Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
A tízezer Szijjártó országa lettünk – véli Kéri László
2015-12-28 19:11:16
A tízezer Szijjártó országa lettünk – véli Kéri László

A tízezer Szijjártó országa lettünk – véli Kéri László

Bármerre járok, mindenütt azt látom, hogy szétesik az ország több száz apró köztársaságra. Csöndes, láthatatlan, de igen hatékony nagykoalíciók kezdenek kialakulni. Mindhárom fontos: csöndes és hatékony, mert nem veri nagydobra a létezését, megáll az illetékessége határán, a térségen kívül talán nem is tudják, hogy odaát más a világ. Nem ricsajozik, nem reklamál, hogy erre vagy arra nem kap pénzt, elintézi és nem köti senki orrára, hogyan csinálta. És láthatatlanok, mert nem szeretnék, hogy a megyei pártparancsnokok észrevegyék őket, a kormány pedig végképp nem” – nyilatkozott a nepszava.hu-nak adott interjújában a politológus.

 

Orbánékat olyan szerencsejátékosnak tartja, akik nem mérik fel, hogy az emberek tisztában vannak, hogy cinkelt lapokkal játszanak:

A Fidesz úgy viselkedik, mint aki lottón nyerte az országot: hazaviszem, mert az enyém! Aztán menet közben kilyukad a zsák, és mire hazaér, csak a direkt hatalmi szféra marad a zsákban. Mert a látszat ellenére nem lehet totálisan fideszesíteni a társadalmat. A kormány folyamatosan szorítja, csavarja a satut, de már nem biztos, hogy a présben van annyi, mint amilyen látványos a lázas csavarás. Ez egy rafinált ország – lassan kitanulják őket. Láttam már hasonlót a hetvenes években. Akkor is az történt, hogy a nép először egyre messzebbre merészkedve kitapogatta a saját mozgásterét, majd fokozatosan, évtizedek alatt belakta az egyébként általa nem szeretett rendszert. A folyamat most felgyorsult. Vannak rutinok, megszereztük, beépült, nem kell hozzá újabb harminc év, hogy ez a tudás aktiválódjon.”

 

Kéri a jövőt tekintve optimista, mivel meglátása szerint a kormánynak fogalma sincs, hogy mi zajlik az országban:

Nem jósolok. Az biztos, hogy a Fidesznek gőze sincs arról, mi megy végbe az országban. Röhögő görcsöt kaptam, amikor 2010-ben elkezdték megszállni a médiát, holott a tárdalom jelentős része már nem a központi hírszolgáltatásból tájékozódik. Nem vesz napilapot, internetet böngész, a hetilapokat online olvassa, a huszonéves korosztálynak gyakran tévéje sincs. Azokat pedig, akiknek kint él valamelyik családtagja, s napi kapcsolatban állnak, már nem lehet könnyen megvezetni. A Fidesz marha büszke arra, hogy új világot kezdett. Igen, új világot kezdtek az elkötelezett híveiknek, meg a klientúrájuknak, akiket ők juttattak pozícióba. Ez az új, pretoriánus garnitúra borzalmasan hangos, agresszív és a BKV-tól a közhivatalokig mindenhol ilyen főnököket találsz. Klónozzák őket, még a mondataik is egyformák, csupa öntudatos, gőgös Fidesz-gyerek. Olyanok, mint a '60-as évek Komszomol-plakátjain a sugárzó szemű, jövőbe tekintő ifjak.”

 

Mivel köztudott, hogy hajdan a Bibó Kollégiumban a jelenlegi kormány több vezetőjét is tanította, sajátos jellemrajzzal szemléli őket:

Tapintatból nem mondok neveket, de ismerek néhányat, 2010 előtt tanítottam őket néhány évig. Akkoriban jóravalóak voltak, s azt is érteni vélem, mit keresnek ott, ahol jelenleg vannak. De biztosra veszem, hogy nem csak a lelkük mélyén, hanem mihelyt kilépnek a hivatalos szerepből, pontosan tudják, hogy ez az egész iszonyú gáz. Ezek a gyerekek, legalábbis az okosabbja kifelé játsszák a keményet, belül azonban szoronganak. Mert hát, valljuk be: szar dolog gátlástalannak lenni. Nyoma sincs bennük valódi hithűségnek, és ha egyszer megbukik a rendszer, habozás nélkül állnak majd át máshová.”

 

A politológust leginkább a macsó bunkóság felülkerekedése aggasztja, ami szorosan összefügg a menekültüggyel:

A nép sikerként könyvelte el az orbáni frázist: „Megvédtük az országot és Európát!” Pedig csak annyit tettünk, hogy áttoltuk a menekülteket a környező országokba, fölmondva ezzel a korrekt együttműködést a szomszédainkkal. A jövő titka, hogy a szomszédok hogyan torolják meg ezt, kinek és mikor nyújtják majd be a számlát. Arról nem beszélve, hogy ez a „győzelem”, amitől Orbán most az egekbe száll, a legrosszabb történelmi reflexeket, politikai-kulturális mintákat erősíti meg. Ne legyenek illúzióink: ha szalonképessé válik az idegengyűlölet, akkor előbb-utóbb a magyar zsidó és a roma is megkapja a magáét. Életveszélyes játszmába kezdett Orbán és klubja a rasszizmus feltüzelésével, és még nem tudjuk, mivel fizetünk érte.

 

Véleménye szerint a  Fidesz hetykén hirdeti örökkévalóságát, de valójában a király meztelen:

Szerintem Magyarország jelenleg átmeneti, kaotikus állapotban van, ahol már elkezdődött a ránk települt hatalom alulról jövő lebontása. A civil menekültsegítők semmiből való felbukkanása, tömeges szerveződése és eredményes munkája is azt igazolja, hogy a hivatalos Magyarország alatt kicsi, önálló köztársaságok alakulnak – és ez az év pozitív meglepetése.

 

A teljes interjút a nepszava.hu oldalán olvashatják.

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>