Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A tanyasi gazdálkodóknak szánt pénzt a luxuspiac kapta
2016-06-07 19:11:18
A tanyasi gazdálkodóknak szánt pénzt a luxuspiac kapta

A tanyasi gazdálkodóknak szánt pénzt a luxuspiac kapta

Az LMP szakpolitikusa és országgyűlési képviselője, Sallai R. Benedek a nemrég felújított Hold utcai luxus vásárcsarnok bejáratánál sajtótájékoztató keretében nyilatkozott a kialakult anomáliákról.

 

–A Fideszes vidékfejlesztés szimbóluma a Budapest V. kerületében lévő Hold utcai piac, illetve vásárcsarnok. A II. Fidesz-kormánynak még olyan elképzelése volt, hogy a tanyasi környezetben élők, főleg a kistermelők élethelyzetén javítsanak. Maga a gondolat helyénvaló, hiszen az ilyen környezetben élők viszonylag kis területen termelik meg a maguk és családjuk eltartásához szükséges mezőgazdasági termékeket. Ezért lett volna fontos, hogy a kiírt forrásokat az érintettek kapják meg, így invesztálhatnak a jobb termelésbe és javíthatnak kevéssé komfortos környezetükön. Az országnak több szempontból is fontos lenne, hogy a néha nagyon puritán tanyasi körülmények jobbá válhassanak, a településforma fennmaradhasson.  

 

 

Az LMP folyamatosan figyelemmel kísérte a tanyafejlesztési programból összesen 226 millió forintot elnyerő Belváros-Lipotváros önkormányzatának tevékenységét. Az itt található Hold utcai piacot a 2013-as tanyafejlesztési pályázat keretében hozták ki nyertesnek. Az akkori polgármester, Rogán Antal és a mezőgazdasági miniszter, Fazekas Sándor mindketten Fideszes politikusok voltak és ma is azok. Így nem nehéz kitalálni, hogyan juthatott az ország egyik leggazdagabb önkormányzata a futó pályázat ilyen jelentős nagyságú hányadához. Csak megjegyzem: a szolnoki, a békéscsabai és a hódmezővásárhelyi piacok együttvéve is csak alig kaptak több támogatást, mint a Hold utcai csarnok felújításának a fele. Bár a 2013-ban elkezdődött csarnokfelújítás 2014 októberére befejeződött, azóta sem jelentek meg itt a tanyasi őstermelők.

 

 

 

Az eredeti megállapodás szerint 160 település 166 tanyasi gazdasága hozta volna fel ide 300 féle termékét. Ezzel is segítve több ezer ember gazdálkodását, munkáját, tanyakörzetében való megmaradását. Az a szándék, hogy a tanyákon élők termékeikkel megjelenjenek a Budapesten belül is jelentős vásárlóerővel rendelkező körzetben nem teljesült, és az sem, hogy a környéken lakó városiak közvetlenül juthassanak hozzá ezekhez a termékekhez. Ehelyett a szokásos kereskedelmi láncok, a luxuskategóriába tartozó élelmiszerek találhatók meg a csarnokban, nem beszélve arról, hogy szinte minden drágábban, mint máshol. Az emeleten luxus éttermek, büfék üzemelnek, amelyek szintén nem tanyasi alapanyagokból főznek.

 

 

Így kijelenthető, hogy a Hold utcai vásárcsarnok felújítása nem segítette sem a tanyasi termékek fővárosi piacra jutását, sem a termelővé válást. A beruházással egyáltalán nem valósult meg az a cél, hogy főleg a tanyasi térségekre gyakoroljon közvetlen pozitív hatást. Az állapotokat figyelemmel kísérve többször kértem adatokat a szaktárca miniszterétől, amelyek vagy nem, vagy csak akadozva érkeztek. A legutóbbi válaszlevél alapján és az Önöknek elmondottak miatt feljelentést tettem Polt Péter legfőbb ügyésznél költségvetési csalás bűntette miatt, és kértem a nyomozás megindítását. Azért is, mert a pályázatban szereplő kitételeknek egyáltalán nem felelt meg a pénzforrás elköltése. Sőt, 50 millió forint felett ez kifejezetten bűncselekménynek számít, ha beigazolódik hogy a pályázati pénz elköltése, ami közpénznek számít, nem az eredeti célt szolgálta – mondta Sallai R. Benedek.

 

Az esemény résztvevői ezután végigsétáltak a csarnokon és meggyőződhettek, hogy tanyasi termékkel még elvétve sem találkoznak, luxus és drága kínálattal annál inkább. Vásárlót nem sokat látni, de vörös homárt szállító kisteherautót viszont igen.

 

Kertész Z István/kép: LMP 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>