Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
A rokkantak nyílt levele Áder Jánoshoz
2014-01-20 10:03:33
A rokkantak nyílt levele Áder Jánoshoz

A rokkantak nyílt levele Áder Jánoshoz

Hétfőn adta át a korhatár alatti rokkantak nevében a Magyar Szolidaritás Mozgalom Fogyatékossággal és Megváltozott Munkaképességgel Élők Tagozatának kezdeményezésére két civil érdekvédő szervezet a rokkantak problémáiról szóló nyílt levelet a  Köztársasági Elnöki Hivatalnak.

 

A Magyar Szociális Fórum "Összefogás" csoportja is csatlakozott a SZOLIFÉT kezdeményezéséhez. Hétfő reggel a két rokkant-érdekvédelmi csoport képviselői személyesen adták át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak az Áder János köztársasági elnökhöz írt nyílt levelüket - jelentette az MSZF a Hírhatárnak.


A nyílt levelet teljes terjedelmében, változtatás nélkül tesszük közzé:Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

 

2012-ben, beiktatási beszédében Ön úgy fogalmazott, hogy „bizony felelősek vagyunk egymásért a közös boldogulásért”. Ugyancsak Ön írta: „a jogbiztonság alkotmányos elve megköveteli a jogalkotás, és ennek részeként, hogy a jogszabályok módosítása egyértelműen követhető és áttekinthető legyen mindenki számára.

 

Ezen gondolatok alapján kérjük segítségét annak érdekében, több mint 426 ezer honfitársunk hangja eljuthasson a kormánypártokhoz!

 

Ön előtt is bizonyára ismert, hogy a 2012. január 1-én hatályba lépett a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló 2011.évi CXCI. törvény alapjaiban alakította át az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és egyéb nyugdíjszerű szociális ellátásban részesülő személyek ellátórendszerét.

 

Az alapvető jogok biztosának 2013. decemberben nyilvánosságra hozott, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló vizsgálata jelentős visszásságokat tárt fel.

 

Az alapvető jogok biztosa által megállapított összegzés szerint, a megváltozott munkaképességű személyek állapotának felmérését végző és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása nem volt kellően előkészített.

 

Az újonnan felálló szakigazgatási szervek és munkatársaik nem voltak megfelelően felkészítve az átvett ügymennyiség fogadására. Sajnos az ügyek feldolgozásához szükséges infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul rendelkezésre. Az ágazatban kialakult orvos-szakértő hiány tovább súlyosbította a körülményeket. Az eljárások jelentős mértékű elhúzódása pedig súlyosbította több tízezer fogyatékossággal élő ember már amúgy is kiszolgáltatott helyzetét.

 

Bizonyára nem kerülte el ez a folyamat az Ön figyelmét sem, ahogyan számos párt, érdekképviseleti szervezet számára is sok feladatot adott.

 

Véleményünk szerint, sosem lett volna szabad megalkotni, megszavazni, aláírni és kihirdetni a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvényt ebben a formában, mert az valós társadalmi egyeztetés, hatástanulmányok és felkészülési idő nélkül került bevezetésre. A 2013. év szeptember havi ONYF statisztikai adat szerinti 426.661 fő korhatár alatti megváltozott munkaképességű személyt értelmetlenül büntettek meg vele. Több a káros hozadéka, mint amennyit nyerhetne vele a költségvetés. Ennek okán vissza kellene állítani a 2011.12.31.-i állapothoz igazodva a korhatár alatti rokkantak és az előző NRSZH felülvizsgálati rendszert.

 

Nem tudjuk elfogadni, hogy rokkantsági nyugdíjak helyett, a szociális ellátórendszerből kapnak az érintettek segélyszerű ellátást, egy élet munkája után. Vissza kellene állítani a nyugdíjjogosító jogfolytonosságát a rokkantéveknek, melyektől visszamenőlegesen lettek megfosztva a korhatár alatti rokkantak.

