Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A rózsadombi családi mészárlás és az Isztambuli Egyezmény
2019-08-26 14:22:31
A rózsadombi családi mészárlás és az Isztambuli Egyezmény

A rózsadombi családi mészárlás és az Isztambuli Egyezmény

Az egész ország megdöbbenve értesült a budapesti Zöldlomb utcai lakásban történt családi tragédiáról. Sajtóhírek szerint a rendőrség eddig azt állapította meg, hogy a 35 éves férfi előbb megölte 31 éves élettársnőjét és közös négy éves gyermeküket, majd magával is végzett. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a tényleges indíték és írásunk szempontjából másodlagos.

 

A fő kérdés az, hogy bár a szomszédok tettek bejelentést a veszekedést halva, sőt erre először a rendőrség ki is jött, de a második bejelentésre már nem reagált semmit sem a testület és csak akkor mentek újból a helyszínre, amikor a lakást bérbe adó tulajdonos sem tudott bejutni az ingatlanába. Ekkor fedezték fel a három holttestet. A rendőrség most azzal magyarázkodik, hogy hiába mentek volna ki a lakótársak második jelzésére, akkor  – a halottkém jelentése szerint – már úgysem élt a család egyik tagja sem. Sőt a tevékenységirányító rendőrtiszt ellen fegyelmi vizsgálatot is indítottak és ezzel a testület úgy gondolja, hogy több dolga már nincs is.

 

Itt jön a képbe az Isztambuli Egyezmény. Magyarország már 2014-ben aláírta a családon belüli erőszak ellenes nemzetközi dokumentumot – de azóta sem ratifikálta, vagyis nem illesztette be az Egyezmény kritériumait a hazai jogrendbe. Ami azért is nagy hiba, mert Magyarországon hetente meghal erőszakban egy nő és havonta egy gyermek, a legtöbbször családon belüli az elkövető. Ez az igen szomorú statisztika is rávilágít arra, hogy mennyire szűkség lenne a családon belüli erőszak megelőzésére, a sérelmet szenvedettek, ha még lehetséges, megsegítésére. Az áldozatok elsősorban nők, másodsorban gyermekek, de férfiak is lehetnek azok.

 

Az Isztambuli Egyezmény hazai jogrendbe-állításáért több ellenzéki képviselő seregnyi alkalommal felszólalt a magyar parlamentben. Szél Bernadett volt LMP-s, most független országgyűlési képviselő hosszú évek óta harcol a szerződés hazai gyakorlatba átültetéséért. A családon belül bántalmazott nők és gyermekeik menedékházakban való elhelyezéséért ugyanúgy felemelte a szavát, mint a tragédiák lehetséges megelőzéséért.

 

Korábban a Lehet Más a Politika nevében Szél Bernadett arról beszélt: „Mi kezdettől arra buzdítottuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket a családon belüli erőszak felszámolására, javasoltuk az önálló büntetőjogi tényállás bevezetését a Büntető törvénykönyvbe, majd ennek elfogadását követően az átfogó szakpolitikai intézkedéseket előíró Isztambuli Egyezményhez való csatlakozást. Az Egyezmény aláírása ugyan 2014 márciusában megtörtént, kihirdetése azonban a mai napig várat magára.”

 

És itt jön a képbe, hogy az Isztambuli Egyezmény arra is kitér, hogy az áldozatokkal érintkező hatóságokat megfelelően készítsék fel az ilyen krízis helyzetekre és nagyobb empátiával, beleéléssel végezzék a munkájukat. Nagy valószínűség szerint most is szerepet játszhatott a történetben, hogy a műveletirányító rendőrségi alkalmazott nem volt kellőképpen felkészítve az ilyen helyzetekre, nem vette elég komolyan az intő jeleket azon kívül, hogy alkalmatlannak bizonyult. Most – jogosan – veszik elő ezt az alkalmazottat, de igazából a kormánypártoknak az Isztambuli Egyezménynek a hazai jogrendbe állítását ellenző magatartása jócskán belejátszott abba, hogy a zöldmáli családi tragédiát nem tudták megelőzni. Ezzel, ha igaz a rendőrség eddigi felderítése, miszerint a férfi ölt, nem mentjük őt fel tettének borzalmas következménye alól, de a hasonló esetekből, ha nem is mind, de jónéhány megelőzhető lenne az Isztambuli Egyezmény hazai hatálybalépésével.

 

Nem közvetlenül hasonló tragédia, de Romániában, megölt kislányok miatt egy sereg rendőri vezetőnek és politikusnak le kellett mondania. Idehaza?

 

Kertész Z István

 

Utoljára frissítve: 2019-08-27 09:42:41

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>