutatják, hogy emberekhez méltatlan életkörülmények felé sodorják az érintetteket. Ezeket a rendelkezéseket a kormánynak kellene felülvizsgálnia addig, míg valamilyen súlyos humánkatasztrófa be nem következik. A kiszolgáltatott súlyos betegek, a korhatár alatti rokkantak azonban még nem adják fel. Még reménykednek abban, hogy a kormány belátja, hogy nagyon nagy a baj, felülvizsgálja a saját döntéseit és emberhez méltó ellátásokat juttat végre az érintetteknek.

 

Cikkünk összeállításában Magyar Szociális Fórum segített, akiktől megtudtuk, sürgős találkozót kértek a kormánytól a korhatár alatti rokkantak tarthatatlan élethelyzetének rendezésére. Reméljük sikerrel járnak, bár a jelenlegi kormány szociális érzékenységét és eddigi intézkedéseit tekintve ez nem túl valószínű. 

 

 

Hírhatár-MSZF

Utoljára frissítve: 2014-05-29 09:14:56

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>