 

Magyarország kormánya, ha kell, törvényt alkot két nap alatt, két-károm hónap alatt képes és hajlandó Alaptörvényt módosítani, ám amikor polgárainak sokaságát súlyosan veszélyeztető helyzetet idéz elő, és erre az Alkotmánybíróságról, az Alapjogok Biztosának Hivatalából is figyelmeztetik, nem akar hatásos XXI. századi válaszokat adni.

 

Az alapvető jogok biztosa által is bírált törvény megalkotása, illetve életbe lépése óta történt tiltakozások és perek hűen számolnak be a megváltozott egészségi állapotú és a fogyatékossággal élők problémáinak összetettségéről. Az egészségügy, a gazdaság, a szociális ellátórendszer sem marad érintetlen, ezért stratégiai fontosságúvá kell válnia végre annak, hogy a problémákra megfelelő európai, erkölcsös, emberséges, szakemberek és civilek együttes támogatását élvező válaszok szülessenek.

 

 

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

 

Amennyiben beiktatási beszédében Ön valóban komolyan gondolta az egymás iránti felelősségvállalást, arra kérjük, segítsen elvinni a 426.661 ember hangját a jogalkotókhoz!

 

Arra kérjük, hogy közjogi felhatalmazása folytán fokozott figyelmével segítse ezeknek az embereknek az életét, segítse a demokráciába és Magyarországba vetett hitét!

 

Magyarország senkiről nem mondhat le!

 

Magyarország polgárai által megválasztott képviselők senkiről nem mondhatnak le, és nem mondhatunk le civilként mi sem egymásról, másik honfitársunkról!

 

Tudjuk, hogy a Sándor Palotát olyan hellyé kívánja formálni, ahol a díszes falak nem rejtik el az igazságot, legyen az a múlté, legyen az akár a jelené, a jövő érdekében.

 

Tudjuk, hogy választási év van.

 

Tudjuk, hogy sokan vannak, akik számára ez a kérdés sosem volt fontos, de azt is tudjuk, hogy a családok majdnem fele rendelkezik legalább egy érintettel.

 

Tudjuk, hogy nélkülük nem születhet jó megoldás, de ellenük sem.

 

 

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

 

Kérjük, segítsen abban, hogy a kormány minél hamarabb orvosolja az alapvető jogokkal összefüggő visszásságokat!

 

Mi készen állunk a párbeszédre.

 

Készen állunk a tiltakozásra.

 

Készen állunk a vitára.

 

Készen állunk a választásra is.

 

 

 

Válaszát és védelmét remélve maradunk tisztelettel:

 

 

Budapest, 2014. január 20.

 

 

Magyar Szociális Fórum                                  Magyar Szolidaritás Mozgalom

„Összefogás a korhatár alatti rokkantak         Fogyatékossággal és Megváltozott                                  

emberi jogaiért” csoport                                  Munkaképességgel Élők Tagozata


-naan-

fotó: mti

Utoljára frissítve: 2014-01-20 10:18:21

További híreink
Tele lesznek a szegedi szállodák a húsvéti ünnepeken
Az egész országban teltházzal üzemelnek a szállodák a húsvéti ünnepekkor, a szobák átlagára pedig 5-10 százalékkal magasabb a tavalyinál - mondta Flesch Tamás, a Magyar S...
2019-04-18 12:59:15, Hírek, Aktuális Bővebben
Végre jól járható lesz a Kollégiumi út
Gazdasági területek útfejlesztésére az elkövetkező időszakban több mint 5 milliárd forintot fordít majd az önkormányzat. Ezek a beruházások három területen valósulnak maj...
2019-04-16 13:21:48, Hírek, Aktuális Bővebben
Szeged pénzzel segíti a Notre Dame újjáépítését
Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott Szegednek a város nagy árvíz utáni újjáépítéséhez. Most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.
2019-04-16 12:30:32, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Mol bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolajét ugyanakk...
Bővebben >>