Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma József napja van.
A valaha volt és napjaink legnagyobb dömperei
2019-05-28 11:37:16
A valaha volt és napjaink legnagyobb dömperei

A valaha volt és napjaink legnagyobb dömperei

A múlt legnagyobb dömpere

 

Az első ilyen dömper az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában volt használatban 1973-ban. Ez az a 320 tonnás óriás, amit még a Guinness Rekordok Könyve is jegyez, vagyis évekig az első helyet foglalta el. Név szerint ez a Terex 33-19 „Titan”, ami már akkor 3300 lóerőt rejtett magában. Ez nem is olyan vészes, ha azt vesszük alapul, hogy a motor meghajtásához már önmagában 200 lóerő volt szükséges. Méret tekintetében egy 2 emeletes háznak felel meg, tehát megközelítőleg 6-7 méter magas lehetett. Összesen a 3 tengelyen 10 gumiabronccsal volt ellátva, amik már magukban jelentős súlyt képviseltek, hiszen egyenként 5 tonnát nyomtak, valamint az átmérőjük 4 méter volt. A Titan hasznosan több, mint 300 tonnát tudott mozgatni, amiben szintén úttörőnek számított. Sajnos az átütő siker nem következett be, mivel beköszöntött az olajválság. Így ma már csak múzeumok őrzik emlékét az első óriásnak.

 

A jelen óriása

 

A jelenlegi legnagyobb dömpert Fehéroroszországban találhatjuk meg a nyugat-szibériai Kuznyeck-medencében, miközben épp feketeszenet bányászik. Ez a BelAz 75710 nevű monstrum, ami üresen is 450 tonna súllyal rendelkezik, de a saját tömegét elbírja teherként is, ami így 810 tonnát tesz ki.

 

Ez a 4600 lóerős bányadömper akkora, hogy meghajtásához 2 motor szükséges. Előreláthatólag ez a dömper lesz a legnagyobb a bányadömperek között az elkövetkezendő időszakban.

 

Hazai viszonylatban kapható gépek

 

Bár a cím kicsit csalóka, hiszen hazai viszonylatban nincs szükség óriási dömperekre, de nem hagyhatjuk szó nélkül a terra-world.com kínálatában kapható legnagyobb dömpert, ami önmagában 42 tonnát nyom. Ez a Bell B60E, ami itthon nem kapható, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy elérhető, ha a szükség úgy kívánja. Ez a dömper minden területen hatékonyan alkalmazható, így olyan helyeken is, ahol az alacsony talajnyomás miatt más megoldás nem lehetséges.

 

Az utolsó nem tartozik a legnagyobb gépek közé, de itthon ez az, ami igazán megfelel a célnak, főleg akiknek kisebb munkákhoz kell egy dömper. A JCB 3T-1 tömege 2-2,5 tonna között mozog, de akár 3 tonnáig terhelhető hasznosan. Ennél jobban nem is választhatnánk, ha egy középkategóriás dömperre van szükségünk.

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:12:25, Hírek, Színes Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:47:32, Hírek, Színes Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:58, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmel...
Bővebben >>