Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Magdolna napja van.
A választás legnagyobb vesztesei
2024-06-26 14:48:33
A választás legnagyobb vesztesei

A választás legnagyobb vesztesei

Győrben a DK-s polgármesterjelölt csupán 3 százalékot kapott, Glázer Tímea pedig nem került be a közgyűlésbe. Lázár János Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét a leghülyébbnek nevezte, de a város lakói újraválasztották. Az árnyékkormány és a kis pártok is kudarcot vallottak.

 

Lázár János korábban kijelentette, hogy ha Márki-Zay Pétert választják meg, Hódmezővásárhely nem számíthat kormányzati támogatásra. A választásokon Márki-Zay jelentős előnnyel győzött Grezsa István fideszes jelölttel szemben. Lázár a választások óta több városban is gratulált a győzteseknek, de Hódmezővásárhely jövője bizonytalan maradt.

 

A kis pártok közül több is kudarcot vallott. Jakab Péter vezette A Nép Pártja már az aláírásgyűjtésnél elveszítette a támogatást, Vona Gábor visszatérési kísérlete sem járt sikerrel. Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt Hódmezővásárhelyen sikeres volt, de országosan csak 0,6 százalékot ért el. Az LMP és a Jobbik is gyenge eredményt produkált az EP-választáson.

 

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje, a választás előtt visszalépett, és a neve körüli mizéria miatt Vitézy Dávid a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte két kerületben. Szentkirályi kampányát a kormányfő nem említette, és a választások után a budapesti Fidesz újjáépítésében való részvételét ígérték neki.

 

A baloldal számára is csalódást hozott a választás. Gyurcsány Ferenc korábban nagy szavazótábort ígért a DK-nak, de az EP-választáson csupán 367 ezer szavazót sikerült megszerezniük, ami történelmi vereség. A DK vezette zöld-baloldali lista 8 százalékon végzett, ami jelentős visszaesés a korábbi 16,5 százalékhoz képest.

 

A választások után több párt is komoly bajba került. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint, ha a pártok nem változtatnak, 2026-ban komoly bajba kerülhetnek. A DK és az MSZP továbbra is rendelkezik polgármesterekkel, hálózattal, pártstruktúrával, frakcióval és forrásokkal, így túlélésük nem kérdéses – idézi az Index cikke.

 

A Momentum 2019-ben még csaknem 10 százalékot ért el, de most az 5 százalékos küszöböt sem sikerült átugrania. Donáth Anna bejelentette lemondását a pártelnöki pozícióról, ami újabb irányváltást jelent a párt életében. A Fővárosi Közgyűlésbe nem jutottak be, de több polgármesterük is van, kiemelkedő a zuglói teljesítményük, és a megyei listákon is sikereket mutattak fel.

 

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Kovács Gergely győzelme a XII. kerületben sikert jelentett számukra, de az EP-választáson kudarcot vallottak. A Mi Hazánk Mozgalom egymás után a második választáson ért el küszöb feletti eredményt, és a megyei listákon is sikeresek voltak. A Jobbik 1 százalékos eredménye valószínűleg pontot tett a párt történetének végére.

 

Az EP-választás az LMP kudarcát is hozta, de a Fővárosi Közgyűlésbe bejutottak, ami részben az LMP sikere, bár a fővárosi kampány és az eredmény inkább Vitézy Dávid személyéről szólt.

 

Az elemzők szerint a gyengén szereplő pártok, például az MSZP, az LMP vagy a Párbeszéd nem tűnnek el, parlamenti frakciójuk van, ami rengeteg forrással is jár. Pártok eltűnéséről korai beszélni, de jelentős kihívás előtt állnak, ha pedig nem tudnak változtatni a politikájukon, valamint a jelenlegi állapotukon, akkor 2026-ban nagy bajba kerülhetnek.

 

További híreink
Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
Egyharmadával csökken a fővárosi orvosi ügyeletek száma az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tervezete szerint, ami októbertől 13 felnőtt és 3 gyermekügyeleti pontot jelente...
2024-07-21 08:58:26, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
A Medián legújabb felmérése szerint a Fidesz támogatottsága csökkent, míg a Tisza Párté nőtt. A választók körében a Fidesz 42,8%-ra esett vissza a korábbi 44,8%-ról, míg ...
2024-07-18 12:49:02, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
Az egyetemi hallgatók politikai részvétele jelentősen nőtt az elmúlt öt év során, miközben egyre többen képzelik el, hogy hosszú távon külföldön éljenek. Ezt támasztja al...
2024-07-14 12:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
Bővebben >>