Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
A szexuális erőszak áldozatainak ajánlja Nobel-díját mindkét kitüntetett
2018-10-06 11:24:45
A szexuális erőszak áldozatainak ajánlja Nobel-díját mindkét kitüntetett

A szexuális erőszak áldozatainak ajánlja Nobel-díját mindkét kitüntetett

Murad a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetést és meghatottságot érez a díjjal kapcsolatban.

 

„Mint egykori áldozat, hálás vagyok ezért a lehetőségért, hogy felhívhatom a nemzetközi figyelmet a jazidik nehéz helyzetére, akik elképzelhetetlen bűncselekményeket szenvedtek el a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) által elkövetett népirtás óta, amely 2014-ben kezdődött” – mondta.

 

„Ajánlom ezt a díjat minden jazidinak, irakinak, kurdnak, minden kisebbségnek és a szexuális erőszak áldozatainak világszerte” – áll Murad közleményében. A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd.

 

Az Iszlám Állam őt is elrabolta 2014-ben az északnyugat-iraki Moszul elfoglalásakor, és szexrabszolgaként adták-vették. Tanúja volt sok más nő megerőszakolásának is. Hat fivérét és anyját meggyilkolták, mert nem voltak hajlandók áttérni az iszlám hitre. Végül egy szunnita muzulmán család segítségével tudott megszökni a dzsihadisták fogságából.

 

Mukwege szintén a szexuális erőszak áldozatainak ajánlotta díját. „Ez azt bizonyítja, hogy már elismernek Titeket. Ennek a díjnak nem lenne semmi értelme, ha nem ismerné el a nők harcát” – mondta a 63 éves kongói sebész-nőgyógyász.

 

Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban, Bukavu városban. Az orvos 1999 óta a szexuális erőszak több mint 85 ezer áldozatát részesítette mind fizikai kezelésben, mind pszichológiai támogatásban.

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